Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - Κορωνοϊός: Ψύχραιμη αντιμετώπιση σε Σύρο, Αμοργό και Σαντορίνη

Κυκλάδες – Κορωνοϊός: Ψύχραιμη αντιμετώπιση σε Σύρο, Αμοργό και Σαντορίνη

|

Οι Δήμοι στις Κυκλάδες εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας – Τι συμβαίνει σε Σύρο, Αμοργό και η απολύμανση στους δημόσιος χώρους σε Σύρο και Σαντορίνη 

Κατ΄ εφαρμογή των εντολών του Υπουργείου Υγείας, με σταδιακές ενέργειες, οι δήμοι λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Αν και στις Κυκλάδες δεν έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα, οι Δήμοι των νησιών έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα πρώτα προληπτικά μέτρα, βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μέτρα τα οποία είτε αφορούν σε απολυμάνσεις χώρων συνωστισμού ατόμων, είτε σε αναστολή λειτουργίας τους ή σε αναβολή συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση έκκληση όλων είναι να τηρούνται από τους πολίτες με ακρίβεια οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ.

Κανένα περιστατικό κορωνοϊού στη Σύρο

Μόνο ψυχραιμία δεν συνιστά ο διευρυμένος κοινωνικός σχολιασμός και η διασπορά φημών σχετικά με τα ύποπτα περιστατικά που εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από την έναρξη της επιδημίας.

Ανάλογη αναταραχή παρατηρήθηκε και κατά τη χθεσινή ημέρα, με την μεταφορά περιστατικού από την Σέριφο, γεγονός που προκάλεσε πλήθος σχολίων στη Σύρο.

Επρόκειτο για περιστατικό που αφορούσε σε αλλοδαπό άνδρα 45 ετών, ο οποίος διακομίστηκε με πλωτό μέσο από την Σέριφο, για να τύχει εξέτασης στο Νοσοκομείο Σύρου, με τον ΕΟΔΥ να το κρίνει ως μη ύποπτο.

Ρητή και κατηγορηματική η αναφορά στελεχών του υγειονομικού φορέα της Σύρου ότι τόσο για αυτό το περιστατικό, το οποίο ελέγχθηκε, όσο και για τα άλλα ύποπτα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, δεν βρέθηκε κανένα θετικό στον κορωνοϊό.

Η ψυχραιμία και η λογική, οφείλει να πρυτανεύει σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν κρίνεται ως ασφαλέστερη αντιμετώπιση η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών των αρμοδίων φορέων.

Οι πρώτες ενέργειες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Άμεση ήταν και η εφαρμογή από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης των προτεινόμενων από το Υπουργείο Υγείας προληπτικών μέτρων για  την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού, προχωρώντας στην αναστολή των Κ.Α.Π.Η.

Συγκεκριμένα, «το Κ.Α.Π.Η. Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναστέλλει τη λειτουργία του από τις 9 Μαρτίου 2020 και για 4 εβδομάδες (έως 3 Απριλίου 2020).

Η αναστολή λειτουργίας αφορά σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης των μελών στην Ερμούπολη, Άνω Σύρο, Μάννα, Βάρη, Γαλησσά, Κίνι,  Πάγο, Φοίνικα, Ποσειδωνία, καθώς και όλες τις δραστηριότητες π.χ. των ομάδων εργοθεραπείας, χορού, χορωδίας, γυμναστικής κ.λπ. Σε περίπτωση επαναξιολόγησης των μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο, θα ενημερώσουμε τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. με κάθε πρόσφορο μέσο». 

Αντιστοίχως αναβλήθηκαν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, όπως της συνέλευσης των κατοίκων του Κινίου της κοινότητας Άνω Σύρου, αλλά και προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τις 13 και 20 Μαρτίου.

Πέραν αυτών, πραγματοποίησε απολύμανση σε όλους τους κλειστούς χώρους του Αθλητικού Κέντρου Δημήτριος Βικέλας, συγκεκριμένα των δύο αιθουσών του κλειστού γυμναστηρίου, όπως και των χώρων του κολυμβητηρίου.

Η απολύμανση δεν συνιστά και κλείσιμο των αθλητικών χώρων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κανονική λειτουργία.

Όπως ενημέρωσε σχετικά το αρμόδιο Τμήμα Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου, «για την αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του ιού, οι γονείς και οι συνοδοί ανηλίκων αθλητών, κατά τη διάρκεια των προπονητικών περιόδων να αφήνουν τους αθλητές στην είσοδο των γηπέδων και να τους παραλαμβάνουν μετά τη λήξη της προπόνησης τους.

Παράλληλα, όσοι αγώνες οριστούν θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οι κερκίδες των γηπέδων θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό μέχρι νέας οδηγίας από το Υπουργείο Υγείας».

Εκ μέρους του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα τονίστηκε η ανάγκη περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της τήρησης από τους πολίτες των οδηγιών των αρμοδίων. Όπως είπε «ας το κάνουμε από μόνοι μας οικειοθελώς. Δεν υπάρχει λόγος άσκοπων μετακινήσεων… Παρακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και βάσει αυτών βαδίζουμε. Δεν πράττουμε αυθαίρετα. Ούτε σπέρνουμε πανικό στον κόσμο, ούτε αδιαφορούμε».

Απολυμαίνει και η Σαντορίνη

Ανάλογη ενέργεια πραγματοποιήθηκε και στη Σαντορίνη, όπου ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., τηρώντας την σχετική οδηγία του Υπουργείου Αθλητισμού, προέβη στην απολύμανση του κλειστού γυμναστηρίου των Φηρών, με τον χώρο να συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.

Καθησυχαστική η Αμοργός

Καθησυχαστικός ως προς τον φόβο εκδήλωσης κρουσμάτων κορωνοϊού εμφανίζεται ο Δήμος Αμοργού, ανακοινώνοντας ότι από κοινού με το Κέντρο Υγείας Αμοργού παρακολουθούν ανελλιπώς και με ψυχραιμία τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) σχετικά με τον κορωνοϊό, έτσι ώστε με τις υποδείξεις των αρμοδίων να εφαρμόσουν όσα τυχόν απαιτηθούν.

Όπως ενημερώνει «κανένα ύποπτο κρούσμα δεν έχει αναφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αμοργού μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση εμφάνισης σας ύποπτων συμπτωμάτων ή σε περίπτωση υποψίας επαφής σας με φορέα του ιού, συστήνεται η τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας και όχι η επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, αν χρειαστεί οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια, ο Δήμος και το Κέντρο Υγείας Αμοργού θα ενεργήσουν άμεσα και φυσικά θα σας ενημερώσουν σχετικά».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής