Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Αγγίζουμε τα εκατό και παρά τις συνεχόμενες φήμες για κρούσμα στα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση – Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου και στο ΑΧΕΠΑ.
Καλό θα είναι να προσέχουμε… Και κυρίως να μην ακούμε την φημολογία που κινείται αυτές τις ημέρες… Συνεχώς ακούμε για κρούσματα στα νησιά. Είτε στην Σαντορίνη, είτε στην Πάρο, είτε στην Ανδρο ή την Σέριφο… Και στη Νάξο οι πληροφορίες χθες μιλούσαν για τουλάχιστον οκτώ κρούσματα… Από μαθητές και δασκάλες έως στρατιώτες και τουρίστες… Καλή η ανησυχία, ακόμη καλύτερο το ενδιαφέρον αλλά σε μία τέτοια περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε όλοι και να περιμένουμε τους ειδικούς,… Και βέβαια όποιος μπαίνει στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου δεν είναι … ύποπτος. Ξεκάθαρα πράγματα…
Από εκεί και πέρα, έχουμε σήμερα την επίσημη ανακοίνωση που μιλάει για δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία καταγράφηκαν στη χώρα μας γεγονός που ανεβάζει το σύνολο σε 99. Από αυτούς οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και οι τέσσερις ξένης υπηκοότητας.
Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου και στο ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας 66χρονου που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και χαρακτηριζόταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίσιμη.
Οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση. Οι 29 νοσηλεύονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη και Αττική. Τέλος, 68 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους.
Προς το παρόν, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επέκτασης στην κοινότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συμπεριφέρεται με πολύ περίεργο τρόπο: Mπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης. Με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.