H HOPEgenesis (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα) έρχεται και στις Μικρές Κυκλάδες και δη στα Κουφονήσια όπου οι κάτοικοι τους, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο πρόγραμμά της – περισσότερα από 30 νησιά είναι ενταγμένα με πρώτο την Θύμαινα όπου γεννήθηκε το πρώτο παιδί τον Δεκέμβριο του 2016
Πρώτη Δεκεμβρίου στη Θύμαινα, το νησί των 136 κατοίκων μεταξύ Ικαρίας και Σάμου έχει κάθε λόγο να …χαμογελάει. Κι αυτό γιατί ένα υγιέστατο αγοράκι ήρθε στον κόσμο χάρη στη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Hope Genesis». Το πρώτο παιδικό κλάμα μετά από αρκετά χρόνια στο νησί.. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα παιδικά γέλια «αραιώνουν» στις ακριτικές περιοχές της χώρας και δη στα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, είκοσι εννέα νησιά με σταθερό ρυθμό γεννήσεων έως το 2008 σημειώνουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις.
Και πρωταγωνιστής σ’ αυτό ένας μαιευτήρας με καταγωγή από τη Σύρο, ο δρ Στέφανος Χανδακάς, γυναικολόγος-μαιευτήρας, που συμμετέχει από το 2007 στην «Ομάδα Αιγαίο» και τώρα είναι επικεφαλής του «Hope Genesis»… «Ακόμα και στη Σύρο που υπάρχει μαιευτήριο, 250 γυναίκες γεννούν εκεί και άλλες τόσες στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά … Και με δεδομένο ότι η τεκνοποίηση είναι ένα …ακριβό σπορ, η ομάδα που δημιουργείται το 2015 όπως αναφέρει και στην «Καθημερινή» … βρήκε ευήκοα ώτα: τα αρχικά δώδεκα νησιά που μέσω δημοτικών αποφάσεων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έγιναν γρήγορα 26. Η ιδέα συγκίνησε ιδιώτες και εταιρείες, που χορηγούν είτε σε είδος είτε σε χρήμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, μάλιστα, η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, καθώς τα μέλη της έχουν εν πολλοίς νησιωτική καταγωγή. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί τρόποι συνεισφοράς: μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής, πρέσβης του οργανισμού στο εξωτερικό ή ανάδοχος κάποιας εγκύου…
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα προβλέπει τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα για δύο άτομα, τους προβλεπόμενους υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις, αμνιοκέντηση αν απαιτείται, διαμονή στην Αθήνα, τοκετό στο μαιευτήριο «Μητέρα» και διακομιδή σε περίπτωση επείγοντος. «Μοναδική προϋπόθεση είναι η γυναίκα, ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας, να ζει μόνιμα στο νησί», διευκρινίζει ο δρ Χανδακάς. Η νεοσύστατη ομάδα, που αποτελείται από τους Α. Παππά, Γ. Παρτίδα, Ιω. Σιάνο, Γ. Φιλιππάκη, Ε. Τσιάρα, Π. Σταματέλου και Γ.Κοσσενάκη, διατηρεί τη συνεργασία με την «Ομάδα Αιγαίο».
Και αυτή η ομάδα τώρα προσεγγίζει και στα Κουφονήσια. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος που σημειώνει «Μετά από επικοινωνία που είχαμε με την HOPE genesis, οι κάτοικοι των Κουφονησίων, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο τόσο σπουδαίο πρόγραμμα της…»
Να σημειώσουμε ότι από το 2015 που ξεκίνησε το έργο της έχει ήδη 25 γέννες (η πρώτη ήρθε το 2016) σε οκτώ νησιά και αναμένονται άλλες 14. Μάλιστα, οι δέκα εξ αυτών είναι στους Φούρνους της Ικαρίας.
Μαρτυρίες
Όμως ενδιαφέρον έχουν οι προσωπικές μαρτυρίες… «Η υποστήριξη και η εξυπηρέτηση από τα παιδιά της HOPE ήταν φανταστική. Ο,τι ώρα χρειάστηκε να τηλεφωνήσω και να ζητήσω βοήθεια και πληροφορίες ανταποκρίθηκαν. Η συνέπειά τους, ξεχωριστή. Κι όσες φορές ανέβηκα στην Αθήνα για εξετάσεις και τελικά για να γεννήσω, όλα ήταν πληρωμένα, και ήταν δίπλα μου», αναφέρει η κ. Μαρία Ανεμογιάννη από την Τήλο, που έφερε το κοριτσάκι της στη ζωή τον Αύγουστο του 2017. Ήταν το πρώτο παιδί της, μετά ακολούθησε μια συγγενής της κι έπεται συνέχεια…
Με τη βοήθεια της HOPE γέννησε και η Μαρία Μαντσιούρη, δασκάλα στους Λειψούς. «Οι γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν στα νησιά. Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη γιατρών, ο δεύτερος είναι η δυσκολία της συγκοινωνίας. Ο φόβος μη συμβεί τίποτα και δεν μπορούμε να φύγουμε από το νησί. Η HOΡΕ μας βοήθησε και ψυχολογικά και οικονομικά, πολύ βασικό στις μέρες μας», σημειώνει η κ. Μαντσιούρη. Γιατί, η εγκυμοσύνη είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Σήμερα, στην οργάνωση συμβάλλουν 57 εθελοντές (12 γυναικολόγοι, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικό προσωπικό), την υποστηρίζουν πάνω από 1.000 άτομα ως φίλοι, καλύπτει ήδη 28 νησιά και έχει ομάδες συνεργασίας σε μαιευτήρια σε Αθήνα, Ρόδο, Βόλο, Σύρο και Χίο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμα 10 νησιά. «Στοχεύουμε και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπου είτε δεν υπάρχουν γεννήσεις ή το ισοζύγιο είναι αρνητικό», λέει ο δρ Χανδακάς.