Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Απευθύνεται σε ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ήπια προβλήματα σπέρματος, ενδομητρίωση, σαλπιγγική απόφραξη ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες της γυναίκας και γονιμοποιούνται από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο. Η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της κλασικής εξωσωματικής ή μέσω μικρογονιμοποίησης (ICSI), ανάλογα με την ποιότητα του σπέρματος.
Προετοιμασία και βασικά βήματα
Η αρχική φάση περιλαμβάνει διερεύνηση της υπογονιμότητας, με ιστορικό ζευγαριού και απαραίτητες εξετάσεις (ορμονολογικές, υπερηχογραφήματα, σπερμοδιάγραμμα, καλλιέργεια σπέρματος κ.ά.). Ανάλογα με τα ευρήματα, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση.
Ακολουθεί η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, με ενέσεις που στοχεύουν στην παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πραγματοποιούνται συχνοί υπέρηχοι και αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να προσαρμόζεται η θεραπεία ανάλογα με την ανταπόκριση.
Η διαδικασία της ωοληψίας και της σπερμοληψίας
Η ωοληψία πραγματοποιείται με τη χρήση υπερήχου και ειδικής βελόνας μέσω του κολπικού τοιχώματος, υπό ήπια αναισθησία. Παράλληλα, συλλέγεται δείγμα σπέρματος, το οποίο υποβάλλεται σε επεξεργασία για την επιλογή των πιο υγιών σπερματοζωαρίων. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, εφαρμόζεται βιοψία όρχεων.
Γονιμοποίηση και ανάπτυξη των εμβρύων
Τα ωάρια τοποθετούνται μαζί με σπερματοζωάρια σε καλλιεργητικά υλικά και επωάζονται. Εφόσον η γονιμοποίηση είναι επιτυχής, προκύπτουν έμβρυα, τα οποία παρακολουθούνται στο εργαστήριο για 2 έως 5 ημέρες. Η επιλογή των κατάλληλων εμβρύων για μεταφορά βασίζεται στην ποιότητα και την ανάπτυξή τους.
Εμβρυομεταφορά και τεστ εγκυμοσύνης
Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται με τη βοήθεια μαλακού καθετήρα χωρίς αναισθησία, συνήθως τη 2η έως την 5η ημέρα μετά την ωοληψία. Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας και το ιστορικό της. Το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται 14 ημέρες μετά την ωοληψία, με την παράλληλη χορήγηση προγεστερόνης.
Πλήρης υποστήριξη σε κάθε στάδιο
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να φανεί πολύπλοκη και αγχωτική, όμως με κατάλληλη καθοδήγηση και ψυχολογική στήριξη το ζευγάρι μπορεί να βιώσει τη διαδικασία με ασφάλεια και ηρεμία. Η εξατομικευμένη προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας και ενισχύει το αίσθημα ελέγχου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Σκλαβούνο Ιωάννη