Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - Covid 19: Στα "κόκκινα" το Νότιο Αιγαίο, αύξηση κρουσμάτων στα...

Ελλάδα – Covid 19: Στα “κόκκινα” το Νότιο Αιγαίο, αύξηση κρουσμάτων στα 18-24 ετών

|

Στις ηλικίες 18-24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – Το Νότιο Αιγαίο στις 4 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

 

Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υποτιμούμε την πανδημία έκρουσαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Σε έκτακτη ενημέρωση του οργανισμού οι ειδικοί τόνισαν ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή. Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλίων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνόσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις – είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» στην Ελλάδα
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παρασκευής μίλησε για τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι: Ιόνιο /  Νότιο Αιγαίο /  Κρήτη /  και Αττική

Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Αύξηση των επαναλοιμώξεων
Αυτό που παρατηρείται, επίσης, είναι η αύξηση των επαναλοιμώξεων. Μάλιστα, υπάρχει αύξηση των νοσηλειών ωστόσο το θετικό είναι ότι αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των διασωληνωμένων.

Αναλυτικότερα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-25 ετών. Το διάστημα από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ είναι 12 με 15 ημέρες.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Η τέταρτη δόση παραμένει αποτελεσματική και σημαντική ακόμη και την πρόσφατη περίοδο ειδικά στις ομάδες άνω των 60 ετών.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους καθηγητές, 150 με 200 χιλιάδες είναι τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.

Προς το παρόν, τόνισαν οι καθηγητές, είμαστε σε αυξητική πορεία. Το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος δεν είναι δεδομένο. Εκτιμάται ότι η πίεση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφορετική αλληλεπίδραση του ιού και των ασθενών με αυτή την παραλλαγή. Ο ιός δεν είναι τόσο παθογόνος, όπως με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό που μας απασχολεί ως ΕΟΔΥ είναι οι σκληροί δείκτες, σημείωσαν οι καθηγητές.

Εξετάζεται η χρήση μάσκας
Η Επιτροπή θα εξετάσει ξανά το μέτρο της χρήσης μάσκας, σημείωσαν οι καθηγητές, «παραμένουμε από τις πιο φειδωλές χώρες ως προς το συγκεκριμένο μέτρο. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και αξιολογούμε την κατάσταση».

Οι συστάσεις των ειδικών

Με πληροφορίες από τη σελίδα ethnos.gr 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Κέα – ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Η τηλεμετρία της Κέας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πειραιάς: Σύλληψη τριών στελεχών ταχύπλοου λόγω πτώσης ναυτικών στην θάλασσα

ρεις συλλήψεις διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την πτώση δύο ναυτών στη θάλασσα - Εατελούσαν εργασίες καθαρισμού στο SpeedRunner Jet

Νάξος: Σε λειτουργία το ΚΕΠ Νάξου, ετοιμάζονται σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες

Παραδόθηκε στους πολίτες το ΚΕΠ στη Χώρα – Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι εργασίες στα υπόλοιπα σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες - Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Κρήτη: Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Με πέντε περίπου ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε από τον Πειραιά το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω μηχανικής βλάβης