Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ψυχίατρος Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση που δραστηριοποιείται στη Νάξο αναλύει το θέμα «η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο»
Γνωρίζετε ότι το 1/4 των ενηλίκων και το 1/5 των εργαζομένων θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας? Γνωρίζετε ότι το 10% των εργαζομένων απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω κατάθλιψης (υπολογίζεται ότι για κάθε καταθλιπτικό επεισόδιο χάνονται κατά μέσο όρο 36 ημέρες) κι ότι το 50% των καταθλιπτικών δε ζητούν και δε λαμβάνουν θεραπεία? Απαντήσεις που δίνει η ψυχίατρος Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση, η οποία δραστηριοποιείτε στη Νάξο και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας καταθέτει την άποψή της έχοντας ως θέμα «Η Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο»
Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:
«Η 10η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. “Η Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο” αποτελεί το θέμα της για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1/4 των ενηλίκων και το 1/5 των εργαζομένων θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Μετά από μελέτες προκύπτει ότι η κατάθλιψη βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των παθήσεων – αιτιών αναπηρίας παγκοσμίως. Αυτοί που βιώνουν κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές μπορεί να μην είναι ικανοί να εργαστούν ή να είναι λιγότερο παραγωγικοί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στην κρίση και στη λήψη αποφάσεων και γενικότερα στη λειτουργική ικανότητα, τα οποία είναι παρόντα έως και στο 94% των πασχόντων κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Φαίνεται ακόμη ότι το 10% των εργαζομένων απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω κατάθλιψης (υπολογίζεται ότι για κάθε καταθλιπτικό επεισόδιο χάνονται κατά μέσο όρο 36 ημέρες) κι ότι το 50% των καταθλιπτικών δε ζητούν και δε λαμβάνουν θεραπεία.
Επιπλέον, από στοιχεία που προέρχονται από χώρες με υψηλό εισόδημα φαίνεται ότι το κόστος που προκύπτει από την παρουσία ψυχικών διαταραχών στους εργαζομένους είναι αυξανόμενο και πιστεύεται ότι αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος, όπου η ψυχική υγεία παραμελείται ως βασική πτυχή της συνολικής υγείας των εργαζομένων.
Σήμερα, χάρη στην έρευνα και την πρόοδο της ψυχιατρικής πολλές από τις ψυχικές διαταραχές μπορούν να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν αποτελεσματικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 80% αυτών που ακολουθούν κάποια θεραπεία για κατάθλιψη (φαρμακευτική, ψυχοθεραπευτική ή συνδυασμό τους) παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας κι αναφέρουν βελτίωση της επίδοσής τους στην εργασία. Χωρίς αμφιβολία οι περισσότεροι των ψυχικά πασχόντων μπορούν να αναρρώσουν και να οδηγηθούν στην εκπλήρωση της ζωής τους, να φοιτήσουν, να εργαστούν και να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στον εαυτό τους και στην κοινωνία.
Καταλήγοντας, η ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη κι αναγνώριση τέτοιων προβλημάτων υγείας, ενώ ο ανοιχτός διάλογος, η υποστήριξη των πασχόντων στον χώρο εργασίας τους, η εκτίμηση και παρακολούθηση από ψυχίατρο οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπισή τους. Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ένα ζήτημα που αξίζει της προσοχής όλων και η διαμόρφωση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος, ενός φιλικού για την ψυχική υγεία εργασιακού χώρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιτυχίας, ευτυχίας κι ευημερίας».
Info
Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση
Ψυχίατρος
Μέλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας
Χώρα Νάξου, τηλ επικοινωνίας 2285025410 και 6971897475