“Παράθυρο” για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών “πρώτης γραμμής” σε καθημερινή επαφή με πολίτες άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών
“Ο νόμος θα εφαρμοστεί”. Με αυτή τη φράση, κυβερνητικά στελέχη αποτυπώνουν την πρόθεση να μην υπάρξει ούτε βήμα πίσω στην απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που θα εισπράξουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το…άνοιγμα της βεντάλιας των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες απασχολούμενων στο δημόσιο έχει…ανάψει, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται και να ανακοινώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
“Αυτά που έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύουν και το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες κατηγορίες, είναι πάντοτε μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας…Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες, με βάση στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ανάλογα με το αν παρατηρείται συνωστισμός, ανάλογα με το αν έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και, προφανώς, τις δυνατότητες να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά και τις συνέπειες, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα”, σημείωσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Προς το παρόν, το μέτρο της υποχρεωτικότητας αφορά στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Στο…μικροσκόπιο για να αποτελέσουν μέρος του καμβά των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα μπορούσαν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. “Παράθυρο” για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών “πρώτης γραμμής” σε καθημερινή επαφή με πολίτες άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών. “Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου, για παράδειγμα σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή, συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk”, ανέφερε (Σκάι) ο κ. Βορίδης.
Το σχέδιο αναπλήρωσης
Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως όλα τα νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν σχεδιάσει συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, αλλά και πού υπάρχουν τμήματα, τα οποία πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, λοιπόν, υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη για νομοθετική πρωτοβουλία, τις επόμενες ημέρες, για υπηρεσίες outsourcing. Δηλαδή, για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές, προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά. “Θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Ταυτόχρονα, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν το προσωπικό για την κάλυψη τυχόν αναγκών”, σχολιάζουν παράγοντες.
Με πληροφορίες από τη σελίδα capital.gr