Το τέταρτο θύμα της πανδημίας του Κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ένας 54χρονος (σ.σ. ο μικρότερος έως τώρα ηλικιακά) που νοσηλευόταν στην εντατική του ΑΧΕΠΑ εδώ και μερικές ημέρες.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό, με τους νεκρούς στην Ελλάδα να φτάνουν πλέον τους τέσσερις. Το τέταρτο θύμα είναι ένας 54χρονος από την Κοζάνη, που νοσηλευόταν στην εντατική του ΑΧΕΠΑ εδώ και μερικές ημέρες. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά οκτώ κρούσματα. Είναι ο μικρότερος ηλικιακά έως σήμερα από τους τέσσερις που έφυγαν από τη ζωή…
Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
228 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 38 νέα, τα 22 “ορφανά”
Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και ειδικός εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αυτό σημαίνει πως τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα “ορφανά” κρούσματα είναι 22, ενώ πέντε συμπολίτες μας με κορονοϊό νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι άνω των 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Συνολικά έχουν παρθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενείς με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν τη μετάδοση ασθένειας. Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς τη μετάδοση του ιού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα “ορφανό” μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
“Τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα ορφανά κρούσματα. Πρέπει να απομονονώμαστε, γιατί ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όχι σαν να μην έχουμε κορονοϊό και να μη θέλουμε να κολλήσουμε, αλλά σαν να έχουμε και να μην πρέπει να τον μεταδώσουμε. Το παν είναι η συλλογική ευθύνη”, είπε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος.
“Οι καπνιστές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν, φοβάμαι για αυτούς, αλλά μιλώ βάσει πειραματικής έρευνας και όχι αξιόπιστων τελικών στοιχείων. Πρέπει να τονίσω την ηρωικότητα και την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας”, συνέχισε.
“Τα περισσότερα κρούσματα παιδιών είναι ήπια, δεν μας ανησυχούν, περισσότερο μας ανησυχούν οι μεγάλοι. Κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα αεροσταγονίδια, μένουν στο ένα μέτρο και ταξιδεύουν μέχρι και στα δύο μέτρα”.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