Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΙατρική αμέλεια; Διαπραγματεύσεις επίλυσης και μικρά μυστικά

Ιατρική αμέλεια; Διαπραγματεύσεις επίλυσης και μικρά μυστικά

|

Πως λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης μιας ιατρικής αμέλειας … Μκρά και μεγάλα μυστικά…

Η ιατρική αμέλεια είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Τα θύματα μιας υπόθεσης ιατρικής αμέλειας, οι οποίοι επιζητούν την αποζημίωσή τους για την βλάβη που τους προκλήθηκε λόγω αμέλειας, σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να κερδίσουν τη δικαστική διαμάχη, γι’ αυτό οδηγούνται συχνά σε διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά. Οι πιθανότητες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα σαφώς και είναι καλύτερες όταν υπάρχει και η κατάλληλη νομική εκπροσώπηση.

Της Μίνας Κοκορέλη

Ένας έμπειρος δικηγόρος θα συλλέξει όλα εκείνα τα στοιχεία για να διερευνήσει σωστά τη συγκεκριμένη υπόθεση και να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για να υποστηρίξετε την νομική σας αξίωση.

Αποδεικνύοντας την ιατρική αμέλεια και τα αίτιά της

Προτού ο νομικός σας εκπρόσωπος σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αξία των απωλειών σας, δύο σημαντικά θέματα θα πρέπει να αποδειχθούν:

  • Ο γιατρός ή ο ιατρικός επαγγελματίας ήταν αμελής
  • Η αμέλεια του ιατρού ή του ιατρικού επαγγελματία οδήγησε άμεσα σε τραυματισμούς και απώλειες

Αν και αυτές οι δύο απαιτήσεις ακούγονται απλές στα αυτιά σας, η πραγματική απόδειξη τους είναι σαφώς μια πιο περίπλοκη νομική διαδικασία. Ενώ δηλαδή μπορεί να είστε πεπεισμένοι για το συμβάν της αμέλειας, η διαδικασία απόδειξής του είναι πάντοτε απαιτητική.

Η απόδειξη αμέλειας απαιτεί τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι ο γιατρός ή ο ιατρικός επαγγελματίας απέτυχε να ενεργήσει με τη δέουσα προσοχή στην υπόθεσή σας. Δεν παρείχε δηλαδή το κατάλληλο επίπεδο φροντίδας σε εσάς που θα είχε κάνει ένας άλλος αντίστοιχος γιατρός με παρόμοια εκπαίδευση, μόρφωση και εμπειρία στην υπόθεσή σας.

Για την επιτυχία των διαπραγματεύσεών σας, οι δικηγόροι για ιατρική αμέλεια θα χρειαστούν αποδεικτικά στοιχεία για το χρόνο αλλά και την τοποθεσία της πρόκλησης ιατρικής βλάβης. Για παράδειγμα, ένας γιατρός δεν μπορεί να βρεθεί αμελής για τη διεξαγωγή μιας ιατρικής διαδικασίας που συνέβει πριν την ακριβή ημερομηνία του τραυματισμού σας.

Η απόδειξη λοιπόν είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Ένα άλλο παράδειγμα που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι όταν ένας ασθενής έχει μια υποκείμενη ιατρική βλάβη που δεν προκλήθηκε όμως από τον αμελή γιατρό. Ωστόσο, ο γιατρός θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί υπεύθυνος για ιατρική αμέλεια λόγω παράτασης ή επιδείνωσης της κατάστασης.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει για ένα θύμα ιατρικής αμέλειας είναι και οι ίδιοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή. Ένας γιατρός φερ ειπείν, θεωρείται υπεύθυνος όταν αποτυγχάνει να διαγνώσει μια κατάσταση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση αλλά από την άλλη δεν θεωρείται υπεύθυνος όταν η αναισθησία κατα την εγχείρηση προκαλεί αρνητική αντίδραση στον ίδιο τον ασθενή. Ο τραυματισμός ή η βλάβη που προκαλείται, πρέπει πάντα να σχετίζεται με εσφαλμένη διάγνωση, προκειμένου να υπάρχει έγκυρη αξίωση.

Η διαπραγμάτευση της αξίας μιας νομικής αξίωσης

Αφού διαπιστώσετε ότι ένας γιατρός ή ιατρικός επαγγελματίας είναι υπεύθυνος για την πρόκληση του τραυματισμού σας, μπορείτε να διαπραγματευτείτε την αξία της νομικής σας αξίωσης με την άλλη πλευρά. Αυτή η τιμή μπορεί να περιλαμβάνει αποζημίωση για όλες τις απώλειες που έχετε υποστεί λόγω κακής ιατρικής περίθαλψης, με περιπτώσεις όπως:

  • Πόνος σωματικός όσο και διανοητικός, πέρα από αυτόν που προκλήθηκε από την αρχική του κατάσταση
  • Απώλεια μισθού από την αδυναμία εργασίας λόγω αμέλειας του γιατρού και όχι λόγω της υποκείμενης κατάστασης
  • Απώλεια μελλοντικής ικανότητας εργασίας ως αποτέλεσμα μόνιμου τραυματισμού

Έγκριση από ιατρικό επαγγελματία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αξιώσεις που αφορούν δευτερεύοντα περιστατικά ιατρικής αμέλειας συνήθως διευθετούνται από τον ασφαλιστή του ιατρού, ανεξάρτητα από το αν αποδέχεται ή όχι το σφάλμα του. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αθέμιτων ιατρικών πρακτικών, κάποιος άλλος ιατρικός επαγγελματίας έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν εγκρίνεται μια διευθέτηση ιατρικής αμέλειας. Να αναφέρουμε γενικά όμως πως η διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων εκτός δικαστηρίου, συχνά είναι μια διαδικασία που παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες.

Πως εκδίδονται οι πληρωμές του διακανονισμού

Μόλις επιτευχθεί η απόφαση της διευθέτησής σας, θα εκδοθεί μια συγκεκριμένη πληρωμή για τις απώλειές σας. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένα θύμα μπορεί να συλλέξει τον διακανονισμό του:

Δομημένη πληρωμή: Αυτές οι πληρωμές χορηγούνται συχνά σε περιπτώσεις που αφορούν ανήλικους ή τραυματισμούς που σχετίζονται με τη γέννηση κάποιου ανθρώπου. Το δικαστήριο θα δημιουργήσει ένα ταμείο για να βεβαιωθεί πως στο θύμα θα παρέχονται χρήματα για μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη.

Εφάπαξ πληρωμή: Αυτές οι πληρωμές είναι λιγότερο περίπλοκες και προτιμώνται από το θύμα και το δικηγόρο του, καθώς επιτρέπει περισσότερες για την κάλυψη παρελθοντικών, μελλοντικών και τρεχόντων ιατρικών εξόδων.

Οι πληρωμές διακανονισμού αποστέλλονται συνήθως στον δικηγόρο του θύματος, ο οποίος το καταθέτει σε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης. Μετά την πληρωμή τυχόν εκκρεμών εξόδων – συμπεριλαμβανομένων και των νομικών – το θύμα εισπράττει το ποσό.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη