Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΝ. Μανιός: " Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα"

Ν. Μανιός: ” Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα”

|

Οι καισαρικές έχουν γίνει εδώ και χρόνια μια… μάστιγα για τη χώρα μας! Υπερβολικά πολλές καισαρικές γίνονται κάθε χρόνο, ενώ κάποιες από αυτές γίνονται χωρίς κάποια ιατρική ένδειξη για επιπλοκές, βάζοντας σε κίνδυνο και το παιδί αλλά και τη μέλλουσα μητέρα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη στον κόσμο στις καισαρικές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%!

Το υπουργείο υγείας, βουλευτές, γιατροί και απλός κόσμος έχουν παραδεχτεί ότι οι καισαρικές χωρίς αιτία είναι υπαρκτό πρόβλημα. Η… βόλτα μας σε γιατρούς της Θεσσαλονίκης, εν ενεργεία και συνταξιούχους, αποκαλύπτει ότι -όντως- οι καισαρικές χωρίς αιτία είναι μια πικρή πραγματικότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί πολύ απλά οι γιατροί δεν υποχρεώνονται από κανένα πρωτόκολλο, όπως σε άλλες χώρες, να δικαιολογήσουν την αιτία της καισαρικής!

Αυτό σημαίνει ότι πολλές καισαρικές γίνονται κυριολεκτικά χωρίς αιτία κάθε χρόνο, επιβαρύνοντας και την υγεία του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η καισαρική συνδέεται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το παιδί, αλλά και τα δημόσια ταμεία. Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στη χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015…απογειώθηκαν στο 77%.

Όπως εξήγησε στο «typosthes.gr» η συγγραφέας έρευνας Κωνσταντίνα Νούσια, το πρόβλημα των υπεράριθμων καισαρικών, είναι υπαρκτό και στη Θεσσαλονίκη, με τις ιδιωτικές κλινικές να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών από ότι τα δημόσια νοσοκομεία. «Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των καισαρικών ανέρχεται στο 60%. Οι ιδιωτικές κλινικές κατέχουν τα πρωτεία και ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό», μας εξηγεί η κ. Νούσια, η οποία διενέργησε μόνη της έρευνα για το ποσοστό καισαρικών ανά περιφέρεια. 

Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Υγείας έχει παραδεχτεί ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και είχε εκφράσει την πολιτική βούληση να δημιουργηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών. Όμως μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, απλώς έχει δώσει… οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στον ΕΟΠΥΥ να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Αλλά καμία νομοθετική ρύθμιση δεν ήρθε ποτέ.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Στην Ελλάδα στήνουν το γυναικολόγο στον τοίχο

Για να ξεκινήσουμε την έρευνα μας πάνω στο επίμαχο θέμα των καισαρικών, επικοινωνήσαμε αρχικά με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για να μας θέσει τον αρχικό προβληματισμό για τους γυναικολόγους. «Στην Ελλάδα στήνουν το γυναικολόγο στον τοίχο, με την παραμικρή ευκαιρία, για κάθε επιπλοκή στον τοκετό. Έτσι, ο γιατρός, εφαρμόζει αμυντική ιατρική και ξεκινάει μια καισαρική για να αποφύγει τις επιπλοκές.

Όντως, το πρόβλημα του υπερβολικά μεγάλου ποσοστού καισαρικών στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, αλλά και πολυπαραγοντικό. Οι γυναίκες πλέον  γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία και πολύ συχνά ξεπερνούν τα 35, μια ηλικία που καθιστά έναν τοκετό, υψηλού κινδύνου. Επίσης, ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται με αποτέλεσμα η εμπειρία των γιατρών επίσης να μειώνεται, όπως και η αυτοπεποίθηση τους. Όσον αφορά τα ποσοστά των καισαρικών στη Θεσσαλονίκη, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι στην πόλη μας έρχονται περιστατικά υψηλού κινδύνου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ανεβάζοντας το ποσοστό των καισαρικών.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει όλες τις καισαρικές επεμβάσεις. Νομίζω, ότι με ειλικρίνεια θα πρέπει να ξεκινήσει μια ανώνυμη έρευνα στις εγκυμονούσες και τις γυναικολόγους, για να αποσαφηνίσουμε όλους τους λόγους και τις αιτίες για τις πολλές καισαρικές».

