Έρχεται η γρίπη «Αρμαγεδδών» – Φόβοι για επικίνδυνο συνδυασμό με ιλαρά – Δύο παιδιά σε ΜΕΘ από επιπλοκές ιλαρά
Ιδιαίτερα σκληρός θα είναι ο χειμώνας λόγω της επιδημίας ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και εξαιτίας της επέλασης της γρίπης «Αρμαγεδδών» (σ.σ. flu-mageddon όπως την ονόμασαν οι ειδικοί μετά το σαρωτικό πέρασμα της από το νότιο ημισφαίριο της γης) που σαρώνει στην κυριολεξία το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι.
Οι υγειονομικές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί φοβούνται τον επικίνδυνο συνδυασμό επιδημιών: Την επιδημία της ιλαράς που μαστίζει ήδη την Ευρώπη και την επιδημία της γρίπης που έρχεται, μετά τη δραματική επέλασή της στο νότιο ημισφαίριο. Μόνο στην Αυστραλία καταγράφηκαν επισήμως 172.000 κρούσματα και 72 θανάτους.
Το στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί και φέτος είναι το στέλεχος Α (Η3Ν2), με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών να αποτελούν τις ομάδες-στόχο της εποχικής γρίπης. Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία και της ιλαράς αυτό το διάστημα – καθώς μάλιστα η τελευταία οδεύει προς την κορύφωση- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, απειλητικό όχι μόνο για τους παιδικούς πληθυσμούς αλλά και για εκείνους των ενηλίκων. Εαν αναλογιστεί δε κάποιος την υψηλή κυκλοφορία και μετάδοση των ιών, αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εγκυμονεί η όποια έξαρση σε επίπεδο ενηλίκων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Εθνικού Προγράμμματος, το εμβόλιο προορίζεται για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών καθώς επίσης για παιδιά και οι ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. πνευμονοπάθειες, καρδιακές νόσοι, διαβήτη και χρόνια νεφροπάθεια).
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τις αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. για ένα δριμύ ίσως και το δριμύτερο κύμα εποχικής γρίπης. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η επιδημία ιλαράς μετρά πάνω από 14.000 κρούσματα λόγω του πλημμελούς εμβολιασμού.
Κρούσματα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα κρούσματα ιλαράς που έχουν δηλωθεί είναι μέχρι σήμερα 196, εκ των οποίων τα 30 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει σε νέα ανακοίνωση του ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».
Αυτή τη στιγμή, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας, ένα μωρό με επιπλοκές από την ιλαρά, και ένα άλλο παιδί για το οποίο διερευνάται αν έχει υποστεί εγκεφαλίτιδα λόγω παλαιότερης νόσησης από την ιλαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μωρό 8 μηνών έχει εκδηλώσει αναπνευστική δυσχέρεια μετά από προσβολή του με ιλαρά και πιθανότατα το απόγευμα θα μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας. Το δεύτερο παιδί νοσηλεύεται με μία σπανιότερη επιπλοκή της ιλαράς, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς. Το παιδί αυτό είχε νοσήσει πριν 3 χρόνια με ιλαρά και οι γιατροί διερευνούν αν συνδέεται το πρόβλημά του με την ιλαρά. Επίσης ένα τρίτο παιδί νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς. Ευτυχώς, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και το παιδί πήρε εξιτήριο.
Η μοναδική προστασία του πληθυσμού είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός για τη γρίπη και για την ιλαρά. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα ξεκινήσει σύντομα και το ΚΕΕΛΠΝΟ διαβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τη συγχορήγηση του εμβολίου MMR για την ιλαρά με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και μπορεί να γίνει με ασφάλεια και υπέδειξε για την περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το MMR να περιμένει έναν μήνα και μετά να κάνει τα άλλα δύο εμβόλια.