Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΗ Νάξος ως αναφορά έρευνας στη διάγνωση της Περιφερικής Αγγειακής Νόσου

Η Νάξος ως αναφορά έρευνας στη διάγνωση της Περιφερικής Αγγειακής Νόσου

|

Εξαιρετική έρευνα υπό τον Γιώργο Κουφόπουλο – επί πτυχίω φοιτητή Ιατρικής – και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου με θέμα την Περιφερική Αγγειακή Νόσο – Αναφορά στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη – Αίσθηση προκαλεί η διαφοροποίηση των κατοίκων της Νάξου με τους “ορεινούς” να έχουν καλύτερη “αγγειακή υγεία” 

Δεδομένα και συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από στατιστική ανάλυσή τους από ιατρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), που για 23η φορά διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση, αυτή τη φορά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το συνέδριο παρακολούθησαν Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και φοιτητές Ιατρικής, ενώ σε αυτό μίλησαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο της Διαβητολογίας, της Αγγειοχειρουργικής, και λοιπών συναφών ειδικοτήτων, με γενικότερο θέμα το «Διαβητικό Πόδι» και τις επιπλοκές του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, αφορούσε στη μελέτη του Σφυροβραχιονίου δείκτη, μίας απλής αλλά συγχρόνως αξιόπιστης εξέτασης που διενεργείται με τη βοήθεια ειδικής φορητής συσκευής υπερήχων (Doppler). Με την εξέταση αυτή μπορεί να διαγνωσθεί εγκαίρως η Περιφερική Αγγειακή Νόσος, δηλαδή το «βούλωμα» των αρτηριών των κάτω άκρων.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου κατά την περίοδο Ιούλιος 2017 – Αύγουστος 2018, αλλά και στα περιφερειακά ιατρεία των χωριών του νησιού, με ταυτόχρονη λήψη σύντομου ατομικού ιστορικού των ασθενών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Κουφόπουλο Γιώργο, επί πτυχίω φοιτητή Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη κ. Νικόλαο Παπάνα, Αντιπρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού.

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στο συνέδριο, τα δεδομένα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή συσχέτιση της αύξησης του Σφυροβραχιόνιου Δείκτη στους Διαβητικούς ασθενείς, δεδομένο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς έως σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η διαφοροποίηση που βρέθηκε μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» κατοίκων της Νάξου με Διαβήτη, σε ότι αφορά την «αγγειακή υγεία» τους, με τους μεν Ορεινούς να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αλλά και τις δύο ομάδες να κυμαίνονται εντός αναμενόμενων και ιατρικά αποδεκτών ορίων.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ μάλιστα υπαρκτή είναι και η πρόθεση των μελετητών να την συνεχίσουν ενδεχομένως με νέα δεδομένα και τύπους εξετάσεων.

Να σημειώσουμε όπως βλέπετε και τις φωτογραφίες ότι μετά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ακολούθησε και πρακτικό κλινικό φροντιστήριο για τους παρευρισκόμενους ιατρούς, για τη σωστή μέτρηση του Σφυροβραχιόνιου δείκτη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ελένη Λεγάκη μιλά για τη μητέρα της, Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές (video)

Από τα πρώτα βήματα της μεγάλης κυρίας του νησιώτικου τραγουδιού, μέχρι τις τελευταίες της κουβέντες και τη μεγάλη επανένωση των Κονιτόπουλων. (video)

Αντίο στην Πόπη Χριστοδούλου: Η «ψυχή» του θεάτρου και η αγαπημένη υπηρέτρια του «Στο Παρά Πέντε»

Μια γυναίκα που έδινε φως στη σκηνή και δύναμη στους μαθητές της

Μητρόπολη Παροναξίας: Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου

Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Φλώρου στο Καστράκι Νάξου - Τελέστηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Ντοματοσαλάτα με παξιμάδι & κρίταμο – Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!

Μια δροσερή, χορταστική και υγιεινή σαλάτα που γίνεται… πλήρες γεύμα.

Τζόκερ: 26,5 εκατομμύρια ευρώ, απόψε κληρώνει το μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία του παιχνιδιού!

Μετά από 41 συνεχόμενα τζακπότ, η σημερινή (14/08) κλήρωση μοιράζει ποσό-ρεκόρ. Η αγωνία κορυφώνεται στις 22:00.

Κανονικά το δρομολόγιο του “Blue Star 1” – Συμφωνία ΠΕΝΕΝ και Blue Star Ferries

Συμφωνία ΠΕΝΕΝ και Blue Star Ferries για την αμοιβή των εξπρές δρομολογίων - Η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλει τη διαφορά στο σύνολο των 102 ναυτικών του πλοίου

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.