Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Ψωρίαση, ψυχική υγεία και νοητικές λειτουργίες

Κλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Ψωρίαση, ψυχική υγεία και νοητικές λειτουργίες

|

H Νικολέττα Μπουρσινού, κλινική νευροψυχολόγος της Κ.Μ.Ψ.Υ. ΝΑ Κυκλάδων μας μιλά για τον ρόλο της ψωρίασης στη ψυχική υγεία και τις νοητικές λειτουργίες με αφορμή την 29η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως “Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης” 

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης. Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να ενημερώσει ασθενείς, γιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει. Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.

Στο σημερινό άρθρο του blog της Κινητής Μονάδας ΝΑ Κυκλάδων “Κλίμακα”, η Νικολέττα Μπουρσινού, κλινική νευροψυχολόγος της Κ.Μ.Ψ.Υ. ΝΑ Κυκλάδων, μιλά για τον ρόλο της ψωρίασης στη ψυχική υγεία και τις νοητικές λειτουργίες. Τίτλος του άρθρου; Ο ρόλος της ψωρίασης στη ψυχική υγεία και τις νοητικές λειτουργίες.

” Η ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια, φλεγμονώδη, αυτοάνοση δερματοπάθεια. Δεν είναι μεταδιδόμενη και προσβάλλει περίπου το 2-3% του πληθυσμού. Προσβάλλει εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες, ενώ η συνήθης ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι η 3η -4η δεκαετία της ζωής. Οι βλάβες είναι δερματικές: εμφανίζονται σαν κόκκινες, παχιές, φολιδωτές κηλίδες, στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, τις αρθρώσεις, τα νύχια, τα γόνατα, τα γεννητικά όργανα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, με πιο συχνή την ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία συνοδεύεται με χαρακτηριστικό κνησμό, απολέπιση και, σε μερικές περιπτώσεις, αιμορραγία. Το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζει επίσης και ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

 Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, καθώς το 75% των ασθενών εμφανίζουν και άλλες παθολογίες, όπως: υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οστεοπόρωση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α. Επομένως, πλέον η ψωρίαση θεωρείται περισσότερο μία πολυσυστημική νόσος, παρά μία αποκλειστικά δερματική πάθηση.

 Πέραν από τις παθολογικές διαταραχές, η ψωρίαση συνοδεύεται από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και στίγμα. Θεωρείται ψυχοφυσιολογική νόσος, με αρκετές ψυχιατρικές συννοσηρότητες. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές του συναισθήματος και της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής, αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοτραυματικές συμπεριφορές.

Ψυχικές διαταραχές και ψωρίαση: ένας φαύλος κύκλος

  Η αρνητική επίδραση της ψωρίασης στην αυτοεικόνα και στην ποιότητα ζωής του ατόμου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλων παθολογιών, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας για εμφάνιση ψυχικών διαταραχών. Οι ψυχικές διαταραχές έχει υποστηριχθεί ότι έχουν μία αμφίδρομη σχέση με την ψωρίαση: μπορούν τόσο να συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου, όσο και να εμφανιστούν στην πορεία, επιδεινώνοντας την κλινική εικόνα του ατόμου αλλά και την πρόγνωση της πάθησης. Ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών στη ψωρίαση κυμαίνεται μεταξύ 24% με 90% των περιπτώσεων.

  Οι χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, επειδή προκαλούν εμφανείς βλάβες στο σώμα, συνοδεύονται συχνά από αίσθημα ντροπής και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Η κατάθλιψη εμφανίζεται περίπου 1,5 φορά πιο συχνά στα άτομα με ψωρίαση, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Στα άτομα με μετρίου ή σοβαρού βαθμού ψωρίαση ο αριθμός αυτός αυξάνεται, σε σχέση με άτομα που αντιμετωπίζουν ηπιότερου βαθμού συμπτώματα. Η κατάθλιψη είναι ακόμα πιο συχνή στην ψωριασική αρθρίτιδα, σε σχέση με την ψωρίαση κατά πλάκας.

Όσον αφορά τις αγχώδεις διαταραχές, εμφανίζονται περίπου 2 φορές πιο συχνά στους ασθενείς με ψωρίαση, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Και πάλι, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις περιπτώσεις της μετρίου και σοβαρού βαθμού ψωρίασης και στις περιπτώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας.

  Ο αυτοκτονικός ιδεασμός και οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές είναι επίσης συχνές στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Έχει βρεθεί ότι το 37,4% των ασθενών αναφέρουν ιστορικό αυτοκτονικού ιδεασμού. Άλλες διαταραχές που εμφανίζονται συχνά στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι οι διαταραχές ύπνου (δυσκολία στην έλευση ύπνου, συχνές αφυπνίσεις, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας), οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (παχυσαρκία και βουλιμία) και η χρήση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών.

Νοητικά ελλείμματα και ψωρίαση

 Οι νοητικές λειτουργίες μας επιτρέπουν να προσαρμοζόμαστε στις περιβαλλοντικές συνθήκες, να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα ερεθίσματα και να αγνοούμε άλλα. Οι νοητικές λειτουργίες αφορούν την αντίληψη, την κρίση μας, την ικανότητα για λήψη αποφάσεων. Με τον όρο νοητικές λειτουργίες εννοούμε την μνήμη, την προσοχή, την συγκέντρωση, την μάθηση, τη γλώσσα και το λόγο, την επεξεργασία πληροφοριών, και φυσικά τις πιο σύνθετες νοητικές διαδικασίες, που ονομάζονται εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η αφαιρετική σκέψη, η νοητική ευελιξία, η στοχοκατευθυνούμενη συμπεριφορά και άλλα.

  Αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει την επίπτωση της ψωρίασης στις νοητικές λειτουργίες. Ειδικότερα, η ενεργός μνήμη, δηλαδή η βραχύχρονη συγκράτηση της πληροφορίας ενόσω εκτελούνται και άλλες σύνθετες νοητικές διεργασίες, φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά σε ασθενείς με ψωρίαση, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ακόμα, παρατηρούνται ελλείμματα στην ταχύτητα επεξεργασίας και στις εκτελεστικές λειτουργίες. Τέλος, ξέρουμε ότι τα πιο σοβαρά ελλείμματα στις νοητικές λειτουργίες συνδέονται με την χρονιότητα της πάθησης: όσο περισσότερο καιρό έχει κάποιος την ασθένεια, τόσο πιο διαταραγμένες εμφανίζονται οι νοητικές του λειτουργίες.

  Η νοητική ενδυνάμωση έχει φανεί να αντιστρέφει τα νοητικά ελλείμματα που παρατηρούνται στα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν στις ελλειμματικές λειτουργίες και η εκμάθηση αντισταθμιστικών στρατηγικών, βελτιώνουν την κλινική εικόνα του ασθενούς και τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του.

  Συνοψίζοντας, όπως και στα υπόλοιπα αυτοάνοσα νοσήματα, η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία των επαγγελματιών υγείας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να παρέχεται ολιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Ακόμα, η ενημέρωση των ασθενών και των οικείων τους για τα θέματα ψυχικής και νοητικής υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της νόσου ή ακόμα και να πυροδοτήσουν νέες εξάρσεις, είναι μείζονος σημασίας για την καλή πρόγνωση της πάθησης”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεραπευτική επανάσταση για τη ημικρανία

 Νέο φάρμακο εξαλείφει τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν τον πονοκέφαλο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νίκη αύριο (14/05) για παράταση στη μάχη ανόδου με τον Ιωνικό Νικαίας

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται (14/05, 13:30) τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο και διεκδικεί την ισοφάριση στη σειρά – Κάλεσμα στον κόσμο για στήριξη και αξιοπρεπή φιλοξενία

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Εκπαιδευτική εμπειρία ζωής για τη Β’ Λυκείου στη Χαλκίδα και την Εύβοια

Πολυήμερη εκδρομή με πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσιολατρικό πρόγραμμα – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν

Το Κινητό Πλανητάριο Κρήτης στην Αμοργό: Ένα ταξίδι στο σύμπαν για τους μαθητές του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία αστρονομίας για τους μαθητές της Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου και τη χορηγία της Attica Group

Γιώργος Λάνθιμος – “Bugonia”: Από την Ακρόπολη στην Μήλο για γυρίσματα

Μετά την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη, ο Γιώργος Λάνθιμος στράφηκε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για τη ταινία «Bugonia»

Αντιπαράθεση Πανναξιακού και Ιωνικού Νικαίας ενόψει του Game 4 στη Νάξο

Με φόντο τον τέταρτο τελικό της National League 2, Πανναξιακός και Ιωνικός ανταλλάσσουν ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν στον αγώνα της Κυριακής

Τήνος: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο λιμάνι – Θετικές ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη Κικίλια

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ενημερώνει για τις εξελίξεις στα έργα του λιμένα – Δεσμεύσεις για χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα μελέτης έως τον Αύγουστο

Στην Ίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων – Επαφές με επιχειρήσεις και ανοιχτή εκδήλωση για τις προκλήσεις του νησιού

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Ίο στις 6–7 Μαΐου, με επαφές με επιχειρήσεις, φορείς και τον Δήμαρχο, καταγράφοντας ανάγκες και προοπτικές του νησιού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Νάξος: Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή την Τετάρτη 14/5 λόγω ασφαλτόστρωσης

Εργασίες στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών στο κρηπίδωμα έναντι της Μυρτιδιώτισσας – Αλλαγές στην κυκλοφορία από τις 07:30 έως τις 14:00

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Η επένδυση της Varsity Hellas Investments εντάχθηκε στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.