Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Κοινωνική διασύνδεση, βιολογική ανάγκη ή όχι;

Κλίμακα ΝΑ Κυκλάδων: Κοινωνική διασύνδεση, βιολογική ανάγκη ή όχι;

|

“η πιθανότητα ότι η κοινωνική διασύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι ουσιαστικά μια βιολογική ανάγκη, τόσο ζωτική για τη σωματική μας υγεία και επιβίωση, τείνει να μην αναγνωρίζεται επαρκώς” Αρθρο της Παναγιώτας Τούμπα – Κλινικός ψυχολόγος στην Κλίμακα ΝΑ Κυκλάδων σχετικά με την Κοινωνική διασύνδεση 

“…. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι διακριτές έννοιες και εμπειρίες, παρ’ όλα αυτά χαρακτηρίζονται και οι δύο από ουσιαστική έλλειψη κοινωνικής διασύνδεσης. Με τον όρο κοινωνική διασύνδεση εννοούμε μια πολυδιάστατη έννοια, η οποία περιλαμβάνει τον βαθμό στον οποίο οι σχέσεις που δημιουργούμε είναι παρούσες στη ζωή μας (δηλαδή τα δομικά στοιχεία των σχέσεων), τον βαθμό στον οποίο οι σχέσεις μας εξυπηρετούν και άλλους τομείς της ζωής μας (δηλαδή τα λειτουργικά στοιχεία των σχέσεων), καθώς και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τις σχέσεις που δημιουργούμε (δηλαδή την ποιότητα των σχέσεων)… “

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, η Κλινική Ψυχολόγος, Παναγιώτα Τούμπα σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην σελίδα της Κλίμακας ΝΑ Κυκλάδων στο διαδίκτυο. Τίτλος του άρθρου; “Κοινωνική διασύνδεση: είναι μια ζωτική βιολογική ανάγκη όπως η πείνα;” 

Αναλυτικά το άρθρο… 

  Οι κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσουμε στη ζωή μας θεωρούνται ευρέως ιδιαίτερα σημαντικές για τη συναισθηματική μας ευεξία. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα ότι η κοινωνική διασύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι ουσιαστικά μια βιολογική ανάγκη, τόσο ζωτική για τη σωματική μας υγεία και επιβίωση, τείνει να μην αναγνωρίζεται επαρκώς.

   Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι διακριτές έννοιες και εμπειρίες, παρ’ όλα αυτά χαρακτηρίζονται και οι δύο από ουσιαστική έλλειψη κοινωνικής διασύνδεσης. Με τον όρο κοινωνική διασύνδεση εννοούμε μια πολυδιάστατη έννοια, η οποία περιλαμβάνει τον βαθμό στον οποίο οι σχέσεις που δημιουργούμε είναι παρούσες στη ζωή μας (δηλαδή τα δομικά στοιχεία των σχέσεων), τον βαθμό στον οποίο οι σχέσεις μας εξυπηρετούν και άλλους τομείς της ζωής μας (δηλαδή τα λειτουργικά στοιχεία των σχέσεων), καθώς και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τις σχέσεις που δημιουργούμε (δηλαδή την ποιότητα των σχέσεων).

   Μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά το παρελθόν, οι οποίες εφάρμοσαν την μέθοδο της μετα- ανάλυσης, δείχνουν ότι όσο υψηλότερο βαθμό κοινωνικής διασύνδεσης έχει κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου που συνδέεται με την παχυσαρκία. Φαίνεται ότι η απουσία κοινωνικής διασύνδεσης εμπεριέχει ένα ρίσκο ισάξιο ή και μεγαλύτερο άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα περισσότερων από 15 τσιγάρα ημερησίως, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, οι κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούμε επηρεάζουν αρκετές εκφάνσεις της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η απουσία κοινωνικών σχέσεων μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συναισθηματικών διαταραχών, νοητικής έκπτωσης και άνοιας. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και σε έλλειψη συμμόρφωσης προς αναγκαία θεραπεία και προς λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

  Αναπτύσσοντας περισσότερο τις μελέτες που έκανε ο John Cacioppo (ψυχολόγος και πρωτοπόρος του νέου πεδίου που ονόμασε «κοινωνική νευροεπιστήμη»), ερευνητές ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια να μελετούν το νευρωνικό αποτύπωμα της μοναξιάς στον εγκέφαλο, χωρίς να γνωρίζουν ότι η έρευνά τους θα γινόταν σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη λόγω της πανδημίας και των συνθηκών της αναγκαστικής κοινωνικής απομόνωσης. Ο John Cacioppo στις μελέτες του συνέκρινε τη μοναξιά με βασικές βιολογικές ανάγκες, όπως είναι η πείνα ή η δίψα, με την έννοια ότι ο εγκέφαλος δίνει σημάδι στο άτομο ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να δράσει και να καλύψει αυτό που λείπει.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Livia Tomova, Kay Tay και Rebecca Saxe, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Social Neuroscience (2019, 20:1-11), επικεντρώθηκαν περισσότερο στο ντοπαμινεργικό σύστημα ανταμοιβής και κινήτρων και βρήκαν ότι τόσο η μοναξιά, όσο και η πείνα, προκαλούν κοινά σήματα σε μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, τη μέλαινα ουσία, η οποία είναι το κέντρο παραγωγής του βασικού νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Οι επιστήμονες μελέτησαν με Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) τη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 40 ενήλικων εθελοντών τόσο σε συνθήκες πείνας, όσο και σε συνθήκες μοναξιάς. Το πείραμα, σε εργαστηριακές συνθήκες, επέβαλλε στους συμμετέχοντες αρχικά στέρηση τροφής για 10 ώρες (μπορούσαν να πιούν μόνο νερό) και μετέπειτα στέρηση κάθε κοινωνικής επαφής για επιπλέον 10 ώρες (χωρίς χρήση τηλεφώνου ή υπολογιστή). Τα ευρήματα αναλύθηκαν με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βρήκε ότι η νευρωνική δραστηριότητα ήταν αρκετά όμοια στις διαφορετικές συνθήκες, επικυρώνοντας ουσιαστικά την θεμελιώδη σημασία της κοινωνικής διασύνδεσης και επαφής, τόσο ζωτικής όσο και η ανάγκη της τροφής.

  Όπως η πείνα και η δίψα, έτσι και η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά δρουν σαν ένα σημάδι για να ωθήσουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν την κοινωνική διασύνδεση με τους άλλους, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον μέσα στη πανδημία και τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση οι πλατφόρμες βιντεοδιασκέψεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα τα οποία βοηθούν, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φυσική παρουσία. Φαίνεται ότι ο Covid-19 εμφανίστηκε στον πλανήτη μας σε μια εποχή, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι τους συγκριτικά με κάθε άλλη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη μοναξιά κάποιων ανθρώπων. Το ερώτημα εδώ παραμένει κατά πόσο το νευρωνικό αποτύπωμα της μοναξιάς θα δημιουργήσει μόνιμο ψυχικό τραύμα, οδηγώντας κάποιους ευάλωτους ανθρώπους σε ένα συνεχιζόμενο μοτίβο κοινωνικής αποστασιοποίησης, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας.

Παναγιώτα Τούμπα – Κλινική Ψυχολόγος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο