Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Δύο εκατ. επέλεξαν προσωπικό γιατρό, έρχεται και στο Νότιο Αιγαίο

Ελλάδα: Δύο εκατ. επέλεξαν προσωπικό γιατρό, έρχεται και στο Νότιο Αιγαίο

|

Την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Τον προσωπικό τους γιατρό έχουν αποκτήσει δύο εκατομμύρια Ελληνες πολίτες. Η εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου, με το πρώτο βήμα να είναι η εγγραφή των πολιτών, πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, σε προσωπικό γιατρό. Θα ακολουθήσει, την 1η Σεπτεμβρίου, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας εγγραφής των πολιτών και για τους κατοίκους Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεγάλο βάρος για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς αφενός η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας θα ενταχθεί στο σύστημα, αφετέρου θα έχουν επιστρέψει και οι πολίτες από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ως προσωπικοί γιατροί, 3.200 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι ιδιώτες και 2.200 είναι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας). Σε αυτούς έχουν εγγραφεί από την 1η Αυγούστου, οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για το σύνολο της χώρας πλην της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχεδόν 2.000.000 πολίτες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό (στο πλαίσιο της προηγούμενης απόπειρας του 2018 να αποκτήσει κάθε πολίτης τον δικό του γιατρό) και οι οποίοι αυτομάτως μεταφέρθηκαν στο νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται πως το 2018 είχαν επιλέξει να είναι οικογενειακοί γιατροί περίπου 700 παθολόγοι και γενικοί γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, στους οποίους είχαν εγγραφεί λιγότεροι από 1.300.000 πολίτες.

Από την πλευρά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του νέου συστήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν επιτευχθεί οι πρώτοι στόχοι που το υπουργείο έθεσε. Αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο σύστημα είναι 4.000, εκ των οποίων το 25% έχει ήδη εγγραφεί. Συγκρίνουν δε την «επίδοση» αυτή με την απόπειρα εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού επί ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι τότε συμμετείχαν λιγότεροι από 700 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί.

Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τον μεγάλο όγκο εγγραφών πολιτών σε προσωπικό γιατρό με την επιστροφή των πολιτών από τις φθινοπωρινές διακοπές και κυρίως πριν από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει η πρόσθετη επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη όσων δεν είναι εγγεγραμμένοι, κατά ποσοστό 10% πλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Στη δε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, η πρόσθετη συμμετοχή σε όσους επιλέξουν να μην εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα προσαυξηθεί κατά 10% (συνολικά 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Blue Star Naxos”: Καθυστέρηση στην αναχώρηση από τον Πειραιά λόγω καιρού

Το πλοίο θα αναχωρήσει από Πειραιά στις 22:30 αντί για 18:30 — Δείτε τις νέες ώρες προσέγγισης σε Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες και Κατάπολα

Αναβολή δύο εβδομάδων αρχαιρεσιών στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου

Παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων – Ψηφίζουν όλα τα μέλη με καταβολή 5€ ανεξαρτήτως οφειλών

“Άρτεμις”: παρέμεινε “δεμένο” στη Σύρο λόγω απαγορευτικού

Το πλοίο της Hellenic Seaways ακυρώνει το σημερινό του δρομολόγιο και ξεκινά αύριο Σάββατο 17 Μαΐου από Σύρο στις 05:00 για Κυκλάδες

Σ. Λαμπρόπουλος: «Τα νοσοκομεία μας είναι πυλώνες σταθερότητας για την υγεία και τον τουρισμό» (video)

Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου & του νοσοκομείου της Νάξου μιλά για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ των νησιωτικών δομών υγείας.

Στοίχημα – Premier League: Στο Λονδίνο κερδίζει αυτή που θέλει περισσότερο τη νίκη

Στοίχημα - Premier League: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κερδίζει αυτή που το χρειάζεται στο 2.45

«Βραχιολάκι» : Το Νοσοκομείο Καρπάθου ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα λειτουργήσει πιλοτικά

«Βραχιολάκι» στα επείγοντα: Τα 14 νοσοκομεία που θα το εφαρμόσουν έως τις 15 Ιουλίου - Πίνακας

Νάξος – Απείρανθος: Ανοιχτά τα Μουσεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2025 (πρόγραμμα)

Τέσσερα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό – Εκπαιδευτικά εργαστήρια, VR εμπειρίες και πολιτισμός για όλες τις ηλικίες (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Σοφία Κύλη-Θεωνά: Η γυναίκα που ένωσε, ενέπνευσε και άφησε παρακαταθήκη στο Φιλώτι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η “ψυχή” του Συλλόγου Γυναικών Φιλωτίου — η γυναίκα που πίστεψε στις άλλες γυναίκες και τις σήκωσε μαζί της

Αμοργός: Σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης από 15 Μαΐου

Μονοδρόμηση οδικού άξονα προς το λιμάνι και περιορισμοί στάθμευσης στην πλατεία και κοντά στο Ιατρείο – Εναλλακτικές λύσεις με δημοτικά πάρκινγκ

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.