Ανεμοβλογιά δείχνει το πρώτο δείγμα από το ύποπτο κρούσμα 29χρονου Βρετανού – Το σχόλειο του Ηλία Μόσιαλου
Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν, ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου Αττικόν. Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.
Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.
Τι συνέβη με τον 29χρονο Βρετανό
Ο 29χρονος Βρετανός νοσηλεύεται στο σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από το δεύτερο δείγμα που έχει ληφθεί. Ο ασθενής είχε μεταφερθεί το Σάββατο, σε ειδική κάψουλα, από την Κεφαλονιά στην Αθήνα.
Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο ΄29χρονος -την Κυριακή- ήταν ευδιάθετος και απύρετος, ενώ παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο «Αττικόν» νοσηλεύεται και η σύντροφός του, η οποία είναι ασυμπτωματική.
Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.
Η άποψη του Μόσιαλού
«Φαίνεται ότι τελικά ο Άγγλος ασθενής πάσχει από ανεμοβλογιά και όχι από την ευλογιά των πιθήκων. Θα γίνουν βέβαια συμπληρωματικές εξετάσεις για πλήρη επιβεβαίωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά δεν πρόκειται να έχουμε νέα πανδημία λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.
Συμπέρασμα: ο πανικός δεν βοηθά σε τίποτα. Στη δημόσια υγεία χρειάζονται ψυχραιμία, γνώσεις, διεθνείς επαφές και συνεργασίες και τεκμηρίωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι άσκοπος θόρυβος. Θυμάστε τι έγινε το Δεκέμβριο με την Όμικρον; Όταν πολλοί έλεγαν τότε ότι θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου», σημειώνει σε ανάρτηση του ο καθηγητής για την Πολιτική της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.