Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες: Έξαρση γρίπης σε αρκετά νησιά, μήνυμα για το χειμώνα

Κυκλάδες: Έξαρση γρίπης σε αρκετά νησιά, μήνυμα για το χειμώνα

|

Σχεδόν τα μισά περιστατικά σε μία εφημερία του Κέντρου Υγείας στην Πάρο

Επιδημία γρίπης είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες σε κυκλαδίτικα νησιά της χώρας. Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως των επισκεπτών από χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου είναι τώρα σε εξέλιξη η εποχική έξαρση της γρίπης, έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να έχει κάνει την εμφάνισή της σε τουριστικά νησιά όπως η Πάρος και η Ιος. Και αυτό σε μια περίοδο «αναπάντεχη» για τα δεδομένα της χώρας μας, όπου η δραστηριότητα του ιού της γρίπης συνήθως ξεκινάει τον Δεκέμβριο.

Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει στην «Καθημερινή» γιατρός του Κέντρου Υγείας Πάρου, «στην προηγούμενη εφημερία μου, από τα 100 περιστατικά που ήρθαν στα Επείγοντα, περίπου τα 45 ήταν με γρίπη. Ακριβέστερα, είχαν λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν ήταν COVID-19». Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στην «Κ» ανέφερε «όντως φέτος παρατηρούμε μια μικρή έξαρση της γρίπης, σε αντίθεση με το τι ίσχυε σε προηγούμενα, προ της πανδημίας, καλοκαίρια. Η έξαρση παρατηρείται σε νησιά των Κυκλάδων και κυρίως σε μικρές ηλικίες. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, το παρακολουθούμε. Οφείλεται κυρίως στους πολλούς τουρίστες από το νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα η γρίπη είναι σε έξαρση», σημειώνει.

Μνήμες του 2009
Την παρατήρηση ότι ήδη, κυρίως σε κάποια νησιά του Αιγαίου, καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης κάνει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. «Από αυτήν την άποψη το φετινό καλοκαίρι θυμίζει εκείνο του 2009, όταν είχε εμφανιστεί το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1)», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την απότομη αύξηση των ταξιδιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, και για τον λόγο αυτό έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό η ανοσία έναντι του ιού.

Οι ειδικοί τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς ανέμεναν και προειδοποιούσαν για μια τέτοια εξέλιξη από το περασμένο φθινόπωρο. Οι φόβοι τους φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αυτό αποδεικνύεται από το νότιο ημισφαίριο, όπου η επιδημία γρίπης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα δεδομένα του 2019. «Στην Αυστραλία, η έξαρση της γρίπης είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ πενταετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει εμφανιστεί νωρίτερα από το σύνηθες και αναμενόμενο. Ενώ, δηλαδή, συνήθως η ενδημική περίοδός της είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, φέτος ξεκίνησε από τον Απρίλιο (το δικό τους “φθινόπωρο”). Επίσης φαίνεται να πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες ηλικίες, και περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, όπως συνήθως συμβαίνει με νέα στελέχη του ιού, στα οποία δεν υπάρχει ανοσία», σημειώνει ο Αθανάσιος Τσακρής.

Δύσκολος χειμώνας
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα με διπλή επιδημία γρίπης και COVID-19. Οπως εξηγεί ο κ. Τσακρής, «τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη στο νότιο ημισφαίριο αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για το τι πρέπει να περιμένουμε και στο βόρειο ημισφαίριο τους φθινοπωρινούς μήνες. Ηδη στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη ανησυχία για πολλά περιστατικά γρίπης από νωρίς το φθινόπωρο καθώς και για αυξημένο αριθμό θανάτων, με δεδομένη και τη λεγόμενη “εμβολιαστική κόπωση”, λόγω κορωνοϊού, που ίσως αποτρέψει πολλούς πολίτες από το να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, «θα χρειαστεί προσεκτική διαχείριση και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης και του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους. Επίσης θα χρειαστεί έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος υγείας σε επίπεδο διάγνωσης καθώς και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Η ταχεία διάγνωση είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στη σωστή διαχείριση όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση των περιστατικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περυσινή περίοδο εποχικής γρίπης (2021-2022) στη χώρα μας δηλώθηκαν μόλις πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι. Την περίοδο 2020-2021 δεν καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό ή θάνατος, ενώ από τα κλινικά δείγματα που ελέγχθηκαν ως ύποπτα περιστατικά, κανένα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης. Τις πέντε προ πανδημίας περιόδους γρίπης δηλώθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο 280 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 125 θάνατοι λόγω γρίπης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.