Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑποψη - Γ. Βλασερός: "Οι Κυκλάδες αντιμέτωπες με την έξαρση της πανδημίας...

Αποψη – Γ. Βλασερός: “Οι Κυκλάδες αντιμέτωπες με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού”

|

Αρθρο του Γιάννη Βλασερού – γιατρός και Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής – με θέμα το πρόβλημα που υπάρχει στις Κυκλάδες όσον αφορά την πανδημία 

Τα μαντάτα που έρχονται από τα νησιά μας στη κορύφωση του καλοκαιριού δυστυχώς  δεν είναι ευχάριστα. Ο κορονοϊός την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της περιοχής επελαύνει επικίνδυνα.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μιλάει για 89 κρούσματα σε οκτώ νησιά με ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια από αυτά. Η μαζική εισροή επισκεπτών στα πανέμορφα νησιά μας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έφερε το αποτέλεσμα.

Του Γιάννη  Βλασερού (*) 

Πως μπορούν τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και στη συνέχεια να αντιστραφούν; Άμεσα χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας (τα οποία των τελευταίο καιρό  έχουν δραματικά εξασθενήσει ) και των παρεμβάσεων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης.

Υποχρέωση ατομική και κοινωνική αποτελεί ο γενικός εμβολιασμός (ειδικά ατόμων ευπαθών και μεγάλης ηλικίας και ατόμων που επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο) που αποτελεί βασικό εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας

Βέβαια και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει, αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα και σε σημαντικά ηπιότερο βαθμό αλλά είναι ικανός να μεταδώσει τον ιό όταν νοσήσει.

Η χρήση μάσκας απαιτείται και σε εμβολιασμένους σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς υψηλού συγχρωτισμού χώρους, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή συχνά στα νησιά (στενά σοκάκια)

Μέτρον κοινωνικής ευθύνης αποτελεί η συνεπής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθηθούν στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα καφέ ,στις τράπεζες, στα πλοία και αλλού.

Σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται κοινωνική ή προσωπική ευθύνη στις διοργανώσεις ή τις συμμετοχές σε ανεξέλεγκτα πάρτυ.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής αλλά και τοπικής διοίκησης είναι αναγκαίες.

Η άμεση ενίσχυση με στελέχωση και εξοπλισμό (όπως αναπνευστήρες) των υπαρχόντων υγειονομικών δομών περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία. Η ενίσχυση με ΜΑΦ του Νοσοκομείου της Νάξου που τόσο καιρό ζητούσαμε αποδείχτηκε σωτήρια σε επιβαρυμένους covid και όχι μόνο ασθενείς.

Η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας με ιατρική υποστήριξη και με επαρκή χωρητικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλα τα νησιά.

Ήδη αποτελεί επείγον αίτημα της  Τήνου η οποία τις τελευταίες 7 ημέρες  εμφανίζει αυξημένη επίπτωση της νόσου.

Για να αποτραπεί η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού που αφορά κυρίως την μετάλλαξη Δ απαιτείται να γίνει αμέσως εντοπισμός των κρουσμάτων μέσα από την πραγματοποίηση μαζικών δωρεάν rapid tests πού θα πραγματοποιούνται επιτόπια σε χώρους μεγάλων συρροών ατόμων ειδικά νέων.

Η διενέργεια εμβολιασμού κατ΄οικον  σε άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο είναι πολύ αναγκαίο μέτρο.

Η αναγκαιότητα να πεισθεί ο πολίτης να προσέλθει για εμβολιασμό και να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες απαιτεί ελκυστική καμπάνια και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  και με πρωτοβουλία και της τοπικήςαυτοδιοίκησης

Η πολιτεία επιπλέον πρέπει να περιφρουρήσει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων υγειονομικών μέτρων.

Η πανδημία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες έντονα τα νησιά των Κυκλάδων απαιτεί σοβαρή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να περιφρουρηθεί η υγεία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και των περιοχών που θα επιστρέψουν οι νοσήσαντες επισκέπτες και να μην δημιουργηθεί η ανάγκη λήψεως μέτρων τοπικών lock down που θα καταστρέψουν την οικονομία των νησιών μας.

@ Ο Γιάννης Βλασερός Είναι ιατρός καρδιολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Αν γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λέσβος: 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς ανήμερα Δεκαπενταύγουστου

Ο δράστης έβαλε φωτιές σε χωράφια, σε υπαίθριους χώρους και σε νταλίκα με ζωοτροφές – Επικαλέστηκε αντεκδίκηση και «θολωμένη σκέψη».

Β. Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στα πλοία

Μετά από παράβαση σε πορθμειακή γραμμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους και αυστηρές κυρώσεις για τη φόρτωση οχημάτων στα πλοία.

Νάξος – Δαμαριώνας: Μουσικό αφιέρωμα (23/08) στον αξέχαστο Γιώργο Μπίλη (αφίσα)

Ο Σύλλογος Δαμαριωτών τιμά τον αξεπέραστο Γιώργο Μπίλη (Γεώργιο Τσιμπλάκη), τον στιχοπλόκο και συνθέτη της νησιώτικης σάτιρας, με μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Νάξος: 3χρονο αγοράκι κινδύνευσε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση παρευρισκόμενων – Ερωτήματα για την απουσία ναυαγοσώστη και τι προβλέπει ο νόμος.

Σύρος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα» του Σαββάτου 23 Αυγούστου (αφίσα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου από τις 19:00 έως τις 24:00 – Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Σαβίνα Γιαννάτου & Σπύρος Μάνεσης στο Φεστιβάλ Νάξου, μία μουσική συνάντηση στο Πύργο Μπαζαίου

Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 21:30, η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια και ο ταλαντούχος πιανίστας ενώνουν φωνή και πιάνο σε ένα μοναδικό ταξίδι μελωδιών από τη Μεσόγειο και πέρα.

Επιδόματα χιλιάδων ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής, oι πυροσβέστες στις φλόγες, αλλά εκτός «βαρέων και ανθυγιεινών»

Η Βουλή ενέκρινε επιδόματα έως 4.000€ για τους υπαλλήλους της. Οι εποχικοί πυροσβέστες απαντούν με οργή: «Σας παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας».

Νάξος: Η Ελένη Σαλτερή – Γρατσία παρουσιάζει τα δύο νέα της βιβλία στο Δαμαριώνα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο “Ανδρονίκειο” πολιτιστικό κέντρο, η συγγραφέας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή βραδιά λογοτεχνίας και διαλόγου.

Καταγγελία για την καταστροφή στο Αλυκό Νάξου: Natura δεν σημαίνει πάρκινγκ

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καταγγέλλει την καταπάτηση στο Αλυκό: αυτοκίνητα, κατασκήνωση και σκουπίδια απειλούν το μοναδικό κεδρόδασος και τις αμμοθίνες.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.