Παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη νομιμοποίησης όλων των ψυχοτρόπων ουσιών ώστε ένα προσφέρονται εντός νοσοκομείου με ιατρική συνταγή
Στους κινδύνους της απαγόρευσης των ναρκωτικών εστίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ένα νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες και να δίνεται με ιατρική συνταγή εντός των νοσοκομείων, «ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει το παράνομο κύκλωμα».
Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Τσιρώνης επιχειρηματολόγησε υπέρ της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης: «Η κυβέρνηση δεν συζητά αυτήν τη στιγμή τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» κάνναβης, αλλά αποκλειστικά της φαρμακευτικής. Μιλάμε για νόμιμα φάρμακα που επιτέλους θα έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα χρειάζεται να έχουμε γνωστό στο Λονδίνο που θα φέρνει φάρμακα στον καρκινοπαθή συγγενή μας. Οι καλλιέργειες θα είναι υπό αυστηρότατο έλεγχο – λεπτομέρειες θα αναφέρονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει έρθει προς ψήφιση. Πάρα πολλές φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, γιατί το κλίμα ευνοεί πολύ την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στους κινδύνους της απαγόρευσης: «Η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν προσφέρει τίποτα στον περιορισμό της χρήσης, ειδικά από τους νέους. Θα έλεγα, μάλιστα, πως είναι απαράδεκτο οι ουσίες να απαγορεύονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται όπλο στα χέρια λαθρεμπόρων. Όσοι στηρίζουν, εδώ και 60 χρόνια, την απαγόρευση, ας μου εξηγήσουν τις εικόνες στο Μενίδι, στην Ομόνοια, στον Άγιο Παντελεήμονα.(…) Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ με τη ποταπαγόρευση του Μεσοπολέμου. (…) Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους κινδύνους της νομιμοποίησης, χωρίς να αναφερόμαστε στους κινδύνους της απαγόρευσης».
Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί πως όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες, ακόμα και η ηρωίνη, πρέπει να είναι νόμιμες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους και πάντα με αυστηρό έλεγχο της πολιτείας, όπως συμβαίνει με τη μορφίνη:
«Η ηρωίνη, λοιπόν, θα έπρεπε να δίνεται με φαρμακευτική αγωγή στα νοσοκομεία, ώστε να μην καταφεύγει ο κόσμος στους δρόμους και να σπάσει το παράνομο κύκλωμα. Αν αυτός ο οποίος την έχει ανάγκη, ως χρήστης, τη βρίσκει νομίμως, δεν θα τη πουλάει έξω από τα σχολεία. Η τιμή της, άλλωστε, είναι πολύ χαμηλή – πρόκειται για ένα παλιό, αν και επικίνδυνο και τοξικό, φάρμακο, το οποίο προκαλεί εθισμό. Ξεκαθαρίζω, βέβαια, ότι δεν μιλάω για νομιμοποίηση τύπου «μπορώ να τη βρω στο περίπτερο», αλλά για νομιμοποίηση με ιατρική συνταγή, μόνο εντός νοσοκομείων».
newpost.gr