Με τίτλο «Η υγεία στα νησιά εκπέμπει SOS” o γιατρός και πολιτευτής Γιάννης Βλασερός κάνει αναφορά στο ζήτημα του τομέα της Υγείας με αφορά δύο βαριά περιστατικά από τη Νάξο
Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Βλασερός είναι ένας από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το χώρο της Υγείας στα νησιά των Κυκλάδων. Όχι μόνο λόγω πολιτικής ευαισθησίας αλλά γιατί ο ίδιος έχει υπηρετήσει στη Σαντορίνη ως αγροτικός γιατρός και έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο. Με αφορμή όπως αναφέρει δύο γεγονότων που συνέβησαν στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου όπου εργάζεται και αφορούσαν πρόσωπα από τη Νάξο αρθρογραφεί για το θέμα της Υγείας..
«Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης πού αντιμετωπίζουν οι νησιώτες για το οποίο έχω αναφερθεί και άλλες φορές.
Το έναυσμα να επανέλθω και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου και να εκφράσω την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικής λύσης ήταν ο ερχομός τις πρώτες πρωινές ώρες της πρωτοχρονιάς δύο βαρειών περιστατικών από την Νάξο στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών όπου εργάζομαι…
Οι εξαντλημένοι ασθενείς μετά από πολύωρο ταξίδι με πλοίο σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και νέα ταλαιπωρία για να διακομισθούν από το πλοίο στο νοσοκομείο έφθασαν στο Ιπποκράτειο σε κακή κατάσταση έχοντας ο ένας ανάγκης διασωλήνωσης και ο άλλος αιμοκάθαρσης.
Οι δύο αυτοί ασθενείς έπρεπε να αντιμετωπισθούν στο νοσοκομείο της εισαγωγής τους, χωρίς την πολύωρη και επικίνδυνη μετακίνηση των ασθενών και την συνεπακόλουθη ταλαιπωρία αγωνία και έξοδα των συνοδών συγγενών.
Στην προκειμένη περίπτωση τα δύο αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο Νοσοκομείο της Νάξου το οποίο υφίσταται σαν κτίριο με πλήρη σχεδόν νοσοκομειακό εξοπλισμό αλλά δεν λειτουργεί σαν νοσοκομείο λόγω έλλειψης οργάνωσης και δραματικής υποστελέχωσης.
Αντί αυτού υφίσταται ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας η λειτουργία του οποίου βασίζεται στον ηρωισμό των εναπομεινάντων ιατρών και του ελλιπούς νοσηλευτικού παραϊατρικού και υπαλληλικού προσωπικού του.
Δεν λειτουργεί το τμήμα αιμοδοσίας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ούτε το χειρουργείο, ούτε το μαιευτήριο ούτε η εξοπλισμένη μονάδα τεχνητού νεφρού.
Το καλοκαίρι του 2014 πήρα την πρωτοβουλία και προσκάλεσα τον αναπληρωτή διοικητή ΥΠΕ Πειραιά κο Πλάτση στην Νάξο για να δει επί τόπου το πρόβλημα του Νοσοκομείου… Από την πραγματοποιηθείσα εκείνη επίσκεψη σε συνεργασία με τον τότε διοικητή του νοσοκομείου κο Λάμπου προωθήθηκε το θέμα της λειτουργίας του κέντρου αιμοδοσίας με τον διορισμό και την εκπαίδευση υπεύθυνης ιατρού και την λήψη άδειας λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2015, η λειτουργία όμως του οποίου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί…
Η λειτουργία του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου επιδεινώθηκε δραματικά λόγω αποχώρησης αρκετών ιατρών βασικών στελεχών του ΚΥ από ίδρυσης του.
Το νοσοκομείου της Νάξου πρέπει να στελεχωθεί με ειδικευμένο προσωπικό για να υπηρετήσουν ειδικευμένοι γιατροί σε νησιωτικό Νοσοκομείο πρέπει να τους δοθούν μισθολογικά και επιστημονικά κίνητρα. Για να προσεγγίσουν οι ασθενείς τις μονάδες υγείας που οι πιο οργανωμένες ευρίσκονται πολλές φορές σε άλλο νησί πρέπει οι διακομιδές να εκτελούνται από τοπικό ΕΚΑΒ που θα προωθεί τους ασθενείς στην ανάλογη μονάδα. Η πολιτεία αλλά και τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκκλησία οι σύλλογοι, οι επιχειρήσεις, οι οργανωμένες ομάδες και προσωπικά κάθε πολίτης πρέπει να ενεργοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης των νησιών.
Αναφορικά δε με τις Κυκλάδες το Νοσοκομείο της Νάξου πρέπει να λειτουργήσει σαν πραγματικό Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης πρέπει κάποτε να ανοίξει και το Νοσοκομείο της Σύρου πρέπει να ενισχυθεί. Κάθε υγειονομική μονάδα στα διάσπαρτα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι οργανωμένη και να λειτουργεί επαρκώς για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Του Γιάννη Βλασερού (Τομεάρχης Πολιτικής Νησιωτικών χώρων ΠΑΣΟΚ – Ιατρός καρδιολόγος, Διευθυντής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών)