Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΓ Βλασερός: "Να σταματήσει η αναμονή του "σωτήρα εξ ουρανού" για νεογνά...

Γ Βλασερός: “Να σταματήσει η αναμονή του “σωτήρα εξ ουρανού” για νεογνά στις Κυκλάδες”

|

Γιάννης Βλασερός – υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ – : “το να επιλέγεις να κάνεις παιδί στις Κυκλάδες το 2019, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο γεγονός”

Νησιωτικότητα… Δύο μικρές ιστορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από Τήνο και Νάξο και με σημείο αναφοράς νεογνά, έδωσε το έναυσμα στον Γιάννη Βλασερό να αρθρογραφήσει για το θέμα της υγείας – σ.σ. είναι γιατρός πάνω απ όλα – και με τίτλο “το να επιλέγεις να κάνεις παιδί στις Κυκλάδες το 2019, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο γεγονός”. Πρόσφατα βρεθηκε στη Κέα, επισκέφθηκε το Πολυιατρείο (σ.σ. από όπου και η φωτογραφία του άρθρου) και όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media και στην προσωπική του ιστοσελίδα “στελεχώνεται με ένα αγροτικό και με δύο γενικούς γιατρούς χωρίς κανένα παιδίατρο χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό πού  καλείται να αντιμετωπίζει 2.000 μόνιμους κατοίκους από τούς οποίους 500 είναι παιδιά. Το καλαικαιρι που κατοικούν στο νησί περισσότεροι από 10000 κάτοικοι τα πράγματα  δύσκολα ελέγχονται. Άμεσος στόχος ο διορισμός παιδιάτρου καί βραχυπρόθεσμος η μετατροπή του πολυιατρείου σε κέντρο υγείας”.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει: 

“Το να γεννηθεί ένα παιδί στη χώρα μας είναι έντονα ζητούμενο λόγω υπογεννητικότητας. Στις Κυκλάδες συμβαίνει κάποιες φορές αυτό να είναι επικίνδυνο και για το παιδί και για τη μητέρα.
Πρόσφατα γεγονότα το επιβεβαιώνουν .
Επίτοκος γυναίκα 37 ετών με πολύτιμη κύηση 23 εβδομάδων, γέννησε στη Τήνο με τη βοήθεια ιδιώτη γυναικολόγου και ιατρού του Κέντρου Υγείας στις 10.30 το βράδυ , καί παράλληλα κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για διακομιδή του πρόωρου στην Αθήνα το οποίο εμφανίστηκε στις 8.30 το πρωί της άλλης μέρας.Δυστυχώς το παιδί κατέληξε όταν έφθασε το ελικόπτερο παρότι κρατήθηκε στη ζωή όλο το βράδυ μετά από αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών.
Ένα άλλο περιστατικό πιο πρόσφατο αφορούσε επίτοκο γυναίκα εφτά μηνών που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Νάξου.Εκεί δηλώθηκε αδυναμία αντιμετώπισης καί ως εκ τούτου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Σύρου όπου δόθηκε επιτυχής μάχη από τους εκεί γιατρούς να σωθεί η μητέρα που είχε υποστεί αποκόλληση πλακούντα καθότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό.Στη συνέχεια η μητέρα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στην Αθήνα όπου έγινε η αποθεραπεία της.

Δύο περιστατικά τα οποία βοούν γιά το πρόβλημα . Το 2019 ο ερχομός της ζωής στις Κυκλάδες δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία σοβαρότητα.
Οι λόγοι ποικίλοι.
Κάποιοι απ’ αυτούς Σε πολλά από τα διάσπαρτα νησιά μας σε κρατικές υγειονομικές δομές δεν υπάρχει γυναικολόγος. Στο νοσοκομείο της Νάξου παρότι υπάρχουν δύο γυναικολόγοι , εξοπλισμένη Μονάδα Τοκετού, Μονάδα Αιμοδοσίας καί Χειρουργείο αποφεύγεται να διενεργείται ακόμη καί φυσιολογικός τοκετός. Ο αγώνας γιά την διάσωση του παιδιού και της μητέρας από την Νάξο έπρεπε να είχε δοθεί κατ’αρχήν σε κανονικά λειτουργούσα Μαιευτική Μονάδα στο νοσοκομείο του νησιού.
Ένα πρόωρο παιδί αν γεννηθεί στις Κυκλάδες πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του κέντρου γιατί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου δεν έχει Μονάδα Νεογνών. Το νεογνό της Τήνου θα μπορούσε να μεταφερθεί εγκαίρως στο Νοσοκομείο της Σύρου αν υπήρχε εκεί Νεογνολογικό Τμήμα.

Η ζωή των νεογέννητων καί η διασφάλιση της ζωής της μητέρας στις Κυκλάδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται πρόχειρα. Το ζητούμενο είναι στα κέντρα υγείας των νησιών των Κυκλάδων να διορίζονται ειδικευμένοι ιατροί και στην προκειμένη περίπτωση και γυναικολόγοι και όχι κυρίως αγροτικοί γιατροί.

Να λειτουργήσει επιτέλους ολοκληρωμένα η Μονάδα Τοκετού στο Νοσομείο της Νάξου. Με κάθε τρόπο να ιδρυθεί και να στελεχωθεί στο νοσοκομείο της Σύρου Νεογνολογικό Τμήμα  όπου θα αντιμετωπίζονται τα πρόωρα νεογνά και όχι να αναμένουν τον “σωτήρα” από τον ουρανό που πολλές φορές έρχεται πολύ αργά…..”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.