Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες – πολύ υψηλό ποσοστό – γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.
Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες –πολύ υψηλό ποσοστό– γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση για τη δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές για γυναίκες με χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά.
Η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από μαίες – μαιευτές και γυναικολόγους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Δημήτρης Λουτράδης, «είμαστε υπέρ της δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γεννήσουν κολπικά σε ελεγχόμενο χώρο των νοσοκομείων και από πιστοποιημένες μαίες, χωρίς φαρμακευτική αγωγή και παρεμβάσεις για επίσπευση του τοκετού».
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται οι φυσικοί τοκετοί σε ελεγχόμενο χώρο, καθώς έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας αρκετές περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, όπου υπήρξαν επιπλοκές και καθυστέρησε σημαντικά η διακομιδή της γυναίκας σε νοσοκομείο.
«Θεωρούμε ότι η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχουν κάποια σημεία καθοριστικής σημασίας που θα πρέπει να ρυθμιστούν», επισημαίνει στην «Καθημερινή» η Βικτωρία Βιβιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σύμφωνα με την ίδια, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά τα κέντρα πρέπει να στελεχώνονται από μαίες και να προΐστανται σε αυτά μαίες. «Και σε περίπτωση επιπλοκής είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει διασύνδεση του κέντρου με τη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου».
Η κυρία Βιβιλάκη σημειώνει ότι είναι σημαντικό τα κέντρα να λειτουργήσουν με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και τις διεθνείς προδιαγραφές σε θέματα ολοκληρωμένης περιγεννητικής φροντίδας, προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, φυσικού τοκετού και κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας. Τονίζει, δε, ότι θα πρέπει ανεξάρτητη επιτροπή μαιών να συμμετέχει στη σύνταξη των προδιαγραφών λειτουργίας αυτών των κέντρων.
Στην Ελλάδα το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%).
Οπως τονίζει η κυρία Βιβιλάκη, «έχει φανεί από τη διεθνή εμπειρία ότι τα κέντρα φυσικού τοκετού εκτός από το ότι βελτιώνουν τη γενικότερη περιγεννητική εμπειρία για τις γυναίκες, αυξάνουν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού και φυσικά συμβάλλουν στη μείωση των καισαρικών τομών».
Με τη γλώσσα των αριθμών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%). Σε 133 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε ο τρόπος γέννησης του παιδιού.
Το πολύ υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: από τη μεγαλύτερη πλέον ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών και τις αρκετές εγκυμοσύνες με ιατρικώς υποβοηθούμενες μεθόδους, από λόγους ευκολίας γυναικών και γιατρών, αφού ένας κολπικός τοκετός χωρίς παρεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει ώρες, έως ακόμα και λόγους «αμυντικής ιατρικής», υπό τον φόβο να βρεθούν σε δικαστήρια οι γιατροί γιατί δεν έκαναν κατευθείαν καισαρική σε περίπτωση επιπλοκών.
Διεθνώς, η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται: από 7% που ήταν κατά μέσον όρο το 1990 σε 21% το 2021, ενώ εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση το ποσοστό θα φθάσει στο 29% το 2030. Ηδη σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία –και η Ελλάδα– οι καισαρικές τομές υπερτερούν των κολπικών τοκετών.