Κ. Νούσια: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξει κάτι

Η έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια, Μαιας, ιδρύτριας του EimaiMaia.gr  και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας και Αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαιών/των Πάτρας, έδωσε κάποια δραματικά στοιχεία για τον αριθμό των καισαρικών στη χώρα μας. Δυστυχώς, όπως μας εξηγεί, τους τελευταίους μήνες δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση. «Σαφέστατα συνεχίζουμε να διατηρούμε το αρνητικό ρεκόρ σε αναίτιες καισαρικές στην χώρα μας. Ήδη από το 2017 ο Υπ. Υγείας είχε παραδεχτεί ότι έχουμε γίνει «ρεζίλι» στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για το αυξημένο ποσοστό καισαρικών που ήταν κατά τη WHO  γύρω στο 56% Δυστυχώς έχει αυξηθεί και άλλο μέσα στη διετία.

Η δημιουργία εθνικού σχεδίου για την μείωση των καισαρικών αποτελεί ανάγκη πρώτης γραμμής. Τόσο οι σύλλογοι Μαιών/των όσο και  προσωπικά, αναμέναμε  από το υπουργείο να μας καλέσει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας. Στόχος θα ήταν να προταθούν και να εφαρμοστούν  βιώσιμες λύσεις, όπως το να τηρηθούν σε κάθε μαιευτήριο πρωτόκολλα, με τις ενδείξεις της καισαρικής τομής , δημιουργία birth center, βάση δεδομένων με το είδος τοκετού και την καταγραφή  των επιπλοκών, αναβάθμιση του ρόλου των μαιών στις αίθουσες τοκετού κ.α

Δυστυχώς, αντί όλων αυτών , το Υπ. Υγείας έδωσε δικαίωμα συνταγογράφησης μόνο στις μαίες του δημοσίου τομέα, στερώντας από τις  μαίες, που ασκούν ιδιωτικά το λειτούργημα τους, να μπορούν να συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα να μη παρακολουθούν εγκυμοσύνες χαμηλού ρίσκου, διενεργώντας έτσι και τον φυσικό  τοκετό, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες! Αντιθέτως  δημιούργησαν μαίες δυο ταχυτήτων, ευνοώντας σαφέστατα την ιατρικοποίηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού …. μόνο από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας. Βρισκόμαστε στο σημείο να έχουμε το ποσοστό 83% στο νοσοκομείου του Αγρινίου. Δηλαδή με αριθμούς 8.5 παιδιά γεννιούνται με ΚΤ και 1.5 με Φτ!!!

Η ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε. Δεν πείθει πια ότι οι γυναίκες που γεννούν είναι γερασμένα κορίτσια, έχουν κάνει  εξωσωματική, έχουν μυωπία, HPV, διαβήτη κύησης, στενή λεκάνη, «ψηλά» το μωρό ή για αμυντική ιατρική. Θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές γίνεται για να «ξεμπερδέψουν» χρονικά  οι επίτοκες … ή μήπως όχι αυτές;;;».

Ν. Μανιός: Δραματικές διαστάσεις οι καισαρικές στην Ελλάδα

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Μανιός, κατέθεσε τον Ιούνιο Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας του να πάρει θέση, τόσο σχετικά με τις αιτίες των αυξημένων καισαρικών τομών όσο και με τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μειωθούν με ασφάλεια. Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι αυτή η εικόνα προκαλεί έντονη ανησυχία και εξήγησε ότι «δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική».

Τι συμβαίνει όμως, σχεδόν 5 μήνες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού; Ο κ. Μανιός εξήγησε στον «Τ.Θ.» την κατάσταση που επικρατεί. «Δυστυχώς δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα για τη μείωση των καισαρικών στην Ελλάδα, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι είναι μέσα στις στοχεύσεις του Υπουργείου. Οι υπερβολικά πολλές καισαρικές, είναι ένα σύνθετο κοινωνικό/οικονομικό πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Οι αιτίες αυτού του φαινομένου, έχουν να κάνουν και με οικονομικά κίνητρα, αλλά και λόγω βολικού προγραμματισμού. Η φυσιολογική γέννα κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ περίπου 600 ευρώ, η καισαρική 1000 και η καισαρική με επιπλοκές, περίπου 1300. Αυτό είναι ενδεικτικό νομίζω, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Μια πρόσφατη τυχαία έρευνα, έδειξε ότι σε κλινική υπήρχε ποσοστό 80% στις καισαρικές, οι οποίες είχαν καταγραφεί με επιπλοκές σε ποσοστό… 100%! Αντίστοιχα, στον δημόσιο τομέα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για μαζεμένες, προγραμματισμένες καισαρικές λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Το Υπουργείο δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά ζητήματα και το συγκεκριμένο έχει πάει πίσω, με τη λογική της ιεράρχησης. Όταν, για παράδειγμα στις Κυκλάδες ζητούν κάθε μέρα πολίτες, έναν γενικό γιατρό ή έναν παιδίατρο, είναι λογικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες αναβλητικότητας της λύσης για τις καισαρικές.

Στόχος και πίστη μας πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις καισαρικές και την ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού, γιατί το τόσο μεγάλο ποσοστό καισαρικών είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αποκαλύπτει και πολλά πράγματα για την κοινωνία. Είναι ένα σημείο –και επιτρέψτε μου τον ιατρικό όρο- «διάγνωσης» ότι η κοινωνία ξεφεύγει, με κίνητρα την οικονομική ευμάρεια και την ευκολία. Μάλιστα, σύντομα θα επανέλθω και με ερώτηση στη βουλή, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση η οποία τολμάει να ανοίξει τέτοια σοβαρά ζητήματα, θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας και να συνεχίσουμε το έργο μας και την επόμενη τετραετία, όπως είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Βιβλιοθήκες, Μεγάλες Ιστορίες στη Δονούσα

Δύο νέοι χώροι ανάγνωσης ανοίγουν τις σελίδες τους στο Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα – Μια κοινότητα που επενδύει στον πολιτισμό

Ιστορική συμφωνία: Το ΣΕΦ περνά στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για σχεδόν μισό αιώνα – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και ποιες οι δεσμεύσεις της ομάδας

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Καταργούνται οι προμήθειες στα ΑΤΜ, σημαντικές ελαφρύνσεις για πολίτες με τροπολογία Πιερρακάκη

Τέλος στις χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ άλλων τραπεζών και παρόχων – Δωρεάν συναλλαγές σε απομακρυσμένες περιοχές και πλαφόν 1,50€ για ξένες προμήθειες

Αναζωογόνηση προσώπου & σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Μυστήριο με τον θάνατο 23χρονου εργαζόμενου στην Πάρο, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ο νεαρός εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος στον λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από αεροδιακομιδή στην Αθήνα – Τι λέει η οικογένειά του

Σύρος: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Σύρου – Μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες, συνεργάτες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Οι Ολλανδοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κίμωλο, ιδανικός προορισμός για άνοιξη και φθινόπωρο

Ο έγκριτος ταξιδιωτικός ιστότοπος της Ολλανδίας griekenland.net προτείνει την Κίμωλο ως ήσυχο, αυθεντικό νησί για όσους αναζητούν γαλήνη, πεζοπορία και κυκλαδίτικη εμπειρία… εκτός τουριστικής αιχμής.

Κυκλάδες: Δύο συλλήψεις για βιασμό σε Μύκονο και Σύρο

Στη Μύκονο 30χρονος κατηγορείται για βιασμό 30χρονης αλλοδαπής – Στη Σύρο, 40χρονος φέρεται να επιχείρησε ασελγείς πράξεις σε βάρος 19χρονης στον Φοίνικα

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων