Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚάρπαθος - Covid 19: Δύο ακόμη θετικά δείγματα και το "ευχαριστώ" του...

Κάρπαθος – Covid 19: Δύο ακόμη θετικά δείγματα και το “ευχαριστώ” του Δήμου

|

Σε καραντίνα έχει τεθεί ο οικισμός Σπόων Καρπάθου – Δύο ακόμη θετικά τεστ κορωνοίού που στενό οικογενειακό κυκλό – Το “ευχαριστώ” του Δήμου και η καραντίνα στο χωριό Σπόα – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας

Ας ξεκινήσουμε από την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Καρπάθου… ”  Η Δημοτική Αρχή Καρπάθου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες της στον κ.Υπουργό Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την άμεση και υπεύθυνη ανταπόκρισή τους  στο αίτημα του Δήμου για διενέργεια ελέγχων κορονοϊού,  μετά τα τελευταία κρούσματα που εμφανίστηκαν  στο νησί μας. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά τριάντα έξι – 36 -τεστ στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου  και εκατόν τριάντα  δύο -132- τεστ στην Τοπική Κοινότητα Σπόα. Η Δημοτική Αρχή για άλλη μία φορά υπογραμμίζει την επικινδυνότητα των ημερών που διανύουμε και παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καρπάθου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα προληπτικά  μέτρα που έχει υποδείξει η Πολιτική Προστασία”.

Ο λόγος της ανακοίνωσης; Μα το γεγονός ότι πρόσφατα 74χρονος Ελληνοαμερικανός βρέθηκε θετικός σε εξέταση Covid 19 – μεταφέρθηκε στην Κρήτη – και στη συνέχεια μέσω ιχνηλάτησης εντοπίστηκε θετική και η σύζυγός του.. Ομως, έχει και συνέχεια.  Χθες, επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα, τα οποία είχαν υποβληθεί σε τεστ. Πρόκειται για τον αδελφό και τη νύφη του ζευγαριού, που επίσης ήρθαν από το Τέξας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», αναλόγως των ευρημάτων και με την ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης, θα αποφασιστεί αν πέρα από την καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ήδη ο οικισμός των Σπόων, θα τεθεί σε καραντίνα και ολόκληρο το νησί!

Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με δεδομένο το γεγονός ότι το ζευγάρι των ομογενών από το Τέξας, πριν διαπιστωθεί ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήρθε σε επαφή με κατοίκους τόσο των σπόων όσο και άλλων κοινοτήτων, και μάλιστα μετέβη και για εκκλησιασμό την περασμένη Κυριακή, αναφέρουν ότι ο εντοπισμός κι άλλων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά πιθανός. Κατά κάποιες άλλες πληροφορίες, γίνεται λόγος για τουλάχιστον επιπλέον τρία κρούσματα που όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αρχικά, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί θα γίνουν περίπου 150 τεστ, τόσο στους κατοίκους των Σπόων όσο και σε κατοίκους πέριξ του οικισμού, κι αναλόγως της πορείας της ιχνηλάτησης θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω ελέγχους.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρπάθου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και των υγειονομικών αρχών, για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών στο νησί, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του δημάρχου Καρπάθου κ. Ι. Νισύριου, έχουν ήδη καθοριστεί ποια καταλύματα θα λειτουργήσουν ως δωμάτια καραντίνας σε περίπτωση που εντοπιστούν ασυμπτωματικά κρούσματα τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Τι δηλώνει το ζευγάρι

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ζευγάρι ομογενών που μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο στην Κρήτη που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το ζεύγος είναι καλά στην υγεία του και παρακολουθείται από τους γιατρούς. Το ζευγάρι των Ελληνοαμερικανών μίλησε στο protothema.gr μέσα από τον θάλαμο Covid-19 στο Βενιζέλειο Παραδέχονται ότι επισκέφτηκαν το πανηγύρι στο χωριό Σπόα, τόπο καταγωγής τους, και ότι άναψαν ένα κερί στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου, χωρίς ωστόσο -όπως ισχυρίζονται- να έρθουν σε επαφή με κανέναν, ούτε καν με τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

Ο 74χρονος Μιχάλης και η σύζυγός του Πηνελόπη ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα και από εκεί στην Κάρπαθο, έχοντας ελληνικά διαβατήρια, γεγονός που επέτρεψε να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο 74χρονος, ευρισκόμενος στο πανηγύρι αισθάνθηκε δυσφορία και δέκατα με αποτέλεσμα να επισκεφτεί με δική του πρωτοβουλία το Κέντρο Υγείας Καρπάθου. Εκεί του έγινε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση των γιατρών.
Το Κέντρο Υγείας ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ που έδωσε οδηγία να διακομιστεί ο ασθενής με Super Puma στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όταν του έγινε το δεύτερο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό, μεταφέρθηκε στην μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου όπου και νοσηλεύεται μαζί με την σύζυγο του ή όποια βρέθηκε επίσης θετική στον κορωνοϊό.
«Είμαστε καλά, μας φροντίζουν, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι το πότε θα βγούμε από δω μέσα» αναφέρει στο protothema.gr το ζεύγος Λειβαδίτη.
Στο ερώτημα αν επισκέφτηκαν το πανηγύρι στο χωριό Σπόα και ήρθαν σε επαφή με κόσμο, απάντησαν ότι το μόνο που έκαναν ότι να ανάψουν ένα κερί στο εκκλησάκι Πέτρου και Παύλου. «Δεν ήρθαμε σε επαφή ούτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας» διευκρίνισε το ζευγάρι. «Ούτε καν χειραψίες δεν ανταλλάξαμε» κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του χωριού Σπόα κ. Βασίλης Πιπέρης ζήτησε από τους χωριανούς του «Θερμή παράκληση: Παρακαλώ τους χωριανούς μου, να μηδενίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός του χωριού και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις τις επισκέψεις και τις μαζικές συναντήσεις εντός χωριού μέχρι νεοτέρας. Εάν κάποιος έχει κάποια ανάγκη να επικοινωνεί μαζί μου τηλεφωνικά και θα φροντίζω προσωπικά γιαυτό! Είναι χρέος μας να δείξουμε υπευθυνότητα και να κρατάμε αποστάσεις μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Ευχαριστώ και ευελπιστώ στην κατανόηση σας.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.