Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Στήριξη με πράξεις για το Νοσοκομείο Σύρου (video)

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Στήριξη με πράξεις για το Νοσοκομείο Σύρου (video)

|

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου, παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για το νοσοκομείο Σύρου που υποβαθμίζεται καθημερινά (video) 

Την κραυγή των πολιτών της Σύρου που πρόσφατα κατέβηκαν στο δρόμο για να υπερασπίσουν το νοσοκομείο τους, ζητώντας να ενισχυθεί άμεσα με γιατρούς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό και με εξοπλιστικά μέσα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως νοσοκομείο, μετέφερε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιοςκατά τη συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του με θέμα την άμεση ανάγκη στήριξης του Νοσοκομείου Σύρου και τις έκτακτες διακομιδές.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, οι διακομιδές των έκτακτων περιστατικών που περνούν από το Νοσοκομείο της Σύρου, κυρίως από τα μικρότερα νησιά και από τις Δυτικές Κυκλάδες, γίνονται προβληματικές έως επικίνδυνες και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται και η σημασία της Βάσης αεροδιακομιδών, την οποία ίδρυσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2016.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε υπόμνημα οκτακοσίων ογδόντα έξι κατοίκων της Σερίφου, που διαμαρτύρονται γιατί όταν τους τυχαίνει ένα έκτακτο περιστατικό, αντί να μεταφερθούν στην Αθήνα, διακομίζονται στο Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο δεν είναι πλήρως οργανωμένο για να αντιμετωπίζει όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Με βάση τα παραπάνω, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, θα πρέπει να προχωρήσει επιτέλους ένας σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου, με εξειδικευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο, να ενισχυθεί η Καρδιολογική Μονάδα και να υπάρξει και δυνατότητα για επεμβατική καρδιολογία. Ερώτημα παραμένει εάν, μέχρι να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η Σύρος ως ενδιάμεσος σταθμός των διακομιδών, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αναφορικά με το προσωπικό που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Σύρου, ο βουλευτής ανέφερε ότι στη χειρουργική κλινική σήμερα δεν υπάρχει διευθυντής και τις εφημερίες εκτελούν οι αγροτικοί γιατροί. Αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να ειδικευθούν στη χειρουργική κλινική. Επίσης, η καρδιολογική κλινική μένει χωρίς διευθυντή και λειτουργεί με δύο «δανεικούς» καρδιολόγους από τη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Δεν λειτουργεί η μονάδα αυξημένης φροντίδας, διότι οι δύο καρδιολόγοι έχουν μετακινηθεί στην καρδιολογική κλινική. Από το 2011 έχουν γίνει εξήντα δύο συνταξιοδοτήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 οι συνταξιοδοτήσεις θα γίνουν εξήντα επτά, έχουν γίνει μόνο δεκαεπτά μόνιμες προσλήψεις και οι κενές θέσεις σήμερα είναι εκατόν πέντε.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 «Εγώ φέρνω σήμερα στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, ένα θέμα το οποίο το γνωρίζετε, είχαμε κάνει και επίσκεψη στο γραφείο σας στα τέλη Μαΐου με αντιπροσωπεία Βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα.

Φέρνουμε, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή τη φωνή χιλιάδων Κυκλαδιτών που όσο περνά ο καιρός βλέπουν το νομαρχιακό τους νοσοκομείο, το Νοσοκομείο της Σύρου, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και της πρωτεύουσας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υποβαθμίζεται.

Πριν από δέκα περίπου μέρες έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου και στο λιμάνι κάτω, μια πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση, πορεία από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, πολίτες, οι οποίοι κατέβηκαν για να υπερασπίσουν το νοσοκομείο τους ως μια ύστατη προσπάθεια να ακουστούν από την πολιτική ηγεσία στο ότι πρέπει επιτέλους αυτό το νοσοκομείο να ενισχυθεί άμεσα, τόσο με προσωπικό, γιατρούς και λοιπό προσωπικό όσο και με εξοπλιστικά μέσα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ως νοσοκομείο.

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα από τότε που ήρθαμε στο γραφείο σας. Θα αναφέρω στη δευτερολογία μου κάποια πράγματα περαιτέρω, για να μην καταναλώσω τον χρόνο της πρωτολογίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια υποβάθμιση και απαξίωση του Νοσοκομείου της Σύρου. Οι διακομιδές των έκτακτων περιστατικών που περνούν από το Νοσοκομείο της Σύρου, κυρίως από τα μικρότερα νησιά και από τις Δυτικές Κυκλάδες, γίνονται προβληματικές έως επικίνδυνες και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται και η σημασία της Βάσης αεροδιακομιδών, την οποία ιδρύσαμε εμείς, ως Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2016.

Έχω μαζί μου ένα υπόμνημα οκτακοσίων ογδόντα έξι κατοίκων της Σερίφου, ένα μικρό νησί των Δυτικών Κυκλάδων, όπου φωνάζουν και αγωνιούν, διότι, όταν τους τυχαίνει ένα έκτακτο περιστατικό, τους πάνε στη Σύρο και εκεί χάνουν χρόνο, γιατί χρησιμοποιείται το Νοσοκομείο της Σύρου ως ενδιάμεσος σταθμός για να πάνε μετά στην Αθήνα, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του το Νοσοκομείο. Είχαμε, δυστυχώς και θάνατο.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση, διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει κάτι. Άρα, τα ερωτήματα είναι δύο, για να τελειώνω την πρωτολογία: Πρώτον, αν θα προχωρήσει επιτέλους ένας σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σύρου, με εξειδικευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο, εάν θα ενισχυθεί η Καρδιολογική Μονάδα και θα υπάρξει και επεμβατική καρδιολογία. Διότι δεν κάνεις τίποτα αν διαπιστώσεις έμφραγμα και δεν μπορείς να το λύσεις και στέλνεις τον άνθρωπο στην Αθήνα. Αυτό είναι το ένα ερώτημα που αφορά συνολικά στο Νοσοκομείο.

Το άλλο είναι αν μέχρι να ενισχυθεί το Νοσοκομείο θα χρησιμοποιείται η Σύρος ως ενδιάμεσος σταθμός των διακομιδών, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα και καίρια ερωτήματα, τα οποία πρωταρχικά και κυριαρχικά απασχολούν τους Κυκλαδίτες.».

Η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου

 «Κύριε Υπουργέ, εσείς παρουσιάσατε τώρα μια εικόνα «κοσμογονίας» για το Νοσοκομείο της Σύρου, μας λέτε ότι όλα βαίνουν καλώς, μιλάτε για περισσότερο προσωπικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και τα λοιπά. Αν ήταν έτσι όμως, τότε γιατί όλος αυτός ο κόσμος, και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και ο πληθυσμός της Σύρου και των άλλων νησιών, βρίσκονται σε αυτή την αναστάτωση; Απλώς για αντιπολιτευτικούς λόγους; Είναι δυνατόν;

Εγώ, κύριε Υπουργέ, έχω τα εξής στοιχεία. Στη χειρουργική κλινική σήμερα δεν υπάρχει διευθυντής. Τις εφημερίες εκτελούν οι αγροτικοί γιατροί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διευθυντής, αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να ειδικευθούν στη χειρουργική κλινική. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.

Επίσης, η καρδιολογική κλινική μένει χωρίς διευθυντή στο τέλος του χρόνου. Λειτουργεί σήμερα με δύο «δανεικούς» καρδιολόγους από τη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Είπατε ότι έχει διοριστεί προϊστάμενος στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Βεβαίως έχει διοριστεί και νομίζω ότι είναι γυναίκα, είναι προϊσταμένη. Όμως, η γυναίκα αυτή έχει μείνει μόνη της. Δεν λειτουργεί η μονάδα αυξημένης φροντίδας, διότι οι δύο καρδιολόγοι -για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η καρδιολογική κλινική- έχουν μετατοπιστεί, έχουν μετακινηθεί στην καρδιολογική κλινική. Επομένως, δεν υπάρχει μονάδα αυξημένης φροντίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τώρα, σ” ό,τι αφορά τα στοιχεία τα οποία εσείς μου είπατε, να σας πω τα εξής. Εγώ έχω στοιχεία τα οποία μου λένε ότι από το 2011 έχουμε εξήντα δύο συνταξιοδοτήσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 οι συνταξιοδοτήσεις θα γίνουν εξήντα επτά και έχουμε μόνο δεκαεπτά μόνιμες προσλήψεις. Οι κενές θέσεις σήμερα είναι εκατόν πέντε. Εσείς παρουσιάσατε ότι πλέον όχι μόνο δεν υπάρχουν κενές θέσεις, αλλά ότι υπάρχουν πάνω από τριακόσια άτομα τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Η Παιδιατρική Κλινική έχει γιατρούς, αλλά δεν έχει νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Μακάρι στην προκήρυξη να προβλέπεται θέση νοσηλευτών. Ξέρετε, όμως, πολύ καλά -γιατί μας είχατε πει και για τη Σύρο και για τη Νάξο ότι τα δύο νοσοκομεία αυτά είναι διασυνδεδεμένα- ότι κακώς αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι διασυνδεδεμένα. Θα έπρεπε να αυτονομηθούν, διότι και η Νάξος είναι ένα πολύ μεγάλο νησί που έχει γύρω της άλλα μικρότερα νησιά και θα έπρεπε το νοσοκομείο της να ενισχυθεί -που κι αυτό αποδυναμώνεται καθημερινά-, όπως και το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Όμως, δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε αυτό.

Να σας πω, επίσης, ότι στο Κέντρο Υγείας της Τήνου που απέχει μισή ώρα με το πλοίο από τη Σύρο δεν υπάρχει παθολόγος εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Πάει κάποιος στο Κέντρο Υγείας της Τήνου και δεν υπάρχει ούτε παθολόγος ούτε γενικός γιατρός.

Η κατάσταση, λοιπόν, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα νησιά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας απαξιώνεται και, σύμφωνα με τις δικές σας ιδεοληψίες, βεβαίως αυτά πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι θέλετε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του δημόσιου συστήματος να παραχωρείται στον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτές, λοιπόν, τις καταστάσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει οι αγώνες όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν μέσα στην κοινωνία και στον κόσμο της υγείας, ώστε να υπάρξει πραγματικά ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού και των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα, ένα σύστημα καθολικής και δωρεάν φροντίδας σε όλη τη χώρα».

 Δείτε το σχετικό video 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Σάρωσε τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών (video)

Σημαντικές διακρίσεις για μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου (περίοδος 2021 - 22) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών. Ποια βραβεία πήραν (video)

Κλειστά αύριο Τρίτη (07/02) τα σχολεία σε Σύρο και Τήνο

Η Μπάρμπαρα κλείνει τα σχολεία αύριο Τρίτη (07/02) στην Σύρο και Τήνο

Το sequel του Avatar γκρέμισε τον “Τιτανικό”

Το νέο μπλοκμπάστερ του Τζέιμς Κάμερον ξεπέρασε σε εισπράξεις την άλλη υπερπαραγωγή του σκηνοθέτη «Τιτανικός», ως η τρίτη πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του διεθνούς box office

Κλειστά αύριο (07/02) τα σχολεία στην ορεινή Νάξο

Δείτε ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκτακτο: Στις 22:00 η αναχώρηση του “Blue Star Naxos” από τον Πειραιά για Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Η ένταση του ανέμου καλά κρατεί.... Στις 22:00 αντί στις 5.30 η αναχώρηση απόψε του Blue Star Naxos για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Τουρκία: Και δεύτερος σεισμός (7.7 R.), στους 1200 οι νεκροί και συνεχίζεται η καταμέτρηση

Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ, πάνω από 1.200 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Ο απολογισμός των θανάτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, δεδομένου ότι έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε αρκετές πόλεις

Αντικειμενικές αξίες: Τι ζητούν 125 δήμοι;

«Βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών – Τι ζητούν 125 δήμοι

Σαντορίνη: Αναβολή αιμοδοσίας από την Τράπεζα Αίματος

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η έναρξη της αιμοδοσίας

Σαντορίνη – ΔΑΠΠΟΣ: Θρίαμβος για το ΓΕΛ Θήρας στους σχολικούς αγώνες

Το ΓΕΛ Θήρας επικράτησε μετά από εντυπωσιακά παιχνίδια του ΕΠΑΛ Θήρας για τα σχολικά πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου

Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο για το “Αδαμάντιος Κοραής”

Δεν θα εκτελέσει  το προγραμματισμένο του δρομολόγιο από τον λιμένα του Πειραιά στις 14:55 και αύριο 07/02/2023 από τον λιμένα της Θήρας στις 07:30

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)