Το αίτημα του Δήμου Ανδρου για μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό με τα πλοία της γραμμής
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα είναι η υποστελέχωση των δομών (υγείας – παιδείας – εκπαίδευσης) αλλά και η προβληματική μετακίνηση κατοίκων ή επισκεπτών τον χειμώνα από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα…
Κι έρχεται ο Δήμος Ανδρου με ένα ιδιαίτερο αίτημα να μας δείξει ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο όταν μιλάμε για ασθενείς που διαγνωστεί με κορωνοϊό και πρέπει άμεσα να μετακινηθούν με ασφάλεια.
Και οι διακομιδές (είτε με πτητικό μέσο είτε με θαλάσσιο) δεν είναι πάντα η ιδανική επιλογή. Και τι ζητάει; Μα το δικαίωμα μετακίνησης με τα πλοία της γραμμής. Μπορεί να γίνει;
(σ.σ. έχουμε την αίσθηση ότι το έγγραφο έρχεται μετά την άρνηση των Λιμεναρχείων Ανδρου και Ραφήνας για αποστολή σκάφους όσον αφορά μεταφορά ασθενή με κορωνοϊό λόγω κακοκαιρίας και χρειάστηκε η ενεργοποίηση ιδιωτικού σκάφους όπως διαβάζουμε τη σελίδα enandro.gr)
Ας δούμε το αίτημα και κυρίως τους λόγους που επικαλείται..
Την ανάγκη τροποποίησης του σχετικού πρωτοκόλλου, ώστε να μπορούν οι ασθενείς με covid-19, να μεταφέρονται με τα πλοία της γραμμής, ζήτησε με έγγραφό του, ο Δήμαρχος Άνδρου από τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Η μεταφορά των ασθενών με covid-19 προς τα νοσοκομεία αναφοράς, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.
Ο Δήμαρχος Άνδρου τόνισε:
-Τις περιορισμένες δομές υγείας των νησιών.
-Την αδυναμία του ΕΚΑΒ, καθώς και των σκαφών του Λιμενικού να μεταφέρουν πάντα έγκαιρα τους ασθενείς, λόγω φόρτου, άσχημων καιρικών συνθηκών κτλ.
-Τη μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουν στα νησιά να υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μονίμων κατοίκων, αλλά και επισκεπτών και κατά τη θερινή περίοδο.
-Την έλλειψη ξενοδοχείων αναφοράς.
Τα γεγονότα αυτά καθιστούν αναγκαία τη μεταφορά των ασθενών, όταν απαιτείται, με τα πλοία της γραμμής, με συνθήκες βεβαίως που θα ορίσουν οι ειδικοί.
Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη οι κάτοικοι της Άνδρου να μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω της εγγύτητας, της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και των ιδιαίτερων σχέσεων των Ανδριωτών με την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (ύπαρξη οικιών, συγγενών κτλ).