Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕρχονται προσλήψεις αλλά η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη

Ερχονται προσλήψεις αλλά η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη

|

Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας νησιών παρά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη κάλυψη 141 θέσεων σε νοσοκομεία των νησιών κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου  

«Και πριν από την έλευση των προσφύγων, το σύστημα υγείας στη Λέσβο ήταν υπό κατάρρευση. Οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν όξυναν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα» λέει στην «Κ» ο κ. Στρατής Παυλής, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών της Λέσβου. Σύμφωνα με τον κ. Παυλή, οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης κυμαίνονται στο 30%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό, στα παραϊατρικά επαγγέλματα, στους οδηγούς ασθενοφόρων κ.λπ. Επιπλέον, απουσιάζει ένας στους τρεις περίπου από τους αγροτικούς ιατρούς για τα περίπου 40 αγροτικά ιατρεία του νησιού. Με τέτοια αδύναμη υποδομή, είναι φανερό πως το φορτίο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διάβηκαν από τη Λέσβο δημιούργησε επιπλέον δυσκολίες.

«Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός, το οποίο έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί με έκτακτο τρόπο, με έκτακτα μέτρα. Εμείς προτείναμε να βρίσκονται στα σημεία που αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες γιατρός με γνώση της επείγουσας ιατρικής, νοσοκόμοι και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να καλύπτουν τις ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί και η όποια πίεση στο νοσοκομείο. Μιλάμε κυρίως για δημόσιες δομές, με προσλήψεις προσωπικού, που θα αξιοποιούν και την εθελοντική προσφορά και όχι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, που η περίθαλψη των προσφύγων έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση στα χέρια των ΜΚΟ» λέει στην «Κ» ο κ. Παυλής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς (ΕΜΕΙΣ), που δημιούργησαν το καλοκαίρι ιατροί από το νοσοκομείο Πάτρας και στη συνέχεια «κατελήφθη» από ΜΚΟ! Ο κ. Παυλής σημειώνει και την περίπτωση ενός τετράχρονου κοριτσιού που πέθανε από μηνιγγίτιδα. «Ηρθε ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο. Κρίσιμο ρόλο, εκτός από την περίθαλψη, έχουν η σωστή στέγαση και σίτιση».

Μερική και κυρίως ορισμένου χρόνου απάντηση στις αυξημένες ανάγκες δίνει το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ του Ανατολικού Αιγαίου. Χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 141 θέσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Τήλο και Σύμη. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, τουλάχιστον οκτάμηνης διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης. Ειδικότερα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά σε 33 θέσεις γιατρών, 25 θέσεις νοσηλευτών, μία θέση μαίας, 8 θέσεις ραδιολόγων-ακτινολόγων και χειριστών-εμφανιστών, 9 εργαστηριακών, 11 διαπολιτισμικών μεσολαβητών και 4 θέσεις διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και 50 θέσεις διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων που θα ενισχύσουν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η μισθοδοσία των συμβασιούχων θα καλυφθεί από κονδύλι που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκτακτης Χρηματοδότησης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Συνολικά έως σήμερα το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 3.270.000 ευρώ, που εκτός από την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των δομών υγείας περιοχών με αυξημένες προσφυγικές ροές, θα διατεθούν και για την προμήθεια εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.

Καθημερινή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.