Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑπίστευτο: 501 περιστατικά σε τέσσερις μέρες (18-21/08) στο νοσοκομείο Σαντορίνης

Απίστευτο: 501 περιστατικά σε τέσσερις μέρες (18-21/08) στο νοσοκομείο Σαντορίνης

|

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι στην 6η θέση στον κατάλογο των ευρωπαϊκών περιφερειών όσον αφορά τους νεκρούς στα τροχαία με 119 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων 

Απίστευτο… Πριν από μερικές ημέρες είχαμε διαβάσει ότι η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Σαντορίνης, Μαρία Μαυρικάκη μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας στα social media είχε κάνει έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά την οδήγηση μηχανών όπως οι περίφημες γουρούνες. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι είχε τέσσερα περιστατικά με ατυχήματα στο νοσοκομείο και ένα ακόμη είχε σημειωθεί στο Ακρωτήρι… Τώρα, η κα Μαυρικάκη ξαναχτυπά, όπως διαβάζουμε στο santonews.com Και αναφέρει ότι «προς επίρρωση της προσωπικής μου έκκλησης, η οποία παραμένει: Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου από 18/8/2017 ως 21/8/2017 προσήλθαν 501 περιστατικά. Από αυτά τα 115 αφορούσαν τροχαία και πτώσεις. Μόνο χτες το απόγευμα η ίδια μέτρησα στο δρόμο, σε μια διαδρομή 10 λεπτών 43 αναβάτες χωρίς κράνος.

Τα συμπεράσματα δικά σας”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Θήρας «τρέχουν και δεν φτάνουν» καθώς τα περιστατικά έρχονται το ένα μετά το άλλο στο Τμήμα Επειγόντων. Και με βάση τα λεγόμενα της κας Μαυρικάκη έχουμε κατά μέσο όρο 24 περιστατικά τη μέρα (!!!) Αυτό είναι …γενοκτονία παλικάρια…

Ρεκόρ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Αλλά υπάρχουν και άλλα… Και είναι χειρότερα… Κι αυτό γιατί έξι περιφέρειες της Ελλάδας έχουν περίοπτη θέση στον ευρωπαϊκό κατάλογο όπου καταγράφονται οι περισσότεροι νεκροί από τροχαία έχει καταφέρει η Ελλάδα να τοποθετήσει συνολικά έξι περιοχές της. Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση (καταλαμβάνοντας την πρώτη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών) καθώς το 2015 σημειώθηκαν 124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο στην έκτη θέση με 119 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Πελοπόννησος με 108 νεκρούς στην όγδοη θέση, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα στην 23η θέση με 95 νεκρούς η κάθε μία και η Ήπειρος στην 26η θέση με 94 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Παρά το γεγονός ότι έως και το 2015 παρατηρούνταν μείωση των νεκρών από τροχαία σε όλη τη χώρα, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία καταγράφηκε άνοδος των θανάτων στην άσφαλτο συνολικά στη χώρα. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η περιφέρεια της Κρήτης δεν ακολούθησε τη γενική πτωτική τάση καταγράφοντας συνεχώς άνοδο, η οποία ξεπερνά συνολικά το 15%. Συγκεκριμένα, το 2011 καταγράφηκαν 54 νεκροί στην Κρήτη, το 2012 έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα στους δρόμους του νησιού και το 2013 τα θύματα δυστυχημάτων ανήλθαν στους 66. Το 2016, που κατέγραψε για πρώτη φορά η χώρα αύξηση στους σχετικούς δείκτες ύστερα από αρκετά χρόνια, ακολούθησε την ίδια πορεία και η Κρήτη, η οποία φαίνεται ότι αδυνατεί να περιορίσει τους θανάτους από τροχαία. Αναλυτικά, το 2016 σημειώθηκαν στους δρόμους της Κρήτης 59 δυστυχήματα έναντι 58 το προηγούμενο έτος (αύξηση 1,7%). Στα δυστυχήματα αυτά, το 2016, έχασαν τη ζωή τους 65 άτομα έναντι 62 το 2015, αυξάνοντας κατά 4,8% τους τραγικούς θανάτους.

Συνολικά στη χώρα το 2016 σημειώθηκαν 752 θανατηφόρα τροχαία έναντι 746 το προηγούμενο έτος καταγράφοντας αύξηση 0,8%. Την ίδια στιγμή, οι νεκροί από τροχαία ανέβηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2016 οπότε και άγγιξαν τους 804, έναντι 796 το 2015.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων βρίσκονται, στην πλειονότητά τους, σε χώρες της Δύσης και του Βορρά της Ευρώπης, ενώ τα πιο υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε χώρες του Νότου και της Ανατολής. Ένα αξιόπιστο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και η καλή ποιότητα του εθνικού δικτύου συντελούν στον περιορισμό των τροχαίων, σύμφωνα με τη Eurostat. Την ίδια στιγμή, η Eurostat διαπιστώνει ότι σε πόλεις όπου παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα τροχαία είναι περιορισμένα λόγω της χαμηλής ταχύτητας που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα. Υψηλά ποσοστά νεκρών από τροχαία παρατηρούνται σε περιοχές με μικρά και όχι πολύ ανεπτυγμένα εθνικά οδικά δίκτυα όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς