Δωρεά 174 υπερσύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία, που αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του έτους, προχωρά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Κατά την ομιλία του, σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον Covid-19, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της Ευρώπης στον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Ο κ. Μητσοτάκης – από τον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» – ευχαρίστησε για άλλη μια φορά «τους ήρωες με τις μάσκες» και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι η κάθε ιδιωτική δωρεά να έχει από την Πολιτεία τα κίνητρα για να εκπονηθεί και από την Δημόσια Διοίκηση τις συνθήκες για να υλοποιηθεί.
Αναφέρθηκε δε στο παρελθόν όπου, όπως είπε, είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας.
«Στόχος μου είναι να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήρε το κοινωνικό έργο των δωρητών τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για μια προσφορά, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων, ειδικά για τον Covid, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών και, εν συνεχεία, θα παρακολουθείται βήμα – βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή. Όπως τόνισε, πρακτικά, τον Ιανουάριο η χώρα διέθετε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. «Σήμερα, πετύχαμε να έχουμε επτά ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, θα φτάσουμε τις 12 μέχρι το τέλος του 2020», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κατά τον οποίο είναι άθλος ο σχεδόν διπλασιασμός των δομών.
K. Δρακόπουλος: Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες.
Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, εκφράζοντας την ελπίδα οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον.
«Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη» πρόσθεσε.
Η «ταυτότητα» της δωρεάς
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.
Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.
Πέραν τούτου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα. Μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…