Η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της – Νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρα) – Έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό νόσημα
Παρασκευή και 20… Μία δύσκολη ημέρα για τη μάχη που δίνουμε όσον αφορά την εξάπλωση του Κορωνοϊου… Κι αυτό γιατί πριν λίγο έγινε γνωστό ότι χάθηκε ένας ακόμη άνθρωπος και φτάσαμε αισίως στους δέκα… Τελευταίο θύμα; μία γυναίκα 93 ετών .
Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ. Προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.
Η άτυχη γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα. Προσβλήθηκε και από κορονοϊό και κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους δέκα.
Νωρίτερα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στις ανακοινώσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε για τα κρούσματα έως εκείνη την ώρα…
Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 495. 84 κρουσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθηνα. Έχουν ελεγχθεί πάνω από 7.000 δείγματα, 90 ασθενείς νοσηλεύονται και 20 διασωληνωμένοι. Τρεις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα κατέληξαν από τον κορονοϊό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ έγιναν 10 μετά τον θάνατο της 93χρονης στην Πάτρα.
Παράλληλα, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το κύριο μήνυμα είναι “μένω σπίτι”, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από ορισμένες συμπεριφορές: “Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα. Δεν μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο. Το ελάχιστο είναι να μην έρθετε με κανένα σε επαφή εκεί που πάτε. Δεν είναι διακοπες. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια” είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η κατάσταση που παρουσιάζεται αντικατοπτρίζει την κυκλφορία του ιου 10 ημέρες νωρίτερα. Το αν ρυθμός αυξησης αλλάξει, ή αν ο αριθμός των βαριών περιπτώσεων αλλάξει, αυτό εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε τα μέτρα. Όπως τόνισε, ακριβή εικόνα θα έχουμε σε περίπου 2 εβδομάδες. Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν 2 στόχους: να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να μην κολλήσουμε όλοι μαζί.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr