Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΔέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

Δέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

|

Ακόμη και δήμαρχος (Άνδρος) κάνει εφημερία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό – Τι δείχνει η έρευνα της εφημερίδας «Έθνος»

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε πολλά νησιά της χώρας μας, ακόμα και σε μερικά που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο “τουριστικά”. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, οι κάτοικοι πολλών νησιών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά προβλήματα υγείας, αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νησιών που εκπέμπουν “SOS” για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν:

Άνδρος: Μέχρι και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσιος Σουσούδης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, συμμετέχει στις εφημερίες προκειμένου να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν τα κενά από τις ελλείψεις σε γιατρούς. Υπάρχουν συνολικά μόλις έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί, ενώ το ακτινολογικό είναι κενό εδώ και δύο μήνες, επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Από το 2009 δεν υπάρχει μικροβιολόγος και η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό.

Σάμος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί από την έλλειψη πληρωμάτων για ασθενοφόρα, επειδή δεν “βγαίνουν” οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο οχήματα του ΕΚΑΒ στο νησί. Από το νοσοκομείο λείπει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος. Μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε Ικαρία και Φούρνους.

Σκιάθος: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Σακελαρόπουλος, δήλωσε στο “Έθνος” ότι δουλεύουν με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου.

Λήμνος: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων, αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, Σαράντης Πανταζής.

Σαντορίνη: Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν λειτουργούσε το νεόδμητο νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν παραδίδει το έργο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρούλα Μπελώνια. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από όσοι χρειάζονται.

Λέσβος: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, Γιώργο Ψάνη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, ενώ έφεραν ένα μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες.

Μύκονος: Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι για τις βάρδιες των ασθενοφόρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά. Επίσης, σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόλις πέντε γιατροί, χωρίς καρδιολόγο και χειρουργό. Ακόμα και για ένα κάταγμα στο πόδι, απαιτείται αεροδιακομιδή.

Κως: Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής αναφέρει ότι το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδίατρος και γυναικολόγος, ενώ προβληματική είναι η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

Τήνος: Η αντιδήμαρχος Αναστασία Δεληγιάννη υποστηρίζει ότι οι ακτινολόγοι και οι χειριστές των αντίστοιχων μηχανημάτων πηγαίνουν στο νησί με δίμηνες συμβάσεις και έτσι έχει υπάρξει περίοδος ακόμα και έξι μηνών που δεν υπήρχε ακτινολόγος. Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται πως φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.

Χίος: Η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Υπάρχει μόλις μία μόλις μία παιδίατρος για 55.000 κατοίκους. Επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αν τύχει να συμπέσουν δύο περιστατικά, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα, επειδή οι γιατροί δεν τα επιλέγουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα