Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΓ Βλασερός: "Να σταματήσει η αναμονή του "σωτήρα εξ ουρανού" για νεογνά...

Γ Βλασερός: “Να σταματήσει η αναμονή του “σωτήρα εξ ουρανού” για νεογνά στις Κυκλάδες”

|

Γιάννης Βλασερός – υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ – : “το να επιλέγεις να κάνεις παιδί στις Κυκλάδες το 2019, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο γεγονός”

Νησιωτικότητα… Δύο μικρές ιστορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από Τήνο και Νάξο και με σημείο αναφοράς νεογνά, έδωσε το έναυσμα στον Γιάννη Βλασερό να αρθρογραφήσει για το θέμα της υγείας – σ.σ. είναι γιατρός πάνω απ όλα – και με τίτλο “το να επιλέγεις να κάνεις παιδί στις Κυκλάδες το 2019, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο γεγονός”. Πρόσφατα βρεθηκε στη Κέα, επισκέφθηκε το Πολυιατρείο (σ.σ. από όπου και η φωτογραφία του άρθρου) και όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media και στην προσωπική του ιστοσελίδα “στελεχώνεται με ένα αγροτικό και με δύο γενικούς γιατρούς χωρίς κανένα παιδίατρο χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό πού  καλείται να αντιμετωπίζει 2.000 μόνιμους κατοίκους από τούς οποίους 500 είναι παιδιά. Το καλαικαιρι που κατοικούν στο νησί περισσότεροι από 10000 κάτοικοι τα πράγματα  δύσκολα ελέγχονται. Άμεσος στόχος ο διορισμός παιδιάτρου καί βραχυπρόθεσμος η μετατροπή του πολυιατρείου σε κέντρο υγείας”.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει: 

“Το να γεννηθεί ένα παιδί στη χώρα μας είναι έντονα ζητούμενο λόγω υπογεννητικότητας. Στις Κυκλάδες συμβαίνει κάποιες φορές αυτό να είναι επικίνδυνο και για το παιδί και για τη μητέρα.
Πρόσφατα γεγονότα το επιβεβαιώνουν .
Επίτοκος γυναίκα 37 ετών με πολύτιμη κύηση 23 εβδομάδων, γέννησε στη Τήνο με τη βοήθεια ιδιώτη γυναικολόγου και ιατρού του Κέντρου Υγείας στις 10.30 το βράδυ , καί παράλληλα κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για διακομιδή του πρόωρου στην Αθήνα το οποίο εμφανίστηκε στις 8.30 το πρωί της άλλης μέρας.Δυστυχώς το παιδί κατέληξε όταν έφθασε το ελικόπτερο παρότι κρατήθηκε στη ζωή όλο το βράδυ μετά από αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών.
Ένα άλλο περιστατικό πιο πρόσφατο αφορούσε επίτοκο γυναίκα εφτά μηνών που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Νάξου.Εκεί δηλώθηκε αδυναμία αντιμετώπισης καί ως εκ τούτου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Σύρου όπου δόθηκε επιτυχής μάχη από τους εκεί γιατρούς να σωθεί η μητέρα που είχε υποστεί αποκόλληση πλακούντα καθότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό.Στη συνέχεια η μητέρα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στην Αθήνα όπου έγινε η αποθεραπεία της.

Δύο περιστατικά τα οποία βοούν γιά το πρόβλημα . Το 2019 ο ερχομός της ζωής στις Κυκλάδες δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία σοβαρότητα.
Οι λόγοι ποικίλοι.
Κάποιοι απ’ αυτούς Σε πολλά από τα διάσπαρτα νησιά μας σε κρατικές υγειονομικές δομές δεν υπάρχει γυναικολόγος. Στο νοσοκομείο της Νάξου παρότι υπάρχουν δύο γυναικολόγοι , εξοπλισμένη Μονάδα Τοκετού, Μονάδα Αιμοδοσίας καί Χειρουργείο αποφεύγεται να διενεργείται ακόμη καί φυσιολογικός τοκετός. Ο αγώνας γιά την διάσωση του παιδιού και της μητέρας από την Νάξο έπρεπε να είχε δοθεί κατ’αρχήν σε κανονικά λειτουργούσα Μαιευτική Μονάδα στο νοσοκομείο του νησιού.
Ένα πρόωρο παιδί αν γεννηθεί στις Κυκλάδες πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του κέντρου γιατί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σύρου δεν έχει Μονάδα Νεογνών. Το νεογνό της Τήνου θα μπορούσε να μεταφερθεί εγκαίρως στο Νοσοκομείο της Σύρου αν υπήρχε εκεί Νεογνολογικό Τμήμα.

Η ζωή των νεογέννητων καί η διασφάλιση της ζωής της μητέρας στις Κυκλάδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται πρόχειρα. Το ζητούμενο είναι στα κέντρα υγείας των νησιών των Κυκλάδων να διορίζονται ειδικευμένοι ιατροί και στην προκειμένη περίπτωση και γυναικολόγοι και όχι κυρίως αγροτικοί γιατροί.

Να λειτουργήσει επιτέλους ολοκληρωμένα η Μονάδα Τοκετού στο Νοσομείο της Νάξου. Με κάθε τρόπο να ιδρυθεί και να στελεχωθεί στο νοσοκομείο της Σύρου Νεογνολογικό Τμήμα  όπου θα αντιμετωπίζονται τα πρόωρα νεογνά και όχι να αναμένουν τον “σωτήρα” από τον ουρανό που πολλές φορές έρχεται πολύ αργά…..”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"