Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΗ Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο

Η Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο

|

Με αφορμή την 10η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ψυχίατρος Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση που δραστηριοποιείται στη Νάξο αναλύει το θέμα «η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο» 

Γνωρίζετε ότι το 1/4 των ενηλίκων και το 1/5 των εργαζομένων θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας? Γνωρίζετε ότι το 10% των εργαζομένων απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω κατάθλιψης (υπολογίζεται ότι για κάθε καταθλιπτικό επεισόδιο χάνονται κατά μέσο όρο 36 ημέρες) κι ότι το 50% των καταθλιπτικών δε ζητούν και δε λαμβάνουν θεραπεία? Απαντήσεις που δίνει η ψυχίατρος Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση, η οποία δραστηριοποιείτε στη Νάξο και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας καταθέτει την άποψή της έχοντας ως θέμα «Η Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο»

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

«Η 10η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. “Η Ψυχική Υγεία στον εργασιακό χώρο” αποτελεί το θέμα της για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1/4 των ενηλίκων και το 1/5 των εργαζομένων θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Μετά από μελέτες προκύπτει ότι η κατάθλιψη βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των παθήσεων – αιτιών αναπηρίας παγκοσμίως. Αυτοί που βιώνουν κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές μπορεί να μην είναι ικανοί να εργαστούν ή να είναι λιγότερο παραγωγικοί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στην κρίση και στη λήψη αποφάσεων και γενικότερα στη λειτουργική ικανότητα, τα οποία είναι παρόντα έως και στο 94% των πασχόντων κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Φαίνεται ακόμη ότι το 10% των εργαζομένων απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω κατάθλιψης (υπολογίζεται ότι για κάθε καταθλιπτικό επεισόδιο χάνονται κατά μέσο όρο 36 ημέρες) κι ότι το 50% των καταθλιπτικών δε ζητούν και δε λαμβάνουν θεραπεία.

Επιπλέον, από στοιχεία που προέρχονται από χώρες με υψηλό εισόδημα φαίνεται ότι το κόστος που προκύπτει από την παρουσία ψυχικών διαταραχών στους εργαζομένους είναι αυξανόμενο και πιστεύεται ότι αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος, όπου η ψυχική υγεία παραμελείται ως βασική πτυχή της συνολικής υγείας των εργαζομένων.

Σήμερα, χάρη στην έρευνα και την πρόοδο της ψυχιατρικής πολλές από τις ψυχικές διαταραχές μπορούν να διαγνωσθούν και να θεραπευθούν αποτελεσματικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 80% αυτών που ακολουθούν κάποια θεραπεία για κατάθλιψη  (φαρμακευτική, ψυχοθεραπευτική ή συνδυασμό τους) παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας κι αναφέρουν βελτίωση της επίδοσής τους στην εργασία. Χωρίς αμφιβολία οι περισσότεροι των ψυχικά πασχόντων μπορούν να αναρρώσουν και να οδηγηθούν στην εκπλήρωση της ζωής τους, να φοιτήσουν, να εργαστούν και να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στον εαυτό τους και στην κοινωνία.

Καταλήγοντας, η ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη κι αναγνώριση τέτοιων προβλημάτων υγείας, ενώ ο ανοιχτός διάλογος, η υποστήριξη των πασχόντων στον χώρο εργασίας τους, η εκτίμηση και παρακολούθηση από ψυχίατρο οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπισή τους. Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ένα ζήτημα που αξίζει της προσοχής όλων και η διαμόρφωση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος, ενός φιλικού για την ψυχική υγεία εργασιακού χώρου μπορεί  να αποτελέσει παράγοντα επιτυχίας, ευτυχίας κι ευημερίας».

Info

Ευαγγελία Μπέλλου – Μπαρότση

Ψυχίατρος

Μέλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας

Χώρα Νάξου, τηλ επικοινωνίας 2285025410 και 6971897475


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας