Τριήμερη επίσκεψη (12-14 Οκτωβρίου) ιατρικής ομάδας του 251ου Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στην Ανάφη – Οι εξετάσεις που έγιναν και το αίσθημα ηρεμίας που δημιούργησε η παρουσίας του επιτελείου γιατρών στο μικρό νησί των Κυκλάδων
Μου θύμισε κάπως εικόνες από άλλες εποχές. Που το πρώτο αυτοκίνητο κατέφτανε στα σοκάκια του χωριού και τα παιδιά μαζεύονταν γύρω του για να αγγίξουν το τεχνολογικό θαύμα. Κάπως έτσι και εμείς τώρα… παρ’ όλο που πασχίζουμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Γιατί εν έτη 2019 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάποιους τόπους είναι τόσο δυσεύρετη και δύσκολη που θυμίζει έλευση αυτοκινήτου στη δεκαετία του ’30. Δυστυχώς. Δεν ξέρω βέβαια για τους υπόλοιπους… αλλά εγώ προσωπικά κάπως έτσι ένοιωσα μόλις έμαθα ότι έρχεται το επιτελείο του Γ.Ν.Α., σαν το μάννα εξ ουρανού, στη μικρή άγονη Ανάφη.
Ανάφη μικρή και άγονη. Η εσχατιά των Κυκλάδων. Η τελευταία σαν θα κατεβαίνετε από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής αλλά η πρώτη σαν θα ανεβαίνετε στην επιστροφή σας από το Ηράκλειο της Κρήτης. 66,5 nmi (ναυτικά μίλια) Βόρεια της Κρήτης και μόλις 4 ώρες δρόμο να τη χωρίζουν από το μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Αλλά όταν μεσολαβεί θάλασσα όλα βλέπετε είναι μακρινά…και το θέμα το μείζον που απασχολεί τους κατοίκους της άγονης γραμμής είναι η ΥΓΕΙΑ!
Ανάφη μικρή και ξεχασμένη…κάποτε έσφυζε από ζωή και αναρίθμητα χωριά και οικισμοί βύζαιναν την εύφορη γη της. Αν δεν το γνωρίζετε η Ανάφη δε μοιάζει με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Έχει νερά άφθονα πηγήσια και στερνίσια, και ακόμα και σήμερα μικροί κήποι καταπράσινοι, όλη η ευλογία του Θεού, καλά κρυμμένη στα φιδίσια λαγκάδια της. Μα τώρα λίγοι και όλο και πιο λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοι. Ένα νησί που αγωνίζεται να κρατηθεί. Το χειμώνα …γιατί το καλοκαίρι όλα ξαναπαίρνουν την πρωταρχική τους μορφή. Ο χειμώνας είναι το θέμα μας και η ΥΓΕΙΑ των κατοίκων.
Μα κάποιοι φαίνεται δεν ξεχνούν το ακριτικό νησί, σταθεροί στο ετήσιο ραντεβού τους. Οι γιατροί του 251ου Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας !! Γιατί το μεγάλο Στρατιωτικό Νοσοκομείο την έχει υιοθετήσει καιρό, από τότε που ένας τρυφερός θεσμός υιοθεσίας μικρών νησιών σαν την Ανάφη ξεκίνησε στα πλαίσια της στήριξης των κατοίκων της άγονης γραμμής, που ζούνε με ένα αγροτικό ιατρό μονάχα, σπάνια μόνιμο και συχνά οπλίτη, με ένα νοσοκόμο και χωρίς φαρμακείο. Μόνο για τις επείγουσες ανάγκες του νησιού μας, μια μικρή αποθήκη ιατροφαρμακευτικού υλικού υπάρχει στο αγροτικό ιατρείο και εκεί πια εύχεσαι να υπάρχει απόθεμα ή να μην έχει απαγορευτικό στο λιμάνι.
Στα πλαίσια αυτού του θεσμού επιτελείο του Γ.Ν.Α. αποτελούμενο από 9 ιατρούς ειδικοτήτων και 3 νοσηλευτές, με αρχηγό τον Υποπτέραρχο (Υ.Ι.) Χατζηγεωργίου Δημήτριο / διευθυντή του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας/ κατέφτασαν στο νησί μέσω Σαντορίνης το Σάββατο 12/10 για να εξετάσουν προληπτικά τους κατοίκους και να εμβολιάσουν τα παιδιά. Το Γυμνάσιο του νησιού μετατράπηκε για δύο μέρες, Κυριακή και Δευτέρα, σε πολύ-ιατρείο όπως κάθε φορά συνηθίζεται. Οι κάτοικοι είχαν τη τύχη να εξεταστούν από αρκετές ειδικότητες, με το χαμόγελο και τη ζεστασιά που δείχνουν κάθε φορά οι καταξιωμένοι και έμπειροι γιατροί του Γ.Ν.Α. στο ακριτικό νησί μας. Σμήναρχοι, επισμηναγοί, αντισμήναρχοι…δεν τα ξέρω και καλά…
Την τελευταία μέρα Δευτέρα 14/10 τα παιδιά μας πέρασαν από πλήρη καρδιολογικό / παιδιατρικό έλεγχο και ο κ. Υποπτέραρχος έδωσε ομιλία στους παρευρισκόμενους για την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού στη Χώρα μας, υπό το πρίσμα της ολοένα και αυξανόμενης αντι-εμβολιαστικής κίνησης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Τέλος σε μια κίνηση ευγένειας και ενδιαφέροντος προς τα παιδιά μας, οι γιατροί του Γ.Ν.Α. μοίρασαν δώρα στους μαθητές του σχολείου.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας στο 251 Γ.Ν.Α. και η εξόρμηση του επιτελείου του νοσοκομείου προς το νησί μας διεξήχθη κατά αποκλειστικότητα αυτή τη φορά δηλ. ήρθαν μόνο για την Ανάφη. Τη διαμονή τους την παρείχε φιλόξενα ο Δήμος και στο χρόνο που έμεινε οι γιατροί είχαν την ευκαιρία να μεταβούν στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στη διάσημη παραλία του νησιού (Μεγάλο Ρούκουνα) και να γευτούν μερικά από τα παραδοσιακά εδέσματα.
Ευχαριστούμε θερμά τους γιατρούς του 251 Γ.Ν.Α ! Τους περιμένουμε ξανά του χρόνου. Όπως τα χελιδόνια την Άνοιξη.
Η υιοθετημένη μικρή Ανάφη…
[Στη φωτογραφία το επιτελείο του Γ.Ν.Α. μαζί με την αγροτικό ιατρό της Ανάφης και το διευθυντή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ανάφης]
Υπατία