Συνεχής η αύξηση των θυμάτων της γρίπης – Στους 91 οι νεκροί, 17 εκ των οποίων την τελευταία εβδομάδα
Στους 91 ανήλθαν οι νεκροί της φετινής εποχικής γρίπης η οποία συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της». Αν και οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί επιστήμονες συνεχίζουν να συνιστούν τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τη νόσο, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει αυξημένη.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 316 σοβαρά κρούσματα γρίπης, η πλειονότητα των οποίων οφείλεται σε γρίπη τύπου Α (Η1Ν1). Εκ των σοβαρών περιστατικών, τα 305 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τριάντα ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στην Εντατική την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν φέτος λόγω της γρίπης ανέρχεται σε 91, ηλικίας από 35 έως 87 ετών, εκ των οποίων οι 17 κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 91 θανάτους, οι 11 αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νόσησαν βαριά λόγω της γρίπης και χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική (85%) δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ το 75% ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.
Αν και ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων λόγω γρίπης συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης καταγράφεται μείωση στο ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρούς των ασθενών με συμπτώματα γρίπης. Ειδικότερα, από 8% που ήταν την εβδομάδα 11-17 Φεβρουαρίου 2019, μειώθηκε στο 6% την εβδομάδα 18 -24 Φεβρουαρίου. Με βάση τους εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων, εκτιμάται ότι το 36% όσων έχουν συμπτώματα έχουν όντως προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η εποχική γρίπη θα παραμείνει σε έξαρση και τον Μάρτιο, ενώ κρούσματα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και τον Απρίλιο. Εκτίμησε δε ότι θα καταγραφούν και άλλοι θάνατοι λόγω της γρίπης. Οι επιστήμονες συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμα και τώρα, αν και απαιτούνται 15-20 ημέρες προκειμένου να δημιουργηθούν τα αντισώματα έναντι του ιού, ενώ τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τη γρίπη. Μεταξύ αυτών είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.