Στους 22 οι θάνατοι στην Ελλάδα – 78 νέα κρούσματα – 134 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 53 είναι σε ΜΕΘ – 36 έχουν πάρει εξιτήριο – Οι συμβουλές του Τσιόδρα για τα μέλη των ευπαθών ομάδων
Δύο ακόμη συμπατριώτες μας “έφυγαν” σήμερα από τον Κορωνοϊό… Η ενημέρωση από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα είχε .. αριθμούς αλλά και συμβουλες… Πάντα σε χαμηλούς τόνους και σε μία προσπάθεια να μείνουν χαμηλοί οι τόνοι από τη στιγμή που αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την πανδημία καθότι φτάσαμε αισίως τα 10.000 τεστ …
Τι λένε οι αριθμοί; (σ.σ. δυστυχώς περάσαμε στην εποχή των αριθμών)
– Ως σήμερα περισσότερα από 440.000 κρούσματα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.
– σήμερα προέκυψαν 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 821.
– 22 είναι οι νεκροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Όλοι πλην ενός είχαν υποκείμενα νοσήματα.
– 134 ασθενείς νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες.
– 53 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες.
– 36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας.
– 10.000 εργαστηριακά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.
Οι συμβουλές
Ο κος Τσιόδρας έδωσε οδηγίες για την ατομική υγιεινή και τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για όσους μένουν μαζί με ασθενή στο ίδιο σπίτι. “Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, χώροι προστασίας παθόντων είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να μπει ούτε ένα ύποπτο κρούσμα”.
Σε όλο τον κόσμο ένα από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι τα γηροκομεία. “Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν οι υπέργηροι εκεί”.
“Η παραμονή για 14 μέρες στο σπίτι μειώνει την ταχύτητα διασποράς του ιού στις τοπικές κοινωνίες… Ιστορικές μέρες μάς φέρνουν στη μνήμη ιστορικές στιγμές”. Πρόσθεσε “Το 80-85% των κρουσμάτων περνάνε ήπια την ασθένεια του ιού. Πάντα σε επαγρύπνηση οι πολίτες”.
“Δεν ελέγχονται κάθε μέρα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας, αν εμφανίσει συμπτώματα είναι μέσα στις ευπαθείς ομάδες, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά τους ελέγχουμε για να αποφευχθεί η διασπορά. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σωστά”, απάντησε σε ερώτηση γιατί δεν ελέγχονται όλα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού.
Κάνοντας μία σύγκριση και στην ερώτηση γιατί οι άνδρες είναι αυτοί που εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι ανέφερε: “Τρεις μεγάλες επιδημίες, στην Κίνα, την Ισπανία και την Κορέα, έδειξαν πράγματι ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άντρες, όπως και οι περισσότεροι νεκροί. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς γίνεται αυτό. Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενους ιούς SARS που μελετώνται. Μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, που συναντώνται περισσότερο στους άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιζόντων είναι άντρες. Σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια, τα θηλυκά ποντίκια αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στον ιό. Ξέρουμε ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα, π.χ. το Χ χρωμόσωμα, που αποτελεί άμυνα στον ιό, στις γυναίκες είναι διπλό. Ωστόσο, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν”.
Και τέλος σημείωσε “οι αλλεργίες δεν είναι παράγοντες κινδύνου, το άσθμα είναι, η γρίπη είναι, η γρίπη με ίδια εικόνα, βήχας, πυρετός, δύσκολο να ξεχωρίσει από κορωνοϊό ειδικά στους νέους ανθρώπους”