Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Σύρος: Ετοιμότητα στο Νοσοκομείο ενόψει Κορονοϊού

Κυκλάδες – Σύρος: Ετοιμότητα στο Νοσοκομείο ενόψει Κορονοϊού

|

Σε ετοιμότητα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κορονοϊού – Ποιες είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς το ιατρικό τιμ του Νοσοκομείου 

Με τον κορονοϊό να δείχνει ότι ακόμη αντέχει λογικό είναι όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία στον κόσμο να είναι σε εγρήγορση… Και αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όπου οι Κινέζοι, ειδικά την χειμερινή περιόδο, ταξιδεύουν συνεχώς και έρχονται προς τα νησιά των Κυκλάδων… Η 2η ΔΥΠΕ έχει μεν ορίσει το “Αττικόν” και το “Θριάσιο” νοσοκομείο σε κατάσταση ετοιμότητας για υποδοχή ανθρώπων που ίσως έχουν κρούσμα του ιού, αυτό όμως δεν αφήνει άλλα νοσοκομεία ή περιοχές να εφυσηχάζουν… Και η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν. Σύρου μετά από έκτακτη σύσκεψη των συναρμοδίων Υπηρεσιών και φορέων (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ), για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας απέναντι σε ενδεχόμενη απειλή εμφάνισης ύποπτου περιστατικού του νέου κοροναϊού προέβη σε έλεγχο της επάρκειας και της ακαταλληλότητας του διαθέσιμου εξοπλισμού, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας.

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Επιδημία του νέου είδους κοροναϊού ξεκίνησε πρόσφατα στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, έχει κινητοποιήσει τους Διεθνείς Υγειονομικούς Οργανισμούς και τις Κρατικές Αρχές, ενώ αναμένονται επικαιροποιημένες συστάσεις και αξιολογήσεις του κινδύνου εξάπλωσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ ( ΚΕΕΛΠΝΟ), και σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου καθώς η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθεί το επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας και διαχείρισης κάθε ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.

Κατόπιν τούτου η Επιτροπή Λοιμώξεων του Γ.Ν. Σύρου ενημερώνει τον πληθυσμό ευθύνης του σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ως ακολούθως:

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας στην πόλη Wuhan συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από την πόλη Wuhan συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες και να φοράτε απλή χειρουργική μάσκα.

  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια ή έχετε υποψία προσβολής από τον νέο κοροναϊό, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το τηλ. 166 αναφέροντας το περιστατικό.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ και το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου του Γ.Ν. Σύρου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα και παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα, ενώ έχει ήδη προωθήσει σχετικό ενημερωτικό υλικό και οδηγίες στο προσωπικό του νοσοκομείου. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα “Κοινή Γνώμη” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Η Δανία καταργεί τον ΦΠΑ στα βιβλία για να ενισχύσει την ανάγνωση

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» στους νέους, καταργώντας τον υψηλότερο φόρο βιβλίου στην Ευρώπη.

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου

E-Kouros 2025: Υποχρεωτική εγγραφή για όλα τα αθλητικά σωματεία έως 31 Αυγούστου – Το μήνυμα Βρούτση

Καμία επικινδυνότητα στο Ημεροβίγλι, διαβεβαιώνει ο Δήμος Θήρας

Το περιστατικό αποκόλλησης εδαφών εντάσσεται στη γεωλογική ιδιομορφία του νησιού – Η Σαντορίνη παραμένει απολύτως ασφαλής

Νάξος: Στις 28 Αυγούστου η 4η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Αυγούστου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2025

Όταν η ελπίδα έχει τέσσερα πόδια: Σκύλοι θεραπείας στο πλευρό των ασθενών στο νοσοκομείο Μεταξά

Στο νοσοκομείο Μεταξά, οι αγκαλιές με τους τετράποδους φίλους χαρίζουν χαμόγελα και δύναμη σε όσους δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι