Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στους 21 ανέρχονται οι νεκροί και σε 178 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 6 Σεπτεμβρίου
Μπορεί η Κυβέρνηση να λέει “όλα υπό έλεγχο” αλλά μία βόλτα ακόμη και στους δρόμους της Αθήνας, βλέπει τι συμβαίνει… Ανθρωποι που προσπαθούν να αποφύγουν κουνούπια ή κουνουπάκια ενώ κάθονται να πιουν τον καφέ τους… Προφανώς, κάτι συμβαίνει. Και δεν αναφερόμαστε στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πραγματικά έχουμε πάρτι…
Που αναφερόμαστε; Μα φυσικά στον Ιο του Δυτικού Νείλου, που όπως όλα δείχνουν είναι σε πλήρη έξαρση. Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί και σε 178 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 178 κρούσματα τα 144 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 74 έτη (εύρος: 10 – 94 ετών).
Όπως αναφέρεται, κατά τη φετινή περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ευχάριστο είναι ότι το Νότιο Αιγαίο παραμένει … καθαρό και δεν έχει αναφορά ούτε για ένα κρούσμα έως σήμερα..
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου επισημαίνουν οι ειδικοί.