Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - Αιμοδοσία: «Δώστε αίμα, τελειώνουν τα αποθέματα»

Ελλάδα – Αιμοδοσία: «Δώστε αίμα, τελειώνουν τα αποθέματα»

|

Σοβαρές οι ελλείψεις στις αναγκαίες μονάδες αίματος λόγω καλοκαιριού – «Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και δεν κάνουν… διακοπές» – Σε Απείρανθο (11/08) και Φιλώτι (12-14/08) οι δράσεις στη Νάξο 

Ελλείψεις αίματος αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο όπως αναφέρει Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) που κάνει έκκληση στον κόσμο πριν φύγει διακοπές να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, ενώ, καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή των ασθενών κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Ο Σύλλογος εκπέμπει σήμα κινδύνου για άλλη μία φορά λόγω έντονων ελλείψεων αίματος που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των Θαλασσαιμικών και Δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (>700 πανελλαδικά). Τις τελευταίες 15 ημέρες οι μεταγγίσεις γίνονται με μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος ενώ κάτω από αυτή την πίεση οι ασθενείς ψάχνουν απελπισμένα να βρουν αιμοδότες. Σε ασθενείς με σπάνιες ομάδες γίνονται και ολιγοήμερες αναβολές των μεταγγίσεων.

Ταυτόχρονα ελλείψεις αίματος άρχισαν να παρατηρούνται και σε άλλες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Ν. Αττικής οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις ομάδες ρέζους (Rh):O- και O+.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η πανδημία είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση στα νοσοκομεία και ότι ακόμη δεν έχει φύγει ο κόσμος για διακοπές όπως αναμένεται τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Υγείας και ο επίσημος φορέας του, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις πάγιες και τακτικές ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί με τις άδειες του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και τις άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών.

Ταυτόχρονα δεν έχει ολοκληρωθεί η Κεντρική Διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των 93 αιμοδοσιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχει παγώσει η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας του Ε.ΚΕ.Α που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο καθημερινά στην Αθήνα πέραν της μίας που μετά δυσκολιών λειτουργεί στο Αιγάλεω λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Τέλος η μείωση κατά 8-10.000 μονάδων αίματος ετησίως (20.000 έναντι 30.000 που εισάγαμε) από Ελβετία για την κάλυψη των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ότι θα το κάλυπταν.

Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο βιώνουν τεράστια ψυχολογική πίεση, ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός της καθημερινότητάς τους όχι μόνο λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους αλλά και διότι δεν μπορούν να έχουν κανονική ζωή, σπουδές, εργασία και μετατρέπονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίες.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων που στις οποίες υπάρχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου όπως Παίδων «Η Αγία Σοφία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεννηματάς, ΓΝ Ευαγγελισμός, ΓΝ Λαϊκό, ΓΝ Ιπποκράτειο, ΓΝ Νίκαιας ή αν δεν μπορεί σε αυτά σε όποιο νοσοκομείο μπορέσει και να προσφέρει αυτό το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς» τονίζει ο Σύλλογος Ασθενών ΠΑΣΠΑΜΑ.

Καμπανάκι κινδύνου και από την Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Έκκληση όμως, κάνει και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας επισημαίνοντας ότι για ακόμα μία φορά, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για τους πάσχοντες από Θαλασαιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

Στην Ελλάδα από το σύνολο των αιμοδοτών, το 56% είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα συνειδητά και τακτικά κατά 56%, το 35% είναι συγγενείς όσων χρειάζονται αίμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τον στρατό και περί τις 20.000 μονάδες ειδικά ελεγχθέντος αίματος από την Ελβετία. Στο μητρώο εθελοντών είναι εγγεγραμμένοι 250.000 περίπου αιμοδότες. «Αν καταφέρουμε να τους κάνουμε 300.000 και τους πείσουμε να δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο, θα έχουμε καλύψει την ετήσια ανάγκη της χώρας για 600.000 μονάδες», είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

Υ.γ. Να σημειώσουμε ότι στη Νάξο την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία σε Απείρανθο (11/08) και Φιλώτι (12-14/08). Μία καλή ευκαιρία για να δώσουμα αίμα… 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα