Στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΠΟΥ, είχαμε 2.130 επιβεβαιωμένα περιστατικά και δύο θανάτους μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 – Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη
Η επιστροφή της ιλαρά είναι πλέον γεγονός, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων, κάθως πάνω από 41.000 άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από την παιδική αρρώστια, η οποία είχε αντιμετωπιστεί μέσω του τακτικού και προγραμματισμένου εμβολιασμού.
Ο αριθμός των ασθενών είναι εντυπωσιακός, καθώς το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, ενώ 37 από τους ασθενείς απεβίωσαν. Η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το 2017 είναι αξιοσημείωτη, καθώς σε ολόκληρο το έτος είχαν καταγραφεί 23.927 περιπτώσεις ιλαράς, ενώ στο μέσο του 2018, ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2016, δε, τα κρούσματα ιλαρά ήταν 5.273, γεγονός που αναδεικνύει τη ραγδαία εξάπλωση της ιλαράς, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ιλαρά μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς, καθώς και σοβαρότατες επιπλοκές στον οργανισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει επιτυχώς και δίχως συνέπειες την ιλαρά, ωστόσο ένα ποσοστό εξελίσσεται σε εγκεφαλίτιδα, μινιγγίτιδα, φλεγμονώδεις σπασμούς, πνευμονία, ακόμη και ηπατίτιδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ιλαρά στην Ευρώπη. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση στη σχετική λίστα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σερβία, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ουκρανία και στην 3η θέση η Γεωργία.
Στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΠΟΥ, είχαμε 2.130 επιβεβαιωμένα περιστατικά και δύο θανάτους μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018. Αντίθετα, πέρυσι είχαμε 1.063 περιστατικά και δύο θανάτους. Η Ελλάδα έχει δηλαδή περίπου 97 περιστατικά ανά 1.000.000 άτομα τη στιγμή που ο στόχος του ΠΟΥ είναι κάτω από ένα περιστατικό ανά ένα εκατ. άτομα.
Τη λίστα συμπληρώνουν οι Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών, με την πρώτη δόση να χορηγείται από τα πρώτα γενέθλιά τους.