Ακόμη και δήμαρχος (Άνδρος) κάνει εφημερία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό – Τι δείχνει η έρευνα της εφημερίδας «Έθνος»
Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε πολλά νησιά της χώρας μας, ακόμα και σε μερικά που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο “τουριστικά”. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, οι κάτοικοι πολλών νησιών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά προβλήματα υγείας, αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.
Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νησιών που εκπέμπουν “SOS” για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν:
Άνδρος: Μέχρι και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσιος Σουσούδης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, συμμετέχει στις εφημερίες προκειμένου να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν τα κενά από τις ελλείψεις σε γιατρούς. Υπάρχουν συνολικά μόλις έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί, ενώ το ακτινολογικό είναι κενό εδώ και δύο μήνες, επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Από το 2009 δεν υπάρχει μικροβιολόγος και η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό.
Σάμος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί από την έλλειψη πληρωμάτων για ασθενοφόρα, επειδή δεν “βγαίνουν” οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο οχήματα του ΕΚΑΒ στο νησί. Από το νοσοκομείο λείπει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος. Μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε Ικαρία και Φούρνους.
Σκιάθος: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Σακελαρόπουλος, δήλωσε στο “Έθνος” ότι δουλεύουν με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου.
Λήμνος: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων, αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, Σαράντης Πανταζής.
Σαντορίνη: Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν λειτουργούσε το νεόδμητο νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν παραδίδει το έργο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρούλα Μπελώνια. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από όσοι χρειάζονται.
Λέσβος: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, Γιώργο Ψάνη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, ενώ έφεραν ένα μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες.
Μύκονος: Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι για τις βάρδιες των ασθενοφόρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά. Επίσης, σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόλις πέντε γιατροί, χωρίς καρδιολόγο και χειρουργό. Ακόμα και για ένα κάταγμα στο πόδι, απαιτείται αεροδιακομιδή.
Κως: Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής αναφέρει ότι το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδίατρος και γυναικολόγος, ενώ προβληματική είναι η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.
Τήνος: Η αντιδήμαρχος Αναστασία Δεληγιάννη υποστηρίζει ότι οι ακτινολόγοι και οι χειριστές των αντίστοιχων μηχανημάτων πηγαίνουν στο νησί με δίμηνες συμβάσεις και έτσι έχει υπάρξει περίοδος ακόμα και έξι μηνών που δεν υπήρχε ακτινολόγος. Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται πως φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.
Χίος: Η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Υπάρχει μόλις μία μόλις μία παιδίατρος για 55.000 κατοίκους. Επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αν τύχει να συμπέσουν δύο περιστατικά, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα, επειδή οι γιατροί δεν τα επιλέγουν.