Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Σύρος (Νοσοκομείο) : Κινητοποίηση εργαζομένων

Κυκλάδες – Σύρος (Νοσοκομείο) : Κινητοποίηση εργαζομένων

|

Τρίτη 1η Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σύρου με τη συμμετοχή 8 συλλογικών φορέων, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και ζητώντας άμεσα λύσεις.

“… Ενώ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση , αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το λαό μας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αφού ανακάλυψε την «ατομική ευθύνη» , με την οποία μας ρίχνει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας, μας καλεί να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί….”

Μέρος της ανακοίνωσης σχετικά με την σημερνή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομειο Σύρου. Με τη συμμετοχή οκτώ φορέων και διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σύρου. Και ζητώντας αν μη τι άλλο άμεσα λύσεις… 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφουν οκτώ συλλογικοί φορείς… 

“Δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας τα 22.000 θύματα και τα καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού, πιστοποιούν ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Σύρου, όπως και σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχει προηγούμενο. Ενώ υπάρχει τραγική υποστελέχωση, που επιδεινώθηκε με τις αναστολές εργασίας, οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών υποστηρίζουν δημόσια, ότι το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε επαρκώς στην πανδημία, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ετοιμάζοντας απολύσεις. Στο Νοσοκομείο μας, παρά την υποστελέχωση συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Νάξου και πλέον επεκταθήκαμε και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Ας το ακούσουν καλά : Οι υγειονομικοί δεν είναι μηχανές να εργάζονται χωρίς σταματημό ακατάπαυστα 2 χρόνια τώρα και κάθε ημέρα οι συνθήκες να χειροτερεύουν.

Τα υποκριτικά χειροκροτήματα «εξαργυρώνονται» με στοχοποίηση, διαρκή ομηρία των συμβασιούχων, απειλές παράνομων απολύσεων όσων βρίσκονται σε αναστολή, απαξίωση, εξευτελιστικούς μισθούς, επιστροφή των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα. Το νοσοκομείο μένει όρθιο στηριζόμενο μόνο στο φιλότιμο και στην εξαντλητική εργασία των υγειονομικών.

Ενώ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση , αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το λαό μας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αφού ανακάλυψε την «ατομική ευθύνη» , με την οποία μας ρίχνει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας, μας καλεί να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί.

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ΄εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Προκειμένου να μην διαταραχθούν η οικονομία και τα κέρδη, οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας έχουν γίνει καθημερινότητα.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας μας στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν. Πάνω στα τεράστια κενά και την υποχρηματοδότηση ήρθαν να προστεθούν οι 6.000 χιλιάδες και πλέον αναστολές υγειονομικών. Πάνω από 2.000 υγειονομικοί νοσούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική και η επίταξη της ιδιωτικής υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 με 30 παιδιά. Με βάση το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1, θα πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν πάνω από το μισό για να σταματήσει η λειτουργία ενός τμήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κληθούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης με περίπου το 1/3 των δια πιστωμένων κρουσμάτων καθημερινά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα σωματεία μας θεωρούν ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας. Μόνο εμείς μπορούμε να απαιτήσουμε να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματα μας.

Απαιτούμε άμεσα:

– Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
– Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων οι οποίοι εξυπηρετούν στο σύνολο τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
– επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα.
– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Συνταγογράφηση όλων των τεστ. Αναρρωτικές άδειες με πλήρεις αποδοχές για όλους.
– Ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

– Τακτικά προληπτικό τεστ στο Προσωπικό. Επιστροφή των Νοσούντων μόνο μετά από αρνητικό τεστ
– Να ανακληθούν άμεσα όλες οι αναστολές εργασίας και τα πρόστιμα για λόγους μη εμβολιασμού. Κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας σε βάρος εργαζομένων / συνταξιούχων με πρόσχημα τον εμβολιασμό.
– Δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό. Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων όπως και των διαθέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
– Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις (15 μαθητές ανά τμήμα), να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Να συνδεθούν μόνιμα τα σχολεία με την Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Να γίνει αποδεκτό το αίτημα μαθητών και εκπαιδευτικών για την κατάργηση της αντιπαιδαγωγικής τράπεζας θεμάτων.
– Με ευθύνη της πολιτείας να οργανωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση και η ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας. Να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που αποφάσισαν η ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, καλούμε τους πολίτες της Σύρου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί και την πορεία που θα ακολουθήσει την

Τρίτη 1η Φλεβάρη και ώρα 13:00 στην Πύλη του Νοσοκομείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Κ.)
Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΡΟΥ -ΤΗΝΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΕΜΒΟΥΧΩΝ ΣΥΡΟΥ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Πανναξιακός ΑΟ: Οι πρωταθλητές Γεντέκος, Δρίτσας και Στεργιόπουλος στη Νάξο

Τρεις κορυφαίοι αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ βρέθηκαν στο νησί, μίλησαν με τους μικρούς αθλητές και μοιράστηκαν εμπειρίες και κίνητρα.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση για εργαζόμενους και ενήλικες

Με ευέλικτο πρόγραμμα και τριετή φοίτηση, το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει απολυτήριο Λυκείου και νέες προοπτικές σε όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ίνδικτος: Η 1η Σεπτεμβρίου ως αφετηρία χρόνου στο Βυζάντιο

θεσμός που γεννήθηκε ως φορολογικός κύκλος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε η «πρωτοχρονιά» του Βυζαντίου

Καντερές: «Σεπτέμβριος, μην εφησυχάζουμε» – Ο μήνας που έγραψε ιστορία με κακοκαιρίες

Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει μέσα από αναδρομή στη δεκαετία ότι ο Σεπτέμβριος συχνά κρύβει έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος (03/09) σε Δαμαριώνα και Σαγκρί

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί οι περιοχές Μπαούζι Δαμαριώνα, Μαραθώ, Αρχάτος, Αθάλασσα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος, Ωσκέλος και Άγιοι Ανάργυροι Σαγκρί.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.