Με δύο διασώστες ενισχύθηκε το έμψυχο δυναμικό του ΕΚΑΒ στη Νάξο, έφτασε τους 11 και πλέον καλύπτονται και οι βραδινές βάρδιες – Ποια είναι τα επόμενα βήματα όσον αφορά την στελέχωση των μονάδων ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες με βάση τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου
Οκτώβριος του 2017… Εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και στη διάρκεια του χαιρετισμού από τον πρόεδρος του ΕΚΑΒ κο Κωνσταντίνο Καρακατσιανοπουλο γίνεται γνωστό ότι η Νάξος θα ενισχυθεί με δύο επιπλέον διασώστες όσον αφορά το ΕΚΑΒ, θα δημιουργηθεί βάση πλωτών διακομιδών στο νησί (θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του προγράμματος Interreg) που μεταφράζεται στη στελέχωση της βάσης με επιπλέον τέσσερις διασώστες και δύο γιατρούς και τέλος έρχεται ένα ακόμη ασθενοφόρο και δη 4χ4 ώστε να καλύψει τις ανάγκες κυρίως της ορεινής Νάξου…
Αυτά τότε.. .Χθες, με ανάρτησή του ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου κος Απιδόπουλος στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media επιβεβαίωσε ότι οι δύο διασώστες όχι μόνο ήρθαν αλλά έχουν ήδη πιάσει δουλειά (υπηρεσία) από την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον η υπηρεσία μετράει συνολικά 11 διασώστες. Που σημαίνει; Ότι λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης νυκτερινής βάρδιας και το ΕΚΑΒ μπορεί να λειτουργήσει επί 24ωρη βάση…
Όμως, χθες είχαμε και τη δημοσίευση συνέντευξης που έδωσε ο κος Καρακατσιανόπουλος στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη», όπου μίλησε για τα θέματα που έχουν σχέση με το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες… Και μάλιστα οι ενέργειες που αναμένεται να γίνουν έχουν ενδιαφέρον καθότι βελτιώνουν κυρίως την επικοινωνία και αναμένεται να μειώσουν το χρόνο δράσης των διασωστών… Μάλιστα αναφέρθηκε και στο θέμα της δωρεάς προς το ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (143 ασθενοφόρα με έξι σύγχρονες θερμοκοιτίδες), την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ και τον εξοπλισμό ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας των Ασθενοφόρων. Επίσης ανέφερε και το θέμα των διαγωνισμών για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ μέσω περιφερειών, μίας εξ αυτών είναι και του Νοτίου Αιγαίου.
Κι όπως ανέφερε ο κος Καρακατσιανόπουλος «το Νότιο Αιγαίο θα ενισχυθεί με 9 ασθενοφόρα επειγόντων Μικρού Όγκου (Μ.Ο.), 2 ασθενοφόρα επειγόντων 4Χ4 για νησιά με ορεινές περιοχές όπως η Νάξος και η Ρόδος ενώ επίσης, θα διατεθεί και 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα που σκοπεύουμε να στείλουμε στη Σύρο για τη βάση των αεροδιακομιδών. Μιλάμε συνολικά για 12 οχήματα με προϋπολογισμό 829.560 ευρώ με ΦΠΑ”.
Σχετικά με τις προσλήψεις ανέφερε ότι «Ήδη στη Νάξο και στην Πάρο, πρόσφατα με τις προσλήψεις των 93 ατόμων καλύφθηκαν κενά. Επίσης στη Μύκονο και στη Σαντορίνη έχουμε κλείσει μεγάλες “πληγές” που για χρόνια ήταν ανοικτές στις Κυκλάδες. Για παράδειγμα, πρώτη φορά και η Νάξος και η Πάρος βγάζουν πλήρως ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια. Το ίδιο και η Μύκονος και η Σαντορίνη. Τον Δεκέμβριο του 2015 η Σαντορίνη είχε μείνει με δύο μόνον διασώστες τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, έχουμε και άλλες προσλήψεις που αφορούν σε ιατρούς στα παραρτήματα, αφορούν σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, όπως και σε προσωπικό πληροφορικής. Για το Νότιο Αιγαίο πέντε άτομα θα κατευθυνθούν προς τη Ρόδο, γιατί η Ρόδος θα αποτελέσει και το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα σταδιακά”.
Όσον αφορά στην αγορά ή και ενίσχυση πτητικών μέσων με τα οποία μπορεί να επιχειρεί το ΕΚΑΒ και να καλύπτει κυρίως τους νησιώτες, έχετε δρομολογήσει εξελίξεις ως διοίκηση; “Παράλληλα με τα παραπάνω, υπάρχει σε εξέλιξη και μία άλλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στην αγορά δύο μικρών αεροσκαφών και την επισκευή των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. Πιθανότατα θα έχουμε και δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία και θα διατεθούν αποκλειστικά στο ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης συνολικά των αεροδιακομιδών”.
Άφησε όμως αιχμές για τη στήριξη από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών των νησιών ή των τοπικών φορέων σε θέματα ανοικτών αναγκών στη λειτουργία του ΕΚΑΒ; “Έχουμε ορισμένα “παράπονα” σχετικά με το τί βοήθεια έχουμε από την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, πέραν των προβλημάτων που έχει ο τοπικός πληθυσμός, αφορά κι επηρεάζει και συναδέλφους οι οποίοι προσλαμβάνονται και έρχονται σε περιοχές που έχουν υψηλή τουριστική ανάπτυξη, όπου το κόστος διαμονής είναι αρκετά υψηλό. Τα χρήματα που παίρνουν οι συνάδελφοι – και αυτά μπορούμε να δώσουμε εξαιτίας των μνημονίων και της επιτροπείας -, σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν αν δεν υπάρχει βοήθεια από τους τοπικούς άρχοντες. Στη Μύκονο για παράδειγμα ο Δήμαρχος είναι εξαιρετικός κι έχει βοηθήσει πολύ τους συναδέλφους. Υπάρχουν όμως, άλλα νησιά με πολύ υψηλή τουριστική ανάπτυξη στις Κυκλάδες, στα οποία δυστυχώς είναι στα όρια της αδιαφορίας οι τοπικοί άρχοντες. Έχει ζητηθεί πολλές φορές συνδρομή και παρόλα αυτά οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτόν, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν την τοπική κοινωνία. Εκεί υπάρχει ένα κενό. Οι συνάδελφοι από την πλευρά τους πάντως, κάνουν ό,τι καλύτερο”.
Επόμενο σημαντικό βήμα για τον χώρο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου έχει μελετηθεί ή και δρομολογηθεί από την πλευρά του ΕΚΑΒ για την βελτίωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας;
“Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουμε στις Κυκλάδες και συνολικά στο Αιγαίο – και στο Νότιο και το Βόρειο – είναι το ζήτημα της επικοινωνίας και της ανασυγκρότησης των τηλεπικοινωνιών. Υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο σήμερα, το 166 και είναι στη Σύρο. Την ευθύνη την έχει το Νοσοκομείο. Αυτή την στιγμή έτσι λειτουργεί. Σκοπεύουμε να φέρουμε το Επιχειρησιακό Κέντρο στην Ρόδο αλλά ταυτόχρονα, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε και πολύ καλή επικοινωνία του Κέντρου με τα ασθενοφόρα. Είμαστε σε διαδικασίες και ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις να δούμε με ποιόν τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνεται με ασφάλεια ούτως ώστε να εγγυάται και την ποιότητα των υπηρεσιών. Δεν σταματάμε. Το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ και έγιναν κάποια βήματα πολύ καλά και σοβαρά, δεν αρκούν. Θέλουμε και τα επιπλέον και βέβαια η πληροφορική είναι το “εργαλείο” και το μέλλον ανάπτυξης του ΕΚΑΒ. Αντιλαμβάνεστε ότι κινούμαστε λοιπόν, σε αυτήν την κατεύθυνση”.
Και στον επίλογο ανέφερε ότι «Σαφώς ξαναλέω πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ που φτάσαμε δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε και εφησυχάζουμε. Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα με γνώμονα το καλύτερο δυνατό και το υψηλότερο επίπεδο παροχής της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και πάντα σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και με το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και με το Νοσοκομείο Σύρου. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία γιατί διαθέτουν πάρα πολύ καλό προσωπικό, πολύ καλή διοίκηση. Επίσης και με τα Κέντρα Υγείας έχουμε καλή συνεργασία, όπως για παράδειγμα και με το Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Έχουμε θετική συνεργασία και με την ΑΕΜΥ στη Σαντορίνη και το Νοσοκομείο του νησιού. Ο χώρος της Υγείας είναι ενιαίος. Δεν έχει ο καθένας τον δικό του Θεό και το δικό του βιλαέτι”.