Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου που θα έρθει στην Βουλή προς συζήτηση και θα λύνει οριστικά το πρόβλημα με τις προσλήψεις γιατρών στα νησιά, έδωσε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός.
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Ρόδο, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, όπου είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο κ. Ροϊλός ξεκαθάρισε ότι, αφενός επίκειται νέα προκήρυξη εντός του Νοεμβρίου για την περαιτέρω στελέχωση των μονάδων υγείας και αφετέρου, ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο θα θεσπίζει επιπλέον κίνητρα – πέραν των οικονομικών κινήτρων – για να καλυφθούν οι θέσεις ιατρικού προσωπικού κυρίως στα νησιά, επιλύοντας έτσι μια σειρά πρακτικών προβλημάτων που λειτουργούν αποτρεπτικά για την κάλυψη των κενών θέσεων.
«Είναι γεγονός, ότι μέχρι σήμερα, έχει επέλθει μια μεγάλη βελτίωση στην στελέχωση των μονάδων υγείας με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα. Έχουν προσληφθεί πάνω από 5.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό –αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν για 1.500. Επομένως, ξεπεράσαμε κατά πολύ την αρχική πρόβλεψη. Εκεί που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι στην πρόσληψη γιατρών, αφού είναι και λιγότεροι οι υποψήφιοι ως επικουρικοί. Δεν βρίσκουμε, δηλαδή διαθέσιμους γιατρούς για πολλές ειδικότητες.
Βεβαίως, κι εκεί έχει σημειωθεί βελτίωση με μόνιμες προσλήψεις στο προσεχές διάστημα. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της στελέχωσης στο Νοσοκομείο Ρόδου η οποία και θα συνεχιστεί αφού αναμένουμε κι άλλες προκηρύξεις τον Νοέμβριο για προσλήψεις γιατρών.
Αναμένουμε να παραταθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μας επιτρέψει να στελεχώσουμε ακόμη περισσότερο με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το Νοσοκομείο. Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε νεώτερα…», όπως τόνισε.
Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου ξεκαθάρισε πάντως, ότι έχει ξεκινήσει μία σοβαρή πρωτοβουλία με την σύσταση ομάδας εργασίας από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και με το υπουργείο Εσωτερικών, εδώ και τέσσερις μήνες με στόχο να βρεθεί οριστική λύση για παροχή κινήτρων στους γιατρούς, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στα νησιά:
«Η ομάδα αυτή αναζητά όλες τις παραμέτρους για να βρει τι είδους κίνητρα μπορούν να δοθούν στους γιατρούς για να έρθουν στα νησιά του Αιγαίου –ειδικά του ανατολικού Αιγαίου.
Η ομάδα εργασίας, έχει ήδη προχωρήσει πάρα πολύ, έχει κάνει μια εκτεταμένη έρευνα με ερωτηματολόγια σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών αναζητώντας τα κίνητρα που θα τους ικανοποιήσουν.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα κίνητρα δεν είναι μόνο οικονομικά –θα σας έλεγα ότι αυτό είναι το λιγότερο (!)- που κάνουν τις θέσεις τις οποίες προκηρύσσουμε για τα νησιά, πιο ελκυστικές. Υπάρχουν μια σειρά από απαιτήσεις, τις οποίες μπορούμε να θεσμοθετήσουμε (χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό) και θα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουμε τους γιατρούς να έρθουν και να στελεχώσουν τις δομές υγείας στα νησιά ακόμη και στα πιο μικρά και απομακρυσμένα».
Η ομάδα εργασίας, θα ολοκληρώσει σύντομα το έργο της και θα φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου στην Βουλή για να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Είναι ωστόσο, σαφές ότι θεωρείται αναγκαίο να θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο και να λύσει τα χρόνια προβλήματα της ελλιπούς στελέχωσης γιατρών στις δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών.
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας γιατρός που ενδιαφέρεται να πάει σε ένα μικρό νησί, δεν κοιτάζει μόνον το οικονομικό θέμα. Τον ενδιαφέρει να μην χάσει την επαφή του με την επιστήμη του. Θέλει, λοιπόν μετεκπαίδευση και εξειδίκευση σε μεγαλύτερα νοσοκομεία κ.λπ. Αυτό είναι από τα πρώτα αιτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι γιατροί.
Εάν καταφέρουμε να τους εξασφαλίσουμε αυτά που ζητούν θα προχωρήσουμε πλέον σε οριστική λύση και μάλιστα θεσμοθετημένη στην Βουλή….» ανέφερε ο κ. Ροϊλός.
Επιπλέον, εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δίνει οικονομικό κίνητρο – βοήθημα στους γιατρούς ώστε να πηγαίνουν στα μικρά νησιά, λέγοντας πως είναι πολύ σοβαρή και σημαντική:
«Με την ΠΝΑι, έχουμε μια άριστη συνεργασία σε τέτοια θέματα. Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, είναι μια πολύ δύσκολη υγειονομική περιφέρεια και αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να καλύψουμε όλο το Αιγαίο (εκτός Κρήτης και Σποράδων), τον Πειραιά, την μισή Αττική σχεδόν, τον Αργοσαρωνικό κ.λπ. συν τα επιμέρους ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και οι ελλείψεις σε πολύ βασικά θέματα όπως φαρμακεία κ.λπ.»
Ο κ. Ροϊλός ανέφερε επίσης ότι από την 2η ΥΠΕ γίνονται εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να γίνει λειτουργικό, για να μεταφερθεί εκεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου.