Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚύθηρα: Το ταξίδι των εκδρομέων από τη Νάξο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο...

Κύθηρα: Το ταξίδι των εκδρομέων από τη Νάξο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο νησί

|

Εξελίξεις στα Κύθηρα μετά το πέρας της επίσκεψης Ναξιωτών εκδρομέων πριν από δέκα ημέρες – Τα συμπτώματα, η έλευση κλιμακίου του ΕΟΔΥ και η αναφορά στις χωρίς προστασίας μετακινήσεις των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας

Μεγάλη ανατροπή στο σκηνικό της επιμόλυνσης στα Κύθηρα ή, τουλάχιστον μίας εκ των εστιών της επιδημίας στο νησί, γιατί υπάρχουν και άλλες, δίνει ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας NAXOSTIMES και του Άκη Αξαόπουλου. Συγκεκριμένα σε δύο σχετικά ρεπορτάζ για το θέμα η ιστοσελίδα αναφέρει για προσκυνηματική εκδρομή από τη Νάξο, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια του οικείου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται ” Από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ΟΥΔΕΜΙΑ άδεια πραγματοποιήσεως Προσκυνηματικής ή άλλου τύπου ομαδικής εκδρομής Ενορίας ή άλλου εκκλησιαστικού φορέα ή προσώπου  έχει δοθεί, από την έναρξη της πανδημίας (δηλαδή αρχές Μαρτίου 2020) μέχρι σήμερα (28 Οκτωβρίου 2020)”.

Το ιστορικό της εκδρομής αυτής έχει ως εξής, σύμφωνα με την παραπάνω ιστοσελίδα: «Η προσκυνηματική εκδρομή διοργανώθηκε από τον ιερέα, εφημέριο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Αγερσανίου Νάξου και σε αυτήν συμμετείχαν 53 άτομα. Προορισμός ήταν τα Κύθηρα και το προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο νησί. Η εκδρομή ξεκίνησε από το νησί (σσ της Νάξου) την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, όπου οι εκδρομείς ταξίδεψαν με το Champion Jet προς την Αθήνα και από εκεί, την επόμενη ημέρα με μια ενδιάμεση στάση στο Σύνταγμα, ώστε να συμμετέχουν και άλλοι εκδρομείς, ξεκίνησε οδικώς και στη συνέχεια με καραβάκι (σ.σ. από Νεάπολη), το ταξίδι για τα Κύθηρα. Η επιστροφή των εκδρομέων στη Νάξο έγινε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το απόγευμα».

Χωρίς προστασία και ο …αρνητής Ιερέας

Τι λένε όμως από τα Κύθηρα και δη από την ιστοσελίδα Kythiraika.gr   Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες μας οι 53 εκδρομείς (κατ’ άλλους 55) έμειναν σε ξενοδοχείο στην Αγία Πελαγία, επισκέφθηκαν εστιατόρια και άλλα καταστήματα, μπήκαν εν ώρα λειτουργίας στο ναό της Αγία Πελαγίας επισκέφθηκαν και την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα χωρίς να λαμβάνουν ΚΑΝΕΝΑ προστατευτικό μέτρο και μάλιστα αυτό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για το λόγο ότι ο ιερέας-αρχηγός της εκδρομής λέγεται ότι ήταν από τους αρνητές της ύπαρξης του ιού και ανάλογα «κατηχούσε» προφανώς τους εκδρομείς-προσκυνητές.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Κύθηρα, είναι ότι ένα τουλάχιστον άτομο από αυτά που ήταν στα Κύθηρα είχε νοσήσει με υψηλό πυρετό και αργότερα, όταν επέστρεψε η εκδρομική ομάδα, στη Νάξο και έφθασε εκεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ότι όλη η πενταμελής οικογένεια που ήταν στα Κύθηρα νοσούσε και τέθηκε σε καραντίνα. Εν τω μεταξύ πολλοί έκαναν το τεστ εκεί και βρέθηκαν θετικοί με αποτέλεσμα η Νάξος (με κοντά 18.000 πληθυσμό) να τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και αρκετοί ασυμπτωματικοί, που δεν προσήλθαν καν για έλεγχο!

Εφυγαν οι εκδρομείς, ήρθαν τα κρούσματα

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα Κύθηρα το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε στις 19 του μήνα κάτι που εύκολα μπορεί να συσχετισθεί, πολύ δύσκολα όμως θα βρεθεί ποίος και σε ποίον μετέδωσε τη νόσο, η οποία μετρούσε μέχρι χθες 8 κρούσματα στο νησί και αναμένεται να αυξηθούν μετά τα σημερινά και αυριανά τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που άρχισε ήδη τη λήψη δειγμάτων με αθρόα προσέλευση κόσμου, στη Χώρα. Εκείνο που αναμένεται να διερευνηθεί είναι ποίος μετέδωσε τη νόσο στην δεύτερη ομάδα κρουσμάτων στο νησί, αν και ίσως γίνει και νέα διερεύνηση και για την πρώτη ομάδα, μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την απερίσκεπτη ενέργεια των εκδρομέων της Νάξου.

Καταλήγουμε με τη μόνιμη επωδό μας. Ανεύθυνες και εντελώς απερίσκεπτες ενέργειες όπως αυτή του συγκεκριμένου εκδρομικού γκρουπ εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο είναι απαράδεκτες, αλλά πρέπει να επισύρουν και τον άμεσο ποινικό και κοινωνικό κολασμό, πόσο μάλλον όταν θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρες μικρές ή μεγάλες κοινωνίες και ακόμη χειρότερα, όταν στέλνουν στα νοσοκομεία ή το θάνατο ανυποψίαστους συμπολίτες μας.

Αυτά πρέπει να τα βλέπουν και οι αντίστοιχες αρχές στα Κύθηρα όπου έχουν παρουσιαστεί ανάλογα φαινόμενα αρνήσεως της επιδημίας από ταγούς της κοινωνίας, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύουν τον κόσμο και όχι να τον οδηγούν σε επικίνδυνες και απερίσκεπτες ενέργειες.

Φυσικά πρώτα απ’  όλα πρέπει να τηρούν τους νόμους οι αρχές που είναι εντεταλμένες γι’ αυτό οι δε κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι αυτή η χαλαρότητα προς συγκεκριμένες εστίες αμφισβήτησης που ανάβουν τις φωτιές εύκολα, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη χειρότερες καταστάσεις, τις οποίες ήδη ζούμε αυτές τις μέρες και χάνουμε πολύ γρήγορα όλα όσα είχε κερδίσει η κοινωνία μας το προηγούμενο διάστημα. Και ο νοών νοείτω!”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ Κυκλάδων: Ποσοστά επιτυχίας, βαθμολογίες και το… ρεκόρ της Αμοργού (πίνακες)

62% των υποψηφίων των ΓΕΛ Κυκλάδων πέτυχαν την εισαγωγή τους – Ποιοι αρίστευσαν, πού πέρασαν και ποια σχολεία ξεχώρισαν

Περί Πορτάρας και… ενότητας

Θα ήθελα να δω τη Νάξο να αναλαμβάνει, με υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία για το καλό της Πορτάρας.

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται