Ανακοίνωση εξέδωσε το ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό της 22ης Μαρτίου όταν λόγω επιπλοκών χάθηκε νεογνό στην Τήνο – Πως περιγράφει τις δράσεις που έγιναν
Πριν από λίγες ημέρες αναφέραμε την είδηση για την τραγική κατάληξη που είχε επιπλοκή στην εγκυμοσύνη νεαρής γυναίκας στο νησί της Τήνου… Οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το νεογνό, το οποίο θα γεννιόταν πρόωρα μετά από έξι μήνες κύησης και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ αλλά και super Puma από Σύρο και Ρόδο δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το νησί και να δώσουν χείρα βοηθείας μέσω αεροδιακομιδής…
Και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ (διά χειρός προέδρου Παναγιώτη Τζανετή) προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση όσον αφορά το περιστατικό της Τήνου, όπου εξήγησε τι ακριβώς έγινε. Τόσο για την αδυναμία προσέγγισης ελικοπτέρου από Σύρο (σ.σ. δεν μπορεί να προσεγγίσει νύχτα τα περισσότερα νησιά λόγω ελλείψεων στις υποδομές) , την έλευσή αντίστοιχου από Λήμνο, ενώ έγινε και η απαραίτητη διευκρίνηση ότι ” ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής)”. Υπάρχει δηλαδή και το τυπικό μέρος της υπόθεσης…
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ…
“Κατ΄ αρχάς εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε. Πρόκειται για κλήση που λήφθηκε τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου για οξύ τοκετό σε γυναίκα πρωτοτόκο 37 ετών, με το κύημα να είναι 23 εβδομάδων που γεννήθηκε με άπνοια, υποτονικότητα και APGAR score 3. Ο τοκετός διενεργήθηκε από ιδιώτη μαιευτήρα στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Τήνου. Το ΕΚΑΒ έθεσε άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις υγειονομικές ιπτάμενες ομάδες τόσο της Σύρου όσο και της Ρόδου και ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ε.Δ.
Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης. Προς αποκατάσταση της ακρίβειας της περιγραφής των γεγονότων σας ενημερώνουμε ότι ελικόπτερο προερχόμενο από τη Λήμνο έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο.
Όσον αφορά το διαθέσιμο στην βάση Σύρου από την Αεροπορία Στρατού πτητικό μέσο (ελικόπτερο CHINOOK) είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων. Είναι δε προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις ΕΔ και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από τις ΕΔ όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες και συχνά μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες. Τέλος διευκρινίζεται ότι ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής)”.