Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΗλεκτρονικό τσιγάρο; Τέλος από δημόσιους χώρους

Ηλεκτρονικό τσιγάρο; Τέλος από δημόσιους χώρους

|

Οι Ελληνες βουλευτές ψήφισαν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων καθώς και η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. – Τι είπε ο κος Αμυράς – κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του “Ποταμιού” – προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας 

Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.

Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου.

«Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του – όπως τον κατηγόρησαν – στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει

Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσαμ να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.

Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) – από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν – αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

Τα κόμματα

«Επιχειρείται για πρώτη φορά με έναν τρόπο συντεταγμένο μια συνολική ρύθμιση για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πώλησης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές των προϊόντων, υποχρεώσεις κοινοποίησης για τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων αυτών, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και για τα κλασικά προϊόντα του καπνού» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.

Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε πως τα υπόλοιπα έξι κράτη- μέλη έχουν προβλέψει, πέρα από την κοινοποίηση, μια τυπική έγκριση των νέων προϊόντων καπνού εμείς στήσαμε μια σύνθετη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με επιτροπή, γνωμοδοτήσεις και δυνατότητες παράτασης, που καταλήγει σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο καπνικό προϊόν στην αγορά, κάνοντας λόγο για «αποθέωση της γραφειοκρατίας». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι ένα τέτοιο ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.

Από την ΧΑ ο Γ. Αϊβατίδης, είπε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βάσει επιστημονικών δεδομένων είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο, ενώ πρακτικώς το παθητικό άτμισμα δεν υφίσταται «άρα, είναι αντιεπιστημονική η εξίσωση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπρατάξη είπε πως επειδή οι ερευνητικές εργασίες είναι αμφίρροπες και αμφιλεγόμενες και επειδή το προϊόν είναι καινούργιο, η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όχι όμως να επεκταθεί ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της αυστηρότητας.

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά και τα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν θεσπιστεί, είναι υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, διότι επικεντρώνουν μονομερώς στο κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία, εξάλλου αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα λάμβαναν άλλα μέτρα.

Ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος και ως γιατρός μίλησε για τα θανατηφόρα περιστατικά που αντιμετώπισε και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στην επέκταση της καμπάνιας κατά του καπνίσματος.

«Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το πλαίσιο της συζήτησης για το εάν βλάπτει λιγότερο ή περισσότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συμφώνησε με την εφαρμογή περιορισμών. Από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έκανε λόγο για ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση όμως επισήμανε το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων που ψηφίζει η Βουλή.

Θετική ψήφο στην αρχή του νομοσχεδίου έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΧΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.