Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΔιακομιδές: Τρεις την ημέρα με ιδιωτικά μέσα για το 2017

Διακομιδές: Τρεις την ημέρα με ιδιωτικά μέσα για το 2017

|

Χρονιά ρεκόρ το 2017 όσον αφορά τις διακομιδές με τα ιδιωτικά μέσα να έχουν σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Πως κινούνται οι θαλάσσιες διακομικές από το 2010 – Πως αλλάει ο χάρτης με βάση τα τρία νέα πλωτά μέσα μεταφοράς ασθενών, το ένα εκ των οποίων στη Νάξο (Λέρος – Ρόδος τα άλλά δύο σημεία) 

Μπορεί να υπάρχει αναβάθμιση των υπηρεσιών στις διακομιδές με την δημιουργία της μονάδας πτητικών μέσων στη Σύρο, όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι: τρεις διακομιδές ασθενών μέσω θαλάσσης τη μέρα έγιναν κατά μέσο όρο το 2017 με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Το περσινό έτος αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ, με τις διακομιδές να είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Και την ίδια ώρα έρχεται η Κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο προγράμματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η χώρα θα προμηθευτεί με τρία πλωτά ασθενοφόρα που θα έχουν ως βάση τη Νάξο (Κυκλάδες), τη Λέρο (Κεντρικό Αιγαίο) και τη Ρόδο (Δωδεκάνησα), ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της χώρας λόγω της πολυνησιωτικότητας και της μεγάλης υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.

Της Αναστασία Βαμβακά (Εντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου)

Χαρακτηριστικός είναι ο περσινός χάρτης μεταφοράς των ασθενών. Οι διακομιδές σε όλες τις Κυκλάδες καταλήγουν στη Σύρο, τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων σε Σάμο, Τουρκία και Ρόδο, ενώ αρκετές διακομιδές πραγματοποιούνται από τις Σποράδες προς τον Βόλο. Για ακόμα μία χρονιά οι περισσότερες μεταφορές ασθενών από μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα έγιναν με ιδιωτικά σκάφη ή πλοία της γραμμής με το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο να είναι αρκετά ψηλό.

Από τις 866 διακομιδές που πραγματοποιήθηκαν το 2017, η συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλαδή οι 604, έγινε από ιδιωτικά σκάφη και οι 262 από τα ναυαγοσωστικά ή πλωτά σκάφη του Λιμενικού. Ακόμα όμως και τις διακομιδές που έγιναν από τα ιδιωτικά σκάφη τις διαχειρίστηκαν τοπικά οι εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση χρήσης ή μη του υπό διάθεση πλωτού μέσου ανήκε στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ.

Ολοένα και περισσότερα είναι τα ιατρικά περιστατικά που χρήζουν μεταφοράς από τα νησιά της χώρας προς τα μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα. Η υποστελέχωση των νησιών από ιατρικό προσωπικό, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα που υπολειτουργούν οδηγούν εκατοντάδες νησιώτες τη δύσκολη στιγμή να μεταφερθούν συνήθως με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Η ανάγκη αυτή οδήγησε αρχικά ένα στέλεχος του ΕΚΑΒ να προτείνει στο υπουργείο Υγείας την ανάγκη να προμηθευτεί το κράτος ειδικά πλωτά ασθενοφόρα τα οποία θα μοιραστούν στα νησιά-κόμβους.

Ο ειδικός εξοπλισμός τους αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τις κρίσιμες ώρες που περνούν οι ασθενείς στα πλωτά του Λιμενικού και τα ιδιωτικά σκάφη, δίνοντάς τους παράλληλα τις πρώτες βοήθειες.

Το υπουργείο Υγείας αναζητώντας κονδύλια για την υλοποίηση της ιδέας επικοινώνησε με το υπουργείο Ναυτιλίας. Την περασμένη Παρασκευή, στη Ρόδο η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας υπέγραψε την αγορά πλωτών ασθενοφόρων και δέκα οχημάτων τύπου pick up στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» (ΠΑΙΩΝΑΣ), τα οποία θα έχουν αρχικά ως βάση τη Νάξο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Το πρόγραμμα ΠΑΙΩΝΑΣ είναι ένα στρατηγικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ», έχει ύψος 1.288.000 ευρώ και είναι ένα έργο που, πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή που φέρνει στη χώρα, θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.

Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά (θα έχουν ως πλήρωμα τρεις λιμενικούς και δύο άτομα από το ΕΚΑΒ) και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας. Τα οχήματα θα αναπτυχθούν κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο να φτάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε απόκρημνη περιοχή όπου αποβιβάζονται μετανάστες.

Οι επιχειρήσεις τα τελευταία επτά χρόνια

2010: 695 διακομιδές ασθενών, 518 πραγματοποιήθηκαν από ιδιωτικά σκάφη και πλοία και 177 εκτελέστηκαν με περιπολικό ή ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.

2011: 667 διακομιδές ασθενών, 412 από ιδιωτικά σκάφη και 255 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος

2012: 678 διακομιδές, 377 από ιδιωτικά σκάφη και 301 από πλωτά του Λιμενικού

2013: 688 διακομιδές-453 από ιδιωτικά σκάφη και 235 από πλωτά του Λιμενικού

2016: 576 διακομιδές ασθενών, 407 από ιδιωτικά σκάφη και 169 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος

2017: 866 διακομιδές ασθενών, 604 από ιδιωτικά σκάφη και 262 από σκάφος του Λιμενικού Σώματος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις