Το τυρί δεν μπορεί πλέον να είναι ο διατροφικός μπαμπούλας… Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδεικνύει ότι η βρώση τυριού βοηθάει ακόμη και στη πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Mandy Oaklander στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Time: Η θέση υπέρ της κατανάλωσης τυριού είναι πιο δυνατή απο ποτέ! Το γεγονός οτι το τυρί μπορεί να αποτελεί σύμμαχο της καλής διατροφής φαίνεται να εκπλήσσει πολλούς. To τυρί έχει τη φήμη μιας τροφής πλούσιας σε λιπαρά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί οτι αυτό είναι αλήθεια… Μια φετα τυριού cheddar θα σας εξασφαλίσει 9 γραμμάρια λίπους και 180 mg νατρίου, ενώ έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Εδώ και καιρό, τα στατιστικά αυτά στοιχεία κρατούσαν το τυρί μακριά απο τις διατροφικές λίστες.
“Η θεώρηση σχετικά με το αν μια τροφή είναι καλή ή κακή για την υγεία μας βασιζόταν τόσο καιρό απλά στις ταμπέλες των προϊόντων και σε βασικές πληροφορίες που υπήρχαν σε αυτές”, υποστηρίζει ο Arne Astrup, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλημάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στην Δανία. Σημειώνεται εδώ οτι ο Καθηγητής Astrup εχει λάβει επιχορηγήσεις από ιδρύματα αλλά και απο εταιρείες που δραστηριοπούνται στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, υποστηρίζει όμως οτι η έρευνα που διεξάγει “δεν μεροληπτεί λόγω επιρροής της βιομηχανίας”.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Astrup και άλλων ερευνητών, οι χιλιάδες των μορίων που συνθέτουν το τυρί εργάζονται μέσα στο σώμα μας με διάφορους τρόπους και καθιστούν τελικά αυτό το είδος τροφής ευεργετικό για την υγεία. Κάποιες απο αυτές τις ιδιότητες είναι περισσότερο προφανείς και άλλες λιγότερο.
Παρακάτω θα βρείτε τα στοιχεία τα οποία επισημαίνει η νέα αυτή έρευνα ως μερικά από τα διατροφικά προνόμια του τυριού.
1. Το τυρί είναι μια τροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο αλλά και σε δυσεύρετη βιταμίνη Β12. Το τυρί περιέχει σχεδόν τόση πρωτεΐνη όσο και το λίπος, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα για να χτίσει κυτταρικές δομές και να παραμείνουν γεμάτες. Περιέχει επίσης σε αφθονία ασβέστιο το οποίο “χτίζει” τα οστά (200 mg ασβεστίου περιέχονται περίπου σε μια φέτα τυριού, για λιπαρά τυριά όπως το τσένταρ, το οποίο αποτελεί περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης ενός ατόμου). Ενώ είναι και ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Το τυρί, επίσης, έχει βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να σχηματίζονται σωστά και να λειτουργούν σε νευρολογικό επίπεδο.
2. Tο τυρί μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας. Μια τέτοια μελέτη (που χρηματοδοτείται εν μέρει από μια εταιρεία γαλακτοκομικών, πράγμα σύνηθες στις έρευνες που έχουν αντικείμενο το τυρί) διαπιστώνει ότι το τυρί όχι μόνο δεν είναι κακό για την καρδιά, αλλά μπορεί να είναι ακόμη και ευεργετικό. Σύμφωνα με μελέτες του 2016 που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Journal of the American Heart Association διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ποσότητας λίγο περισσότερο από μία φέτα τυριού καθημερινά συνδέεται με περίπου 3% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση μιας μερίδα τυρί καθημερινά έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ επίσης η κατανάλωση τυριού με μέτρο έχει συνδεθεί με τη μακροζωία. Τέλος, το τυρί έχει ακόμη αποδειχθεί οτι περιέχει χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με το βούτυρο.
