Το Νοσοκομείο Λέρου αποκτά άμεσα Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, το δεύτερο στο Νότιο Αιγαίο… Το πρώτο στη Νάξο και στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας. Κοινός παρονομαστής; Ο αναισθησιολόγος Γιάννης Χρονάκης – Δείτε την απόφαση…
Ωραία δεν το έγραψε στα social media η «Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας»; Τι έγραψε; Τι; Δεν το διαβάσατε; «Το “σύμπαν συνωμότησε” και καθώς γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας μας ήρθαν τα συγκινητικά νέα από την Λέρο. Το ξεχωριστό μέλος κι ευσυνείδητος εθελοντής μας, ο αναισθησιολόγος Γιάννης Χρονάκης πήρε την άδεια για την λειτουργία Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας στο νοσοκομείο της Λέρου. Άλλο ένα ιατρείο στην υπηρεσία των ασθενών μας, στην υπηρεσία της θεραπείας του πόνου, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς. Η χαρά της δικαίωσης είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Επειδή νοιαζόμαστε!»
Εμείς, εδώ στη Νάξο, αλήθεια τι να πούμε; Ο Γιάννης Χρονάκης με το πάθος που τον διακρίνει και την αγάπη του για το λειτούργημα που εκτελεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα μας άφησε παρακαταθήκη ένα «Ιατρείο Πόνου», το πρώτο στο Νότιο Αιγαίο και μάλιστα έδωσε άλλο αέρα στο Νοσοκομείο ανοίγοντας μία νέα σελίδα στο …βιβλίο του Νοσοκομείου μας. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα που ο ίδιος είναι στη Λέρο (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα μετακινηθεί στην Σύρο και στο εκεί Νοσοκομείο) διατηρεί επαφή με τους ασθενείς του (οι συνεδρίες ξεπέρασαν τις 600) μέσω τηλεδιάσκεψης…
Όσο για το έργο και την προσπάθεια που κατέβαλε στη Νάξο, εμείς θα παραπέμψουμε στην εκδήλωση που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο συνέδριο της ΅Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας,που έγινε στα Ιωάννινα. Εκεί όπου ο αναισθησιολόγος Γιάννης Χρονάκης και η ομάδα του, βραβεύτηκαν για τις δράσεις που έλαβαν χώρα στη Νάξο. Είχαμε 80 επιστημονικές ανακοινώσεις, ανάμεσα στις οποίες και δύο της ομάδας του Χρονάκη, οι οποίες αναφέρονταν κυρίως στις επιστημονικές τους διαπιστώσεις από την λειτουργία του ιατρείου πόνου στο Νοσοκομείου Νάξου και την προσφορά των υπηρεσιών του σε μεγάλο αριθμών πασχόντων.
Η 1η ανακοίνωση αναφερόταν στην αντιμετώπιση και ανακούφιση συμπτωμάτων ινομυαλγίας με έλαιο κανναβιδιόλης δραστηριότητα που εφαρμόστηκε σε 7 περιστατικά στο ιατρείο Πόνου του ΓΝ ΚΥ Νάξου με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Η 2η ανακοίνωση της ομάδας Χρονάκη είχε θέμα: «ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας στις άγονες νησιωτικές περιοχές». Η ανακοίνωση αυτή αναφέρεται στα συμπεράσματα από τη τριετή λειτουργία του ιατρείου πόνου στο νοσοκομείο Νάξου.
Ιατρείο Πόνου, ευρεία αποδοχή στη Νάξο
Και όπως διαβάζουμε « «Για την αντιμετώπισή τους εφαρμόσαμε φαρμακευτικές και επεμβατικές τεχνικές… για τη Νάξο, Πάρο και για τα γύρω νησιά, η έναρξη του ιατρείου πόνου ήταν πρωτόγνωρη και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακούφιση των ασθενών εκτός από φαρμακευτικές και επεμβατικές τεχνικές ήταν βελονισμός, φυσιοθεραπεία, κατ’ οίκον νοσηλεία και εκεί έρχεται να συμπληρώσει την αλυσίδα του χρόνιου πόνου η παρηγορική φροντίδα. Όποτε ήταν αναγκαίο υπήρχε τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία του ΓΝ Νάξου για γνωμοδότηση, συνεργασία και παραπομπή σε μεγάλα κέντρα πόνου στην Αθήνα όπως το Κέντρο Πόνου του ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο ή το αντίστοιχο στο ΓΝΑ ΚΑΤ, γεγονός που παρείχε μεγάλη διευκόλυνση και στο δύσβατο δρόμο που έχουν να διανύσουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Παράλληλα διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, οι οποίες έτυχαν ευρείας παρακολούθησης από τους κατοίκους, καθώς και επισκέψεις επωνύμων ιατρών και επαγγελματιών υγείας, εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, από μεγάλα κέντρα πόνου της πρωτεύουσας, που εθελοντικά πρόσφεραν επί τόπου τις υπηρεσίες τους. Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς εμφάνισαν μέτρια ή μεγάλη ελάττωση του πόνου τους, ενώ ανέφεραν μεγάλη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».
Στα συμπεράσματά της η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: « Το ιατρείο πόνου στη Νάξο έτυχε ευρείας αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και βρίσκονται πλέον σε μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή και απολαμβάνουν πλέον το ευεργέτημα της παρηγορικής φροντίδας με μεγάλα ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Για τους λόγους αυτούς η λειτουργία των ιατρείων πόνου και παρηγορικής φροντίδας ρέπει να διαδοθεί και να εξαπλωθεί στην περιφέρεια».