Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΓΝΑ - Ανάφη: Ως «μάννα εξ ουρανού» η άφιξη των γιατρών

ΓΝΑ – Ανάφη: Ως «μάννα εξ ουρανού» η άφιξη των γιατρών

|

Τριήμερη επίσκεψη (12-14 Οκτωβρίου) ιατρικής ομάδας του 251ου Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στην Ανάφη – Οι εξετάσεις που έγιναν και το αίσθημα ηρεμίας που δημιούργησε η παρουσίας του επιτελείου γιατρών στο μικρό νησί των Κυκλάδων

Μου θύμισε κάπως εικόνες από άλλες εποχές. Που το πρώτο αυτοκίνητο κατέφτανε στα σοκάκια του χωριού και τα παιδιά μαζεύονταν γύρω του για να αγγίξουν το τεχνολογικό θαύμα. Κάπως έτσι και εμείς τώρα… παρ’ όλο που πασχίζουμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Γιατί εν έτη 2019 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάποιους τόπους είναι τόσο δυσεύρετη και δύσκολη που θυμίζει έλευση αυτοκινήτου στη δεκαετία του ’30. Δυστυχώς. Δεν ξέρω βέβαια για τους υπόλοιπους… αλλά εγώ προσωπικά κάπως έτσι ένοιωσα μόλις έμαθα ότι έρχεται το επιτελείο του Γ.Ν.Α., σαν το μάννα εξ ουρανού, στη μικρή άγονη Ανάφη.

Ανάφη μικρή και άγονη. Η εσχατιά των Κυκλάδων. Η τελευταία σαν θα κατεβαίνετε από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής αλλά η πρώτη σαν θα ανεβαίνετε στην επιστροφή σας από το Ηράκλειο της Κρήτης. 66,5 nmi (ναυτικά μίλια) Βόρεια της Κρήτης και μόλις 4 ώρες δρόμο να τη χωρίζουν από το μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Αλλά όταν μεσολαβεί θάλασσα όλα βλέπετε είναι μακρινά…και το θέμα το μείζον που απασχολεί τους κατοίκους της άγονης γραμμής είναι η ΥΓΕΙΑ!

Ανάφη μικρή και ξεχασμένη…κάποτε έσφυζε από ζωή και αναρίθμητα χωριά και οικισμοί βύζαιναν την εύφορη γη της. Αν δεν το γνωρίζετε η Ανάφη δε μοιάζει με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Έχει νερά άφθονα πηγήσια και στερνίσια, και ακόμα και σήμερα μικροί κήποι καταπράσινοι, όλη η ευλογία του Θεού, καλά κρυμμένη στα φιδίσια λαγκάδια της. Μα τώρα λίγοι και όλο και πιο λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι. Ένα νησί που αγωνίζεται να κρατηθεί. Το χειμώνα …γιατί το καλοκαίρι όλα ξαναπαίρνουν την πρωταρχική τους μορφή. Ο χειμώνας είναι το θέμα μας και η ΥΓΕΙΑ των κατοίκων.

Μα κάποιοι φαίνεται δεν ξεχνούν το ακριτικό νησί, σταθεροί στο ετήσιο ραντεβού τους. Οι γιατροί του 251ου Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας !! Γιατί το μεγάλο Στρατιωτικό Νοσοκομείο την έχει υιοθετήσει καιρό, από τότε που ένας τρυφερός θεσμός υιοθεσίας μικρών νησιών σαν την Ανάφη ξεκίνησε στα πλαίσια της στήριξης των κατοίκων της άγονης γραμμής, που ζούνε με ένα αγροτικό ιατρό μονάχα, σπάνια μόνιμο και συχνά οπλίτη, με ένα νοσοκόμο και χωρίς φαρμακείο. Μόνο για τις επείγουσες ανάγκες του νησιού μας, μια μικρή αποθήκη ιατροφαρμακευτικού υλικού υπάρχει στο αγροτικό ιατρείο και εκεί πια εύχεσαι να υπάρχει απόθεμα ή να μην έχει απαγορευτικό στο λιμάνι.

Στα πλαίσια αυτού του θεσμού επιτελείο του Γ.Ν.Α. αποτελούμενο από 9 ιατρούς ειδικοτήτων και 3 νοσηλευτές, με αρχηγό τον Υποπτέραρχο (Υ.Ι.) Χατζηγεωργίου Δημήτριο / διευθυντή του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας/ κατέφτασαν στο νησί μέσω Σαντορίνης το Σάββατο 12/10 για να εξετάσουν προληπτικά τους κατοίκους και να εμβολιάσουν τα παιδιά. Το Γυμνάσιο του νησιού μετατράπηκε για δύο μέρες, Κυριακή και Δευτέρα, σε πολύ-ιατρείο όπως κάθε φορά συνηθίζεται. Οι κάτοικοι είχαν τη τύχη να εξεταστούν από αρκετές ειδικότητες, με το χαμόγελο και τη ζεστασιά που δείχνουν κάθε φορά οι καταξιωμένοι και έμπειροι γιατροί του Γ.Ν.Α. στο ακριτικό νησί μας. Σμήναρχοι, επισμηναγοί, αντισμήναρχοι…δεν τα ξέρω και καλά…

Την τελευταία μέρα Δευτέρα 14/10 τα παιδιά μας πέρασαν από πλήρη καρδιολογικό / παιδιατρικό έλεγχο και ο κ. Υποπτέραρχος έδωσε ομιλία στους παρευρισκόμενους για την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού στη Χώρα μας, υπό το πρίσμα της ολοένα και αυξανόμενης αντι-εμβολιαστικής κίνησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Τέλος σε μια κίνηση ευγένειας και ενδιαφέροντος προς τα παιδιά μας, οι γιατροί του Γ.Ν.Α. μοίρασαν δώρα στους μαθητές του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας στο 251 Γ.Ν.Α. και η εξόρμηση του επιτελείου του νοσοκομείου προς το νησί μας διεξήχθη κατά αποκλειστικότητα αυτή τη φορά δηλ. ήρθαν μόνο για την Ανάφη.  Τη διαμονή τους την παρείχε φιλόξενα ο Δήμος και στο χρόνο που έμεινε οι γιατροί είχαν την ευκαιρία να μεταβούν στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στη διάσημη παραλία του νησιού (Μεγάλο Ρούκουνα) και να γευτούν μερικά από τα παραδοσιακά εδέσματα.

Ευχαριστούμε θερμά τους γιατρούς του 251 Γ.Ν.Α ! Τους περιμένουμε ξανά του χρόνου. Όπως τα χελιδόνια την Άνοιξη.

Η υιοθετημένη μικρή Ανάφη…

[Στη φωτογραφία το επιτελείο του Γ.Ν.Α. μαζί με την αγροτικό ιατρό της Ανάφης και το διευθυντή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ανάφης]

Υπατία


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας