Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕυτυχώς που υπάρχουν και τα ...φουσκωτά (photos)

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα …φουσκωτά (photos)

|

Oι γιατροί της εθελοντικής ομάδας “σύμπλευση” το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στη Σχοινούσα και εξέτασαν σχεδόν όλους τους κατοίκους του νησιού 

Από την περασμένη Πέμπτη 23 Απριλίου (και έως την Κυριακή 3 Μαίου) με 11 φουσκωτά και ξεκινώντας από το Λαύριο η +πλευση (Σύμπλευση) πραγματοποιεί τον ετήσιο διάπλου της και επισκεπτόμενη τα νησιά: Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο και Αντικύθηρα… Κατά τη διάρκεια του διάπλου η ιατρική ομάδα που αποτελείται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές πραγματοποιεί  δωρεάν ιατρικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής των παρακάτω ειδικοτήτων (Καρδιολογία, Παθολογία, Οδοντιατρική, Αγγειοχειρουργική, Παιδιατρική, Γυναικολογία, Δερματολογία, Πνευματολογία, Γενική Ιατρική, Ορθοπεδική, Ακτινολογία, Οφθαλμολογία, Γενική Χειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Ψυχολογία, Φυσικοθεραπεία και Μικροβιολογία) συμπεριλαμβανομένων αφαίρεσης καρκινωμάτων, και βιοψιών.  Στα παιδιά των νησιών πραγματοποιούνται: α) προληπτικός έλεγχος σκολίωσης – κύφωσης, β) καρδιολογικός έλεγχος, γ) οδοντιατρικός έλεγχος και δ) οφθαλμολογικός έλεγχος. Επίσης λειτουργούν ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος και εξετάζονται ασθενείς θα εξετασθούν κατ’ οίκον. Παράλληλα γίνονται πολιτιστικές / εκπαιδευτικές δράσεις: Με θέμα τον κυκλαδικό πολιτισμό, Προληπτική Παρέμβαση για το κάπνισμα και Αφήγηση του Βιβλίου “Κρυστάλλινος αετός” με παράλληλο εργαστήρι ζωγραφικής. Συνδράμει τα σχολεία όλων των νησιών με την παροχή εκπαιδευτικού και μορφωτικού υλικού, εξοπλισμού. Και το πιο εντυπωσιακό; Εγκαινιάζουν έργα υποδομής που κατασκευάσαν (με τη συνδρομή χορηχών) και ειδικότερα: Αφαλατωτή στη Γαύδο, Αφαλατωτή στο Αρβανιτοχώρι Κάσου, Οδοντιατρείο στη Φολέγανδρο, Πολυγήπεδο και διαμόρφωση Προαύλιου Χώρου στη Θηρασιά και άλλα μικρότερα.

Σχοινούσα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξιστόρηση της παρουσίας τους στην Σχοινούσα (πέρυσι είχαν μεταβεί στην Ηρακλειά) όπως φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της ομάδας «Τα παιδιά με τις ανθοδέσμες, τις ψημένες και τις δίπλες στο ντόκο ήταν η καλύτερη υποδοχή για τους εθελοντές και τα φουσκωτά της +πλευσης το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά ήταν μόνο η αρχή.

Οι γυναίκες που προσφέρουν την τέχνη τους στο πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας μαγείρεψαν μοναδικά εδέσματα και οι κάτοικοι του νησιού μας δεξιώθηκαν και πάλι, με τρόπο αξέχαστο.

Το πρωί οι γιατροί και οι υπόλοιποι εθελοντές υποδέχθηκαν τους κατοίκους στο ιατρικό κέντρο και το σχολείο, μέχρι και αργά το μεσημέρι.

Και στη Σχοινούσα, η διαδραστική παρουσίαση για τον κυκλαδικό πολιτισμό κέρδισε τους μικρότερους από τους κατοίκους, ενώ ενημερώθηκαν με αντίστοιχο τρόπο και για τις συνέπειες του καπνίσματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Η +πλευση ενίσχυσε τα σχολεία του νησιού και με εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό.

Νωρίς το απόγευμα, οι γιατροί και οι εθελοντές της ομάδας συναντήθηκαν ξανά στο ντόκο και επιβιβάστηκαν στα φουσκωτά, για τον επόμενο προορισμό του διάπλου».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Μουστάκη: “Η αλήθεια για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νάξου, τα παιδιά μας δεν αξίζουν κοντέινερ”

Κατερίνα Μουστάκη, δημοτική σύμβουλος με τη «Δύναμη Αλλαγής», καταγγέλλει την αδράνεια της δημοτικής αρχής και ζητά άμεση λύση για την αξιοπρεπή εκπαίδευση των μαθητών.

Στην Αμοργό ο επόμενος σταθμός των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ

Στις 5–7 Σεπτεμβρίου το ΔΣ συνεδριάζει στο κυκλαδίτικο νησί με σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης

Νάξος – Μονή: Στη Παναγία Δροσιανή γιορτάζει το Γενέθλιον της Θεοτόκου

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, η ιστορική εκκλησία του 4ου αιώνα μ.Χ. υποδέχεται πιστούς σε μια από τις πιο κατανυκτικές πανηγύρεις των Κυκλάδων.

Σαντορίνη: Το ρεμπέτικο τραγούδι ζωντανεύει στον παραλιακό πεζόδρομο του Καμαρίου

Μια μουσική περιπλάνηση με κιθάρα, μπουζούκι και τραγούδι, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ «Στρογγύλη On The Road»

ΔΕΘ: 100 χρόνια από την έμπνευση του Νικόλαου Γερμανού έως το σήμερα

Η 89η ΔΕΘ τιμά τα 100 χρόνια του θεσμού – Η εμμονή του Γερμανού, η κρίση του ’30, ο μύθος του φραπέ και τα χρόνια Σημίτη, Καραμανλή και Τσίπρα

Πάρος: Αποκτά Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, νέα εποχή για την εκπαίδευση στο νησί

Η Νάουσα υποδέχεται δύο νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στις Κυκλάδες.

Δήμος Κέας: Δωρεάν εξετάσεις πρόληψης για γυναίκες στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου»

Από 23 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου, κινητή μονάδα στην Κορησσία θα προσφέρει τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίες και HPV test χωρίς καμία χρέωση.

Η ΕΕ θεσπίζει Κώδικα Δεοντολογίας για τις διαδικτυακές κριτικές στον τουρισμό

Νέοι κανόνες για διαφάνεια και αξιοπιστία στις αξιολογήσεις καταλυμάτων, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τουρισμό

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πρωινή (04/09) διακοπή ρεύματος στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου

Χωρίς ηλεκτρικό από τις 09:00 έως τις 10:00 το πρωί λόγω τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Εργάνη: 80% περισσότερες υπερωρίες σε σχέση με το 2024

Τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν θεαματική αύξηση με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό, εστίαση, λιανεμπόριο και βιομηχανία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.