Έντονα φαινόμενα άγχους, διαταραχών και κατάθλιψης λόγω της κρίσης και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας εντόπισε στους κατοίκους της Αμοργού η Ομάδα Εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», που επισκέφθηκε το νησί από 13 έως 17 Ιουνίου
Αμοργός… συνώνυμο του «Απέραντου Γαλάζιου»… Απέκτησε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μέσα από την χολιγουντιανή κινηματογραφική ταινία (τέλη της δεκαετίας του 80) όταν όλοι κλάψαμε με την μάχη των δύο φίλων με έπαθλο την κυριαρχία του βυθού. Απέραντο Γαλάζιο στη ψυχή των φίλων του νησιού και η θέα από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στη καλύτερη περίπτωση γαληνεύει το πνεύμα και λειτουργεί κατασταλτικά όσον αφορά τα πάθη…
Κι όμως η Αμοργός φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο νησί στις Κυκλάδες (και ίσως στο Νότιο Αιγαίο) από την κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από τους γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς της ομάδας «Ανοιχτή Αγκαλιά», οι οποίοι βρέθηκαν στην Αμοργό την περίοδο από τις 13 έως τις 17 Ιουνίου και πραγματοποίησαν σειρά ιατρικών εξετάσεων (περισσότερες από χίλιες) τόσο σε ανήλικους όσο και ενήλικούς κατοίκους του νησιού…
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που είδε το φως της δημοσιότητας χθες αναφέρει «
Έντονα φαινόμενα άγχους, διαταραχών και κατάθλιψης λόγω της κρίσης και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας εντόπισε στους κατοίκους της Αμοργού η Ομάδα Εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», που επισκέφθηκε το νησί από 13 έως 17 Ιουνίου.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες σε γενικές γραμμές παραμελούν την υγεία τους σε αντίθεση με τα παιδιά, ενώ υπήρξε ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα.
Η 7η Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής ολοκληρώθηκε με συνολικά 1.062 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και ενήλικες κατοίκους της Αμοργού. Όλα τα παιδιά βρέθηκαν εμβολιασμένα και φροντισμένα από τους γονείς τους και η γενική κατάσταση της υγείας τους ήταν σε καλά επίπεδα.
Η ομάδα των ψυχολόγων πραγματοποίησε συνεδρίες με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι γονείς και εκπαιδευτικοί εν γένει παρακολουθούν την εξέλιξη των παιδιών.
Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν 577 παιδιατρικές πράξεις: Οδοντιατρικές, Οφθαλμολογικές, Καρδιολογικές, Ορθοπεδικές, Ακτινολογικές, Δερματολογικές και Εμβολιασμοί, καθώς και 485 ιατρικές πράξεις σε ενήλικες: Καρδιολογικές, Οφθαλμολογικές, Ορθοπεδικές, Παθολογικές, Σπιρομετρήσεις, Ακτινολογικές, Γυναικολογικές, Δερματολογικές».
Φωτογραφία: thepaper.gr