Ακόμη πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στην τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της λοίμωξης και έφτασαν συνολικά τους 27 – Εντεκα ασθενείς νοσηλεύονται στην Εντατική – 65 περιοχές «στο κόκκινο»
Τη ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας κόστισε την τελευταία εβδομάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της λοίμωξης σε 27. Η επιδημία συνεχίζει να καταγράφει πολλά νέα περιστατικά προσεγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2010 –για τα ελληνικά πάντα δεδομένα–, όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 261 κρούσματα και 35 θάνατοι.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου 2018 έως και χθες το μεσημέρι, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 10 έως 94 ετών. Χθες το μεσημέρι παρέμεναν στο νοσοκομείο 26 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά για εφέτος έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όλοι ηλικίας άνω των 69 ετών.
Η επιδημία κατά τη φετινή περίοδο έχει πλήξει περισσότερο την Αττική όπου έχουν καταγραφεί 108 από τα 234 κρούσματα. Συνολικά 67 δήμοι της ηπειρωτικής χώρας αναφέρονται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης των ασθενών στον ιό. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε γειτονικές χώρες κατά τη φετινή περίοδο κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Γαλλία, στο Ισραήλ, το Κόσοβο, στην Αυστρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία.
Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «καθώς περιστατικά της νόσου καταγράφονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εκτιμάται ότι ο ιός θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το επόμενο χρονικό διάστημα», χαρακτηρίζοντας τον ιό του Δυτικού Νείλου έναν «επισκέπτη που δεν βιάζεται να φύγει». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, με το τσίμπημα των οποίων μεταδίδεται η λοίμωξη. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να προτιμούν ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να κάνουν συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα, να τοποθετούν σήτες σε πόρτες και παράθυρα, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες, να κουρεύουν τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές από τις αυλές και να απομακρύνουν στάσιμα νερά.