3. Το τυρί Δεν αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να μην είναι τόσο κακή τελικά. “Υπάρχει πολλή “μαγεία” στην κατηγορία τροφίμων που εμπεριέχουν το τυρί, ενώ στο τυρί υπάρχουν συστατικά που είναι τελικά πολύ πιο σημαντικά από το κορεσμένο λίπος και το νάτριο”, τονίζει ο Astrup. Το ασβέστιο φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο δεσμεύοντας μερικά από τα λιπαρά οξέα που περιέχει το τυρί έτσι ώστε να μην μπορούν να αφομοιωθούν τελικά απο τον οργανισμό, υποστηρίζει.
4. Το τυρί είναι γεμάτο με καλά βακτήρια. Τα βακτήρια στο τυρί – το οποίο είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση – μπορεί να είναι επωφελή. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού αλλάζει ευνοϊκά τη μικροχλωρίδα, τη συγκέντρωση καλών βακτηριδίων έντερο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό.
5. To τυρί περιέχει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό λιπαρό οξύ. Ο Gökhan Hotamisligil, Καθηγητής Γενετικής και Μεταβολισμού στο Harvard Τ.Η. Chan, Σχολή Δημόσιας Υγείας, πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίο το τυρί είναι τόσο ψηλά στο χάρτη των διατροφικά “κακών”, χωρίς τελικά να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία είναι ότι οι διατροφικές κατηγορίες που έχουν διαμορφωθεί είναι υπερβολικά ευρείες. “Η γενική άποψη που επικρατεί για το λίπος είναι τουλάχιστον ακατέργαστη” υποστηρίζει. “Λέμε λιπαρά οξέα, αλλά υπάρχουν χιλιάδες λιπαρά οξέα, και δεν διεξάγουν όλα την ίδια βιολογική λειτουργία”. Το 2008, ο Hotamisligil και η ομάδα του έψαχναν για μοναδικά λιπίδια όταν “σκοντάψαν” πάνω στο λιπίδιο “palmitoleate”. “Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πραγματικά θαυμάσιο λιπαρό οξύ”, υποστηρίζουν. Παράγεται και από το σώμα σε μικρές ποσότητες, ενώ το βρίσκουμε άφθονο σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά, κυρίως στο τυρί. Το λιπίδιο “palmitoleate” εξουδετερώνει τη ζημία που προκαλείται από κορεσμένα λιπαρά οξέα, δρα όπως η ινσουλίνη προστατεύοντας το αίμα από την υπερβολική ζάχαρη και είναι αντι-φλεγμονώδες, εξηγεί ο Hotamisligil. Μαζί, αυτές οι ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ενάντια στα υπερβολικά λιπίδια και στον Διαβήτη Τύπου 2.
Οι παραπάνω λόγοι, εξηγούν γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά, όπως το τυρί, δεν είναι τελικά διατροφικοί “μπαμπούλες”. “ Απο την προοπτική της θεωρίας της εξέλιξης, η επιβίωση των θηλαστικών εξαρτάται απο την κατανάλωση γάλακτος, υποστηρίζει ο Hotamisligil. Το λιπίδιο palmitoleate ίσως υπάρχει προκειμένου να μετριάσει την λιπαρότητα του γάλακτος ώστε να μην εχει επιβλαβείς επιδράσεις.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, διαπιστώνει ότι όταν το λιπίδιο palmitoleate δόθηκε μέσω τροφής σε ποντίκια με εξαιρετικά υψηλή χοληστερόλη που είχαν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, το λιπίδιο μείωσε τη φλεγμονή και βοήθησε στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Απαιτείται σίγουρα περισσότερη έρευνα για την αποκάλυψη των μυστηρίων του τυριού. Τα καλά νέα όμως για όσουν αγαπούν το τυρί, είναι ότι η κατανάλωση του με μέτρο φαίνεται να ενδείκνυται για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. “Τώρα τρώω το τυρί μου χωρίς αισθήματα ενοχής” καταλήγει ο Καθηγητής Hotamisligil – και το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς!
Μετάφραση – Επιμέλεια: Αγγελική Σταβέρη