Η εφημερίδα “Αυγή” πραγματοποίηση αφιέρωμα στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων – Τι δήλωσε η κα Ιορδανίδου – διοικητής της 2η ΔΥΠΕ – τι λένε οι αρμόδιοι σε Νάξο, Ανδρο, Σίφνο και Σαντορίνη
«Υπάρχουν βράδια με κακό καιρό που λες στα παιδιά σου να μην παίζουν, επειδή, αν χτυπήσουν, δεν έχει καράβι, ούτε θα έρθει ελικόπτερο να τα πάρει». Μέσα σε μια φράση, η Αναστασία Σαπουνά, μια γυναίκα ερωτευμένη με την Άνδρο, περιγράφει τις συνέπειες χρόνων κρίσης και πολιτικών λιτότητας στα νησιά του Αιγαίου.
Οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας στα τουριστικά νησιά είναι τεράστιες, αφού λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως ο καρδιολόγος, ο παιδίατρος και ο αναισθησιολόγος. Νησιώτες μιλούν στην «Αυγή» της Κυριακής και περιγράφουν το πρόβλημα, ενώ η διοικήτρια της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας παρουσιάζει το σχεδιασμό για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στο Αιγαίο.
Σίφνος: «Δεν είναι εθελοντισμός, είναι αγώνας»
Η Σίφνος είναι ένα μικρό νησί, με μόλις 2.570 μόνιμους κάτοικους, πληθυσμός ο οποίος υπερπολλαπλασιάζεται τα καλοκαίρια λόγω τουριστικής κίνησης. Πέρυσι, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, από το νησί πέρασαν περί τους 82.000 επισκέπτες.
Υπάρχει ένα περιφερειακό ιατρείο και το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται στη Σύρο, όπου οι ασθενείς μεταβαίνουν με πλωτό, συνοδεία της αγροτικής ιατρού που εδρεύει στο νησί.
Αν μπορεί να επιστρέψει αμέσως, έχει καλώς, αν όμως έχει απαγορευτικό λόγω καιρού, η Σίφνος μένει χωρίς γιατρό για μέρες. Δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος για τα 200 παιδιά και τα 90 νήπια και προνήπια. «Θέλει ο θεός και ζούμε» είναι μια φράση που λένε συχνά οι Σιφνιοί.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε αναλώσιμα, ώθησαν πολίτες να συστήσουν το Ίδρυμα Στήριξης του Περιφερειακού Ιατρείου, μια πρωτοβουλία που απαντάται σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.
«Φτιάχτηκε με σκοπό την κάλυψη αναγκών του ιατρείου, μέσω της διαχείρισης δωρεών» εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» η πρόεδρος του Ιδρύματος Αποστολία Γεωργαλή και προσθέτει: «Δεν είναι εθελοντισμός, είναι αγώνας».
Άνδρος: «Θέλει ρομαντισμό και τρέλα για να μείνεις εδώ»
Οι περιπέτειες υγείας στα νησιά δεν σταματούν ποτέ. Η Αναστασία Σαπουνά διηγείται μια ιστορία από μια αυγουστιάτικη νύχτα του 2012, όταν χρειάστηκε να γεννήσει εσπευσμένα.
Στο νησί υπήρχε μόνο μία μαία, ο τοκετός είχε ξεκινήσει και τη μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, όπου δεν υπήρχαν θερμοκοιτίδα, αίμα και γυναικολόγος. «Το ΕΚΑΒ ήθελε να έρθει εδώ το σκάφος του λιμενικού από την Τήνο, να με πάρει και να περάσει το Κάβο Ντόρο με 7 μποφόρ, ώστε να φτάσει στη Ραφήνα κι από εκεί να με πάρει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να με πάει στο «Αλεξάνδρα», περιγράφει.
Τελικώς, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, επιστρατεύθηκε ένα αεροσκάφος σούπερ πούμα, μια πτήση που κόστισε στο Δημόσιο περίπου 2.500 ευρώ.
«Θέλει μεγάλη δόση ρομαντισμού και τρέλας για να μείνεις εδώ, επειδή ξέρεις ότι εδώ δεν ισχύουν τα αυτονόητα» τονίζει.
Νάξος: Νοσοκομείο πρώτων βοηθειών
Η Νάξος έχει νοσοκομείο, ωστόσο κι εκεί η δημόσια υγεία δοκιμάζεται από την υποστελέχωση. Ο ρόλος του ιδρύματος περιορίζεται ουσιαστικά στο να σταθεροποιεί τους ασθενείς ώστε να γίνονται οι διακομιδές.
«Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν αναισθησιολόγος και δεν μπορούσε να γίνει νάρκωση ώστε να διασωληνώνονται οι ασθενείς» εξηγεί ο Κώστας Απιδόπουλος, πολιτικός μηχανικός και συντονιστής της τοπικής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ.
«Ουσιαστικά, το νοσοκομείο δεν παρέχει ούτε πρωτοβάθμια ούτε δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν γίνονται καθόλου χειρουργεία, ούτε και τοκετοί».
Σαντορίνη: Τσουχτερά ενοίκια διώχνουν τους γιατρούς
Είναι ευτύχημα για τους Σαντορινιούς το ότι στο νησί τους η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει ένα σύγχρονο γενικό νοσοκομείο, που βρίσκεται μισό βήμα πριν από την έναρξη της λειτουργίας του.
Ωστόσο, τα τσουχτερά ενοίκια αποτελούν μέγιστο αντικίνητρο για τους υποψήφιους εργαζομένους του νοσοκομείου, αφού για το διάστημα από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο τα 350 ευρώ για 10 τ.μ. στέγασης αποτελούν νόρμα.
Οι βασικές ελλείψεις στο Αιγαίο
Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, οι βασικές ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ έχουν ως εξής:
Αναισθησιολόγοι σε Λήμνο, Ικαρία και Λέρο, παθολόγοι σε Λήμνο, Σύρο, Νάξο, παιδίατροι σε Κω, Σάμο, Ικαρία και Πάρο, καρδιολόγοι στην Κω, χειρουργός και νεφρολόγος στη Λήμνο.
Επίσης, υπάρχει έλλειψη γενικών ιατρών ή παθολόγων σε Κ.Υ. Αίγινας, Γαλατά, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Άνδρου, Πάτμου, Καρπάθου κ.λπ. και σε ΠΠΙ Λειψών, Αγαθονησίου, Τήλου, Σύμης, Δονούσας, Ηρακλειάς,Κουφονησίου, Σίφνου, Σικίνου, Αγκιστρίου, Πόρου κ.λπ.
Στα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Περιφερειακά Ιατρεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε γενικούς ιατρούς αλλά κυρίως σε ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.
Όλγα Ιορδανίδου, διοικήτρια 2ης ΥΠΕ: «Οι κάτοικοι των νησιών έχουν δικαίωμα στην Υγεία»
Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου «αντιμετωπίζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα» τονίζει μιλώντας στην «Αυγή» η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου.
«Όπως είναι εύκολα αντιληπτό», σημειώνει, «πρέπει τα κενά των μονάδων μας να καλυφθούν με οποιονδήποτε τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν», διότι
α) «οι κάτοικοι των νησιών έχουν το ίδιο δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως ισχύει με όλους τους κατοίκους της χώρας,
β) «η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα νοσοκομεία του κέντρου από τις μονάδες των νησιών, η έλλειψη σταθερής και συχνής συγκοινωνίας, οι καιρικές συνθήκες, ιδίως τον χειμώνα, επηρεάζουν σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας».
Τέλος, όπως σημειώνει η κ. Ιορδανίδου, «οι διακομιδές, πέραν του ότι πιθανόν να επιβαρύνουν την υγεία του ασθενούς, αναστατώνουν τη ζωή του οικείου περιβάλλοντός του, ιδίως όμως αυτές που πραγματοποιούνται με ελικόπτερο επιβαρύνουν με μεγάλο κόστος τον κρατικό προϋπολογισμό».
Τούτων δοθέντων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ, προχωρά στην πλήρωση 418 θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στο Αιγαίο.
Πηγή: Εφημερίδα “Αυγή” (Μαρία Καλυβιώτου